Γιατί οι σούπες μάς κάνουν καλό και είναι μια τόσο υγιεινή επιλογή;

Ποια είναι τα είδη της σούπας αλλά και τα καλύτερα μυστικά για την φτιάξεις τέλεια, από τον διατροφολόγο.

σούπες iStock

Μάθε τα πάντα για τις σούπες από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο.

Η επιλογή της σούπας

Καλύπτει μια τεράστια ποικιλία τροφίμων, αφού μπορεί να είναι μία κρεατόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, σούπα λαχανικών, οσπρίων ή ζυμαρικών. Επίσης, η σούπα μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο ή κυρίως πιάτο. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλλει και στο μείζον ζήτημα της εποχής, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές ορίζονται από την περιορισμένη χρήση λιπαρών υλών, όπως οι κρέμες γάλακτος ή ακόμη και το ελαιόλαδο, οι οποίες θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Παράλληλα συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη λαχανικών, σημείο που ερευνητικά φαίνεται να υπολείπονται οι κάτοικοι αστικών κέντρων με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σούπας επιτρέπει την καλύτερη διαδικασία της πέψης αλλά και ενυδάτωσης του οργανισμού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγρά αντίστοιχα.

Τα είδη της σούπας

Σχετικά με τα διάφορα είδη σούπας, το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν. Γι' αυτό μια σούπα:

Λαχανικών

Περιέχει πλειάδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που προέρχονται από τα διάφορα λαχανικά που χρησιμοποιούνται ανάλογα την εποχή (εποχικά λαχανικά πρέπει να προτιμώνται). Η θερμιδική αξία εξαρτάται από το περιεχόμενο ελαιόλαδο, αφού τα λαχανικά παρουσιάζουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Εάν χρησιμοποιείς μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα, τότε συνολικά η κάθε μερίδα δεν αποδίδει περισσότερες από 200 θερμίδες. Εάν η ίδια σούπα εμπλουτιστεί με μικρή ποσότητα ζυμαρικών ή ρυζιού, τότε η θερμιδική αξία φθάνει περίπου τις 300 θερμίδες, παρέχοντας όμως και ενέργεια άμεσης χρήσης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Από ζωικό τρόφιμο

  • Πρώτη θέση κατέχει η ψαρόσουπα, η οποία προσφέρει ένα σημαντικό ποσό πρωτεϊνών που εκχυλίζονται από το ψάρι, ενώ παράλληλα παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Κοντά σε αυτή τη θέση βρίσκεται και η κοτόσουπα, εφόσον παραχθεί από κοτόπουλο που του έχει προηγουμένως αφαιρεθεί το δέρμα.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, το τελικό παρασκεύασμα παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λιπαρά, όπως και η περίπτωση της κρεατόσουπας. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις θερμίδες που αποδίδουν οι εν λόγω σούπες.
  • Σε κάθε περίπτωση, η χρήση λαχανικών θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση στη δημιουργία μίας σούπας.

Μυστικά για τέλεια σούπα!

- Σκέπασε με το καπάκι της κατσαρόλας Έτσι, δε χάνονται πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα από τα λαχανικά που βράζουν.

- Λιγότερο λίπος Εάν θέλεις να αφαιρέσεις το περιττό λίπος από τη σούπα, ρίξε μέσα ένα παγάκι. Το επιπλέον λίπος θα κολλήσει γύρω του!

- Ακόμη λιγότερο λίπος Βάλε τη μαγειρεμένη σούπα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Το λίπος θα παγώσει και θα ανέβει στην επιφάνεια του φαγητού. Έτσι, μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα με κουτάλα.

- Για να χυλώσει ή να πήξει μια αραιή σούπα, χτύπησε στο μπλέντερ μερικές βρασμένες πατάτες μαζί με λίγο ζωμό και πρόσθεσέ τες στην κατσαρόλα.

Μερικές συνταγές για σούπα που πρέπει να δοκιμάσεις: 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i