Φρέσκα βότανα: Πώς να μεγαλώσεις τα δικά σου μπαχαρικά και μυρωδικά στο σπίτι

Θέλεις να προσθέσεις μία νόστιμη πινελιά, γεμάτη γεύση στα αγαπημένα σου πιάτα με κάποια φρέσκα μυρωδικά; Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τα μεγαλώσεις μόνη σου;

mirodika-fita

Έχεις ένα ηλιόλουστο περβάζι στο σπίτι; Τότε μπορείς να καλλιεργήσεις φυλλώδη βότανα χαμηλής συντήρησης στο σπίτι, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και ο μαϊντανός. (Άλλα βότανα, όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι, που ευδοκιμούν σε ζεστές και ξηρές συνθήκες, καλλιεργούνται σε υπαίθριους κήπους καλύτερα). Οι συμβουλές για να αποκτήσεις τα δικά σου μυρωδικά στο σπίτι είναι οι εξής:

1. Βρες τους ένα καλό σπιτικό

Τα περισσότερα βότανα που αγοράζεις από μαγαζιά, βρίσκονται σε πολύ μικρά κεσεδάκια, λέει η Ann McCormick, συγγραφέας του βιβλίου Homegrown Herb Garden. Για να δώσεις στις ρίζες του φυτού χώρο να μεγαλώσουν, να μεταφέρεις το φυτό σου σε γλάστρα που έχει τουλάχιστον 15 εκατοστά διάμετρο και 15 εκατοστά βάθος.

2. Γέμισέ τα με φως

Ο ήλιος ποτέ δεν είναι αρκετός. Για να είσαι σίγουρη ότι τα φυτά σου θα είναι χαρούμενα, να τα βάλεις σε ένα ράφι κοντά στο πιο φωτεινό δωμάτιο που έχεις στο σπίτι.

3. Βάλε τους λίγο νερό

Το υπερβολικό πότισμα σίγουρα μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα αρωματικά φυτά σου. Μία φορά τη βδομάδα, να τα ποτίζεις μέχρι να αρχίζει να βγαίνει λίγο υγρό από το κάτω μέρος της γλάστρας. Η McCormick συμβουλεύει να μην ξεχνάς να τα λιπαίνεις μία φορά το μήνα.

4. Κι όταν τα κόψεις; Ενυδάτωσε τα μυρωδικά σου

Βάλε τα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός ή ο δυόσμος μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και σκέπασέ τα με πλαστικό σακουλάκι. Το νερό τα διατηρεί για περισσότερο διάστημα φρέσκα (απλώς άλλαζέ το κάθε λίγες ημέρες). Βλέποντας τα μυρωδικά θα θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου – κάτι που είναι καλό, αφού προσθέτουν γεύση αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες ή αλάτι.

Γιατί τα μυρωδικά κάνουν καλό στη δίαιτά σου;

Έχεις βαρεθεί να τρως συνέχεια ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για βραδινό; Κάνε μια αλλαγή και πειραματίσου με τη χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών. Θα φτιάξεις εντελώς διαφορετικά πιάτα –σκέψου πόσο διαφορετική γεύση έχει το ψητό κοτόπουλο με πέστο ή με κάρυ– και θα αποκομίσεις ένα σωρό οφέλη για το σώμα σου.

Τόσο τα μυρωδικά όσο και τα μπαχαρικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν έχουν καθόλου νάτριο. Επιπλέον, τα μυρωδικά, που προέρχονται από τα φύλλα των φυτών, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στις ασθένειες.

Για παράδειγμα, «μία κουταλιά της σούπας μόνο ρίγανης έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών όσο και μία μερίδα λαχανικών», όπως λέει ο Ρον Πράιορ, Ph.D., ερευνητής χημικός και διατροφολόγος του USDA (το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας). Τα μπαχαρικά που προέρχονται περισσότερο από τους σπόρους ή το φλοιό περιέχουν συστατικά που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι το διαβήτη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σου δείξουν πώς να προσθέσεις περισσότερη γεύση –και περισσότερα υγιεινά συστατικά– σε κάθε γεύμα σου.

Αν δεν θέλεις να μεγαλώσεις τα δικά σου αρωματικά φυτά, δες στη γκάλερι που ακολουθεί πώς θα τα χρησιμοποιείς σωστά στη δίαιτά σου:

> Εμπιστεύσου τη γεύση σου

> Εμπιστεύσου τη γεύση σου

Ξεκίνησε βάζοντας την ποσότητα αρωματικών και μπαχαρικών που απαιτεί κάθε συνταγή και μετά προσάρμοσε τα καρυκεύματα στα γευστικά σου γούστα. Για να μην παραφορτώσεις το πιάτο σου, αύξησε την ποσότητα κατά 1/4 κουταλιού του γλυκού κάθε φορά (ή απλώς μια πρέζα για τα είδη με έντονη γεύση, όπως το κόκκινο πιπέρι και το κάρυ).

> Μάθε πότε να τα χρησιμοποιείς φρέσκα

> Μάθε πότε να τα χρησιμοποιείς φρέσκα

Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά σε πιάτα όπου τα μυρωδικά έχουν κεντρική θέση, όπως ο βασιλικός σε ένα πιάτο με πέστο, το να είναι αυτά φρέσκα έχει μεγάλη σημασία. Κόψε και πρόσθεσε τα μυρωδικά λίγο πριν σερβίρεις, καθώς το άρωμα και η γεύση τους ξεθυμαίνουν με τη ζέστη. Τα αποξηραμένα μυρωδικά αντέχουν περισσότερο και είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε πιάτα που χρειάζονται ώρα για να μαγειρευτούν, π.χ., οι σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας, ή σε φαγητά που μαγειρεύονται σε λάδι, π.χ., οι τηγανητές πατάτες,·– το λάδι μεταφέρει τη γεύση του αρωματικού βοτάνου στο πιάτο.

> Αγόρασε ολόκληρα τα μπαχαρικά

> Αγόρασε ολόκληρα τα μπαχαρικά

Έχουν πιο πλούσια γεύση από αυτά που είναι ήδη τριμμένα και μπορείς να τα τρίψεις στο μύλο μπαχαρικών ή σε έναν καφεκόπτη (όχι όμως σε αυτόν που κόβεις τον καφέ, γιατί έτσι καταστρέφεται η γεύση τους).

> Μην τσιγκουνεύεσαι τα καρυκεύματα

> Μην τσιγκουνεύεσαι τα καρυκεύματα

Ένα αγαπημένο σου αρωματικό μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό αντί για δευτερεύοντα ρόλο σε κάποιο πιάτο. Μερικές ιδέες: Πρόσθεσε μια χούφτα φρέσκο, κομμένο μαϊντανό, βασιλικό ή κόλιαντρο σε μια πράσινη σαλάτα. Πρόσθεσε ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και δυόσμο σε ζεστό, βραστό ρύζι (1 φλιτζάνι μυρωδικά για 4 μερίδες ρυζιού) και σέρβιρε με ψάρι ή κοτόπουλο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τα μυρωδικά ως βασικά συστατικά φτιάχνοντας, για παράδειγμα, μια σκορδόσουπα ή μια κρεμμυδόσουπα ως πρώτο πιάτο.

> Αποθήκευσε σωστά τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά

> Αποθήκευσε σωστά τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά

Τα φρέσκα μυρωδικά διατηρούνται στο ψυγείο περίπου για μία εβδομάδα, αν κλαδέψεις από κάτω τα κοτσάνια τους και τα βάλεις σε ένα ποτήρι νερό (όπως θα έβαζες τα λουλούδια στο βάζο). Βάλε τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (ολόκληρα ή τριμμένα) σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, σε σκοτεινό μέρος – όχι όμως πάνω από το φούρνο. Η ζέστη θα καταστρέψει τη γεύση τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i