Τι κάνει μία σοκολάτα υγιεινή και πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή;

To κακάο μπορεί πραγματικά να σου κάνει καλό κάθε μέρα.

σοκολάτα iStock

Το χρονικό της σοκολάτας

Η σοκολάτα παρασκευάζεται από ψημένους σπόρους κακάο. Βγάζεις το λεπτό κέλυφος των σπόρων, τα σπας σε μικρά κομμάτια και έχεις το πρώτο παράγωγο – cocoa nibs ή μπουκίτσες κακάο. Το συγκεκριμένο είναι το πιο αγνό προϊόν του κακάο, οπότε έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των διατροφικών του οφελών.

Η ωμή σοκολάτα είναι ψημένη σε πολύ πιο χαμηλή θερμοκρασία διατηρώντας θεωρητικά πολύ περισσότερα από τα καλά στοιχεία του κακάο για την υγεία. Στη συνέχεια τα κομματάκια αυτά του κακάο τρίβονται σχηματίζοντας μια πάστα που ονομάζεται κακαόμαζα, η οποία συμπεριλαμβάνει στερεά του κακάο (αυτό που γίνεται η σοκολάτα) και βούτυρο κακάο (το λιπαρό μέρος). Το λίπος αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κρεμώδη υφή, μερικές φορές όμως αντικαθίσταται με λιγότερο υγιεινά λιπαρά, οπότε διάβασε την ετικέτα και απόφυγε σοκολάτες με πρόσθετα φυτικά λιπαρά. Τα στερεά του κακάο μπορεί σ’ αυτή τη φάση να υποστούν επιπλέον επεξεργασία, με αποτέλεσμα το κακάο σε σκόνη.

Άλειμμα σοκολάτας με αβοκάντο: Η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις

Αγόρασε την καλύτερη σοκολάτα

  • Κοίταξε το ποσοστό των στερεών κακάο στα συστατικά (μπορεί να αναφέρεται πιο απλά ως περιεκτικότητα σε κακάο), το οποίο δείχνει πόσο πραγματικά κακάο περιέχει όταν αφαιρεθούν τα λιπαρά. Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη με τουλάχιστον 70% στερεά.
  • Στη συνέχεια τα στερεά κακάο και το βούτυρο κακάο υπόκεινται σε επιπλέον επεξεργασία και θερμαίνονται για να δημιουργηθεί η λεία σοκολάτα που όλοι γνωρίζουμε.
  • Σ’ αυτό το στάδιο προστίθενται επίσης ζάχαρη, γάλα ή αρώματα, οπότε έχε το νου σου να ελέγξεις και την ποσότητα της ζάχαρης στα συστατικά.
  • Τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα κακάο ή με μεγάλη προσθήκη ζάχαρης δε συμπεριλαμβάνονται στα superfoods, οπότε διάβασε την ετικέτα και διάλεξε την πιο αγνή σοκολάτα για να κερδίσεις όλα τα οφέλη της – και απόλαυσέ τη με μέτρο!\

Τι κάνει τη σοκολάτα υγιεινή;

Τα κομματάκια του κακάο είναι η πιο φυσική μορφή σοκολάτας και σε ωφελούν με πολλούς τρόπους: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (για την υγεία του πεπτικού σου) και σίδηρο (απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων).

  • Η φήμη της σοκολάτας ως superfood οφείλεται κυρίως στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγγάνιο και ψευδάργυρο, για πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το κακάο σε κάνει να νιώθεις καλά! Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, της ορμόνης της χαράς.

Συνεργάστηκε o Γιώργος Μίλεσης, MSc, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος (www.milessis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i