5 λάθη στο μαγείρεμα που σε παχαίνουν

Με ποιους τρόπους είναι πιθανό να επιβαρύνεις το φαγητό σου με θερμίδες κατά το μαγείρεμα.

shutterstock_182574095

Ένας από τους πιο απλούς και ουσιαστικούς τρόπους να τρως υγιεινά και light είναι το σωστό μαγείρεμα. Συχνά, πολλά φαγητά καταλήγουν στο πιάτο μας με πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες θα μπορούσαν να περιέχουν μόνο και μόνο επειδή εμείς τις προσθέσαμε κατά το μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να μην κάνεις τα εξής λάθη όταν ετοιμάζεις το φαγητό σου:

Δεν χρησιμοποιείς πολλά μπαχαρικά

Χρησιμοποιείς λάδι, αλάτι ή ζάχαρη για να δώσεις γεύση στα φαγητά σου, ενώ μπορείς να το κάνεις πιο αποτελεσματικά και εξασφαλίζοντας πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας μπαχαρικά και μυρωδικά.

Βάζεις πολύ λάδι στο μαγείρεμα

Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να προσθέσεις στο φαγητό σου μια λιπαρή ουσία είναι για να μην κολλήσει στο μαγειρικό σκεύος. Για το λόγο αυτό μια ποσότητα που ίσα καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας είναι αρκετή. Βάζοντας περισσότερο, αυξάνεις σημαντικά τις θερμίδες που περιέχει το πιάτο σου. Μην ξεχνάς ότι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει 120 θερμίδες!

Ψήνεις στο ταψί και όχι στη σχάρα

Είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα στο φούρνο είναι ένας πολύ απλός τρόπος να κάνεις τα γεύματά σου πιο ελαφριά. Αυτό όμως ισχύει όταν το κρέας, για παράδειγμα, μαγειρεύεται στη σχάρα και όχι στο ταψί, όπου στην πράξη κολυμπάει μέσα στο λίπος του.

Μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες

Πολλές φορές τρώμε περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόμαστε στην  πραγματικότητα, απλά και μόνο επειδή υπάρχει μπροστά μας. Θα ήταν καλύτερο για τη γραμμή σου (αλλά και για την τσέπη σου) να υπολογίζεις εξαρχής τις ποσότητες και να μαγειρεύεις μόνο όσο χρειάζεται.

Νιώθεις την ανάγκη να… τα μαγειρεύεις όλα

Τα περισσότερα από τα λαχανικά, όπως φυσικά και τα φρούτα, μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν ωμά –μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση διατηρούν μεγαλύτερο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2001 και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS, ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει τις ωμές τροφές, οπότε ό,τι μαγειρεύεται είναι λιγότερο διαιτητικό από την ωμή «εκδοχή»  του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i