Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκα τα θαλασσινά

Χρήσιμες συμβουλές για τα σαρακοστιανά προϊόντα. Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και κυρίως τι να αποφεύγεις.

Γυναίκα που απολαμβάνει θαλασσινά και ψάρια istock

Τα θαλασσινά είναι από τα πρωταγωνιστικά τρόφιμα των ημερών αυτών. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφονται με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, η τιμή και οι συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων!

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)

  • Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
  • Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
  • Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
  • Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
  • Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
  • Προσοχή ! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

  • Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά
  •  Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
  • Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
  • Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
  • Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
  • Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη
  • Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
  • Το χρώμα φυσιολογικό "σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες"
  • Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
  • Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
  • Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοιχτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
  • Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα
  • Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

  Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:

  • Η επωνυμία της επιχείρησης
  • Το είδος των οστρακοειδών
  • Η ημερομηνία παραγωγής
  • Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
  • Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

Στις κονσέρβες προσέχουμε

  • Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
  • Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
  • Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες
  • Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
  • Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την προσοχή σου και στα παρακάτω!

  • Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
  • Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη.
  • Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων
  • Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i