8 διαιτολόγοι μοιράζονται τις αγαπημένες τους συνταγές και τις τροφές που προτιμούν

Ζητήσαμε από 8 διαιτολόγους να μας αποκαλύψουν την αγαπημένη τους υγιεινή τροφή, συνταγή ή και ολόκληρο γεύμα.

Συνταγές με αβοκάντο

Μαθαίνουμε τις αγαπημένες τροφές και συνταγές 8 διαιτολόγων.

Διονυσία Αγαλιώτη 

"Αγαπώ το μέλι. Είναι θρεπτικό, ενώ έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν πως βοηθά στο να "καθαρίζουν" οι αρτηρίες άρα συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, γλυκαίνει το λαιμό όταν έχουμε βήχα, καταπολεμά πολλά μικρόβια και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες", τονίζει η ειδικός!

Ο αγαπημένος μου τρόπος να απολαμβάνω το μέλι: "Μπορώ να το έχω στο πρωινό μου με φρυγανιές και λίγο τυρί, να φτιάξω μπάρες με μέλι χωρίς να προσθέσω ζάχαρη, ενώ η σως μελιού-μουστάρδας είναι η αγαπημένη μου προσθήκη για τη σαλάτα μου μεσημέρι και βράδυ. Ίσως, η γλυκιά του γεύση, υποσυνείδητα, να με κάνει να μη θέλω να φάω κάποιο γλυκό που θα μου προσθέσει περιττές θερμίδες".

Κλειώ Δημητριάδου

Αγαπημένο τρόφιμο: Φυστικοβούτυρο

Αγαπημένη συνταγή: Cookies με φυστικοβούτυρο "Αυτή την περίοδο διανύω την εμμονή με το φυστικοβούτυρο. Αφού πειραματίστηκα αρκετά, η συνταγή που σου προτείνω είναι ό,τι πιο νόστιμο και "comfort food” υπάρχει. Ενθουσίασε όλη την οικογένεια και με τις κατάλληλες προσαρμογές γίνεται και πιο diet friendly"!

Δες τη συνταγή για cookies φυστικοβούτυρο ΕΔΩ

Μάνος Δημητρούλης 

"Ένα από τα αγαπημένα μου τρόφιμα αυτή την περίοδο είναι το αβοκάντο. Βασικό συστατικό στις σαλάτες μου, στα smoothies μου, στα σνακς μου, σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές με φανταστική υφή και γεύση αλλά και πλούσια θρεπτική αξία.

Είναι ένα φρούτο που περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κ, C σε μεγάλες ποσότητες, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα σε πολύ καλή αναλογία, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλά άλλα. Βοηθά στο αδυνάτισμα και στην καλή λειτουργία του ανοσοποητικού και του πεπικού συστήματος. Τι αγαπά το αβοκάντο; Ένα αυγό, ίσως και δύο.

Συνταγή για αυγά benedict με hollandaise από αβοκάντο - δες την ΕΔΩ.

Aναστασία Κόκκαλη

"Αγαπημένη τροφή είναι το αβοκάντο! - Και για τις υπογλυκαιμίες, έχω μια εύκολη συνταγή: Χτυπάω στο μίξερ ένα ώριμο αβοκάντο με μια ώριμη μπανάνα και κακάο σκόνη, πασπαλίζω με κανέλα και προαιρετικά προσθέτω σταφίδες ή cranberries. Έτσι έχω μια σούπερ υγιεινή σοκολατένια μους πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και αντιγηραντικά στοιχεία. Αυτό είναι γλυκό χωρίς τύψεις.

Σταυρούλα Κρίκη

"Τα ψάρια είναι μία σημαντική τροφή για τον οργανισμό, κυρίως λόγω των Ω-3. Ωστόσο, η έλλειψη γνώσεων στο πως να τα ζητήσω, πως να τα επιλέξω, να τα καθαρίσω και να τα μαγειρέψω λειτούργησε σαν ανασταλτικός παράγοντας στη συχνή και συστηματική κατανάλωση. Αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα μπιφτέκια σολομού είναι πλέον από τις αγαπημένες μου συνταγές! Είναι τόσο εύκολα να γίνουν, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, είναι έτοιμα σε μισή ώρα και μπορούν να φαγωθούν είτε σκέτα μαζί με σαλάτα είτε μέσα σε μπέργκερ".

Μπιφτέκια σολομού: η συνταγή ΕΔΩ

Δέσποινα Μαρσέλου

"Κινόα: Αγαπημένη μας τροφή οικογενειακώς όπου την φτιάχνουμε κάθε εβδομάδα και την συνδυάζουμε είτε με όσπρια, είτε με φρέσκα λαχανικά και ελιές (σε στυλ ταμπουλέ), ενώ ο μικρός μας Γιώργος την προτιμάει ως πρωινό μαζί με βρώμη με μπανάνα και μέλι και μύρτιλλα. Είναι εύκολη (ειδικά τώρα με το δεύτερο μέλος στην οικογένεια χρειαζόμαστε γρήγορες λύσεις για το γραφείο) ενώ  σε 100 γραμμάρια κινόα βρίσκουμε: πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, 10 μεταλλικά στοιχεία, 11 βιταμίνες, 9 αμινοξέα και μόλις 120 θερμίδες".

Δες τη συνταγή για τη σαλάτα με κινόα κι ΕΔΩ 

Aγγελική Μοράρη

"Λατρεύω το πλιγούρι το οποίο αποτελεί αγαπημένο μου συνοδευτικό σαν πιλάφι τόσο με το κρέας όσο και με το ψάρι αλλά και σαν σαλάτα όπως το γνωστό ταμπουλέ. Το πλιγούρι πλέον έχει επιστρέψει δυναμικά ως μία υπερτροφή. Συγκρινόμενο με το μη εμπλουτισμένο λευκό ρύζι, το πλιγούρι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και τα υψηλότερα επίπεδα των περισσοτέρων ανόργανων συστατικών και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Αξίζει να τονίσω ότι το πλιγούρι αναγνωρίζεται από το USDA και από το Whole Grains Council, ως δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Σας παραθέτω την αγαπημένη μου συνταγή με βάση το πλιγούρι που δεν είναι άλλη από τη σαλάτα ταμπουλέ.

Δες τη συνταγή για σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι ΕΔΩ

Ανδρονίκη Πάντα

"Το αγαπημένο γεύμα για εμένα είναι το πρωινό. Επειδή θέλω να ξεκινάω την ημέρα μου με μια δροσερή γεύση χρησιμοποιώ το αγαπημένο γιαούρτι"! Ετοιμάζω λοιπόν overnight oatmeal με τα αγαπημένα μου συστατικά να είναι:

  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι 2%,
  •  120 ml γάλα 1,5%
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 30 γρ βρόμη
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 1 μπανάνα και
  • 1 κουταλάκι φυστικοβούτυρο

"Αυτό αποτελεί την δική μου επιλογή γιατί μου αφήνει και μια ελαφριά γλυκιά γεύση, αισθάνομαι κορεσμό για περισσότερη ώρα και μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτώ από το πρωινό μου γεύμα. Εναλλακτικά μπορώ στο γιαούρτι μου να προσθέσω κινόα με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα ή να κάνω παραλλαγές ανάλογα με την εποχή, διαθέσιμα φρούτα και την διάθεση μου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i