Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που τρώνε κόκκινα λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το ραπανάκι με τις πολύτιμες ιδιότητές του και τη χαρακτηριστική του γεύση.
- Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σεληνίου και βιταμίνης C.
- Αποτελεί ένα εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, αφού προσδίδει μόλις 16 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
- Περιέχει λουτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
- Περιέχει βιταμίνη Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
- Η βιταμίνη Α που επίσης περιέχει το ραπανάκι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά το σώμα να διατηρήσει τους ιστούς και τις μεμβράνες των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση
- Είναι τέλος ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.
Πιες τον χυμό του σαν φάρμακο
- Ο χυμός του βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
- Αν νιώθεις πόνους στα νεφρά, το ραπανάκι θα σε ανακουφίσει ενώ παράλληλα βοηθά και στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά.
- Έχει διαπιστωθεί ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων.
- Πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν το χυμό του σα φάρμακο για την καταρροή και το μπούκωμα αλλά και ως αποχρεμπτικό.
Extra Tips
- Προτίμησε να το καταναλώνεις ωμό, γιατί η θερμοκρασία αλλοιώνει τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.
- Αν πάσχεις από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρώτησε τον γιατρό σου πριν το καταναλώσεις.
- Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται ωμά αλλά και με άλλους διαφόρους τρόπους, μαγειρεμένα στον ατμό, ψητά, τουρσί ενώ επίσης χρησιμοποιούνται και ως γαρνιτούρες σε σαλάτες και κρεατικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr