Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Ετικέτες τροφίμων: Ποια η διαφορά μεταξύ του «Κατανάλωση μέχρι» και του «Κατανάλωση κατά προτίμηση μέχρι»;

«Κατανάλωση μέχρι» vs. «Κατανάλωση κατά προτίμηση μέχρι». Σε τί διαφέρουν και πώς μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον αλλά και την… τσέπη μας;

12.10.2017

εχεις διαβασει

Από τη Μαργαρίτα Οκτωράτου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Εσύ πόσες φορές έχεις σταθεί μπερδεμένη μπροστά σε μία ετικέτα ενός τροφίμου π.χ. στο ντουλάπι της κουζίνας ή ακόμα χειρότερα στην…κατάψυξη προσπαθώντας να καταλάβεις  αν πρέπει να το πετάξεις ή να το καταναλώσεις, ειδικά εάν το έχεις ανοίξει; Πάντως δεν είσαι η μόνη αφού σύμφωνα και με ευρωπαϊκή μελέτη (Ευρωβαρόμετρο 425) λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους κατανοούν τις ενδείξεις για την ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συσκευασίες των τροφίμων πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους για τρεις λόγους:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 7 στοιχεία που πρέπει να τσεκάρεις στην ετικέτα τροφίμων

  • Την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών
  • Την διασφάλιση ότι δεν τίθεται η υγεία τους σε κίνδυνο
  • Τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων (food waste)

Μάλιστα, η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα πλήγμα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την…τσέπη μας αφού έχει φανεί ότι τα «νοικοκυριά» είναι υπεύθυνα για μεγάλο μέρος της σπατάλης των τροφίμων στην Ευρώπη και η οποία φτάνει τους 100 εκατομμύρια τόνους το χρόνο! Ας δούμε μαζί σε τί διαφέρουν οι διαφορετικές σημάνσεις για την ημερομηνία λήξης και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε εάν και μέχρι πότε μπορούμε να καταναλώσουμε τα τρόφιμα με ασφάλεια.

Κατανάλωση «κατά προτίμηση μέχρι»

Tα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία, αλλά ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.

> Η ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» εμφανίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, τα οποία είναι διατηρημένα σε ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα (ζυμαρικά, ρύζι), σε κονσέρβα, καθώς και σε άλλα τρόφιμα (φυτικά έλαια, σοκολάτα, κ.λπ.).

> Πριν πετάξετε τα τρόφιμα τα οποία έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», ελέγξτε εάν η συσκευασία είναι άθικτη και εάν η όψη, η οσμή και η γεύση του προϊόντος είναι καλές.

> Από τη στιγμή που η συσκευασία ενός τροφίμου με ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» έχει ανοιχτεί, ακολουθήστε τις οδηγίες, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών», όταν απαιτείται.

«Κατανάλωση μέχρι»

«Κατανάλωση μέχρι» υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Μην καταναλώνετε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

> Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, τον νωπό κιμά κ.λπ.

> Ακολούθησε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου»· εάν δεν τηρήσετε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύετε να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση.

> Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώστε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».

> Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

8 αγαπημένοι διαιτολόγοι του Shape μοιράζονται τις αγαπημένες τους συνταγές και τις τροφές που προτιμούν!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2017, η οποία γιορτάζεται σήμερα, 16 Οκτωβρίου, ζητήσαμε από τους αγαπημένους διαιτολόγους του Shape και Shape.gr να μας αποκαλύψουν την αγαπημένη τους υγιεινή τροφή, συνταγή ή και ολόκληρο γεύμα!

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: ΑΥΤΕΣ είναι οι 10 αρχές για υγιεινή διατροφή και ωραίο σώμα!

Οι βασικές αρχές για σωστή διατροφή κρύβουν γεύση και υγεία: 10 βασικές διατροφικές αρχές, όπως αυτές προκύπτουν από τις πιο σύγχρονες έρευνες που αφορούν την καλή υγεία και τη μακροζωία.

Αυγά μπένεντικτ με σος ολαντέζ από αβοκάντο από το διατροφολόγο Μάνο Δημητρούλη

Ο Μάνος Δημητρούλης ετοιμάζει αυγά benedict με σος hollandaise από αβοκάντο, μια συνταγή που θα λατρέψεις.

Υγιεινά cookies με φιστικοβούτυρο από τη διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας ετοιμάζει υγιεινά cookies με φιστικοβούτυρο δοκιμασμένα από την ίδια και την οικογένειά της.

Μπιφτέκια σολομού με σος γιαουρτιού από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη

Η Σταυρούλα Κρίκη ετοιμάζει μπιφτέκια σολομού με υπέροχη γεύση και λίγες θερμίδες. Δοκίμασε τη συνταγή της ειδικού και θα μας θυμηθείς.

Χορτοφαγική σαλάτα με κινόα και πράσινα λαχανικά από τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου

Η Δέσποινα Μαρσέλου μας ετοιμάζει εύκολη σαλάτα με κινόα και πράσινα λαχανικά γιατί οι σαλάτες δεν μπορούν να γίνουν πιάτο και του φθινοπώρου.

#shapegreece