Τα 7 στοιχεία που πρέπει να τσεκάρεις στην ετικέτα τροφίμων

Έχεις σκεφτεί πως ακόμα και η φαινομενικά αθώα μπύρα που πίνεις είνα γεμάτη ζάχαρη; Δες τι κρύβει η ετικέτα τροφίμων και τσέκαρέ την σωστά.

ετικέτα τροφίμων iStock

Όπως υπολογίζεται σε αμερικάνικη έρευνα, τα συσκευασμένα τρόφιμα μας προσθέτουν 10% παραπάνω θερμίδες την ημέρα, δηλαδή 200 περίπου θερμίδες ή 13 κουταλάκια του γλυκού παραπανίσια ζάχαρη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με πόση στέβια αντικαθιστάς τη ζάχαρη στα γλυκά;

Ακόμη και όσοι επιλέγουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καταναλώνουν εν αγνοία τους ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα.

Η ζάχαρη

Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσεις την κρυμμένη ζάχαρη σε μια ετικέτα τροφίμων, είναι η κατάληξή της σε –όζη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως οι περισσότερες μπύρες περιέχουν μαλτόζη, είνα όχι και τόσο γνωστό υποκατάστατο ζάχαρης! 

Η ποσότητα τροφίμων και οι θερμίδες σε αυτήν

Φαντάσου ότι ετοιμάζεται να καταναλώσεις εκείνη την ωραία μπάρα δημητριακών με ταχίνι. Βλέπεις των αριθμό θερμίδων και είναι μόνο 200 και χαίρεσαι. Για τσέκαρε και λίγο πιο κάτω, σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχούν οι 200 θερμίδες. Αν μιλάμε για 50 γραμμάρια αλλά η μπάρα σου ξεπερνά τα 180 γραμμάρια, οι 200 θερμίδες γίνονται πολλές πολλές παραπάνω.Οπότε, συνδύασε πάντα τις θερμίδες που βλέπεις με τα γραμμάρια που πραγματικά αντιστοιχούν στο τρόφιμο που ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Eating Behaviors έδειξε πως οι γυναίκες που γνώριζαν τις θερμίδες στην ποσότητα πίτσας που κατανάλωναν, έτρωγαν λιγότερο σε σχέση με εκείνες που ήξεραν τις θερμίδες αλλά αγνοούσαν την ποσότητα φαγητού που αντιστοιχούσε στις θερμίδες.

Η πρωτεΐνη

Ο αριθμός που προκύπτει στην ετικέτα τροφίμων και αφορά συστατικά όπως η πρωτεΐνη στηρίζεται σε μια διατροφή 2000 θερμίδες/ ανά ημέρα. Αν οι θερμίδες που καταναλώνεις διαφέρουν, τότε είναι προτιμότερο να τσεκάρεις τα γραμμάρια κι όχι το ποσοστό της εκατό. Αν γυμνάζεσαι για παράδειγμα και είσαι ανάμεσα στα 20,30 ή 40 χρόνια ζωής, χρειάζεσαι περίπου 60 με 80 γρ. Πρωτεΐνης, από τα οποία τα 5- 15 γρ. Πρέπει να καταναλώσεις το πρωί (κι ακόμα περισσότερα αν γυμνάζεσαι πρωί), τα 15- 30 γρ. Το μεσημέρι ή το βράδυ και τα 5 έως 12 γρ στα σνακ σου.

Τα λιπαρά

Δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τα τρόφιμα τα οποία έχουν λιπαρά στην ετικέτα τροφίμων. Αντίθετα, για μια υγιεινή διατροφή, χρειάζεσαι 40 με 60 γρ λιπαρών καθημερινά. Πρόσεξε μόνο τα γραμμάρια λιπαρών να μην ξεπερνούν τα 15 ανά γεύμα και τα 10 ανά σνακ. Όμως τα λιπαρά δεν έχουν να κάνουν μόνο με γραμμάρια. Σημασία έχει και ο τύπος λιπαρών αφού πρέπει να θυμάσαι πως δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών (αυτά που δεν βοηθούν στην υγεία της καρδιάς) την ημέρα.

Φυτικές ίνες/ υδατάνθρακες

Αφού ελέγξεις τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, σειρά έχουν οι υδατάνθρακες. Αυτό που πρέπει να τσεκάρεις, είναι τα συνολικά γραμμάρια λιπαρών αλλά και πόσα προέρχονται από ζάχαρη ή από φυτικές ίνες.Έτσι κι αλλιώς, το σώμα σου χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να κάψει το λίπος. Ο στόχος σου: Προσπάθησε να καταναλώνεις 2 γραμμάρια φυτικών ινών για 100 θερμίδες και αν μπορείς φτάσε και τα 3 γραμμάρια.Ακόμα μια εξίσωση που μπορεί να σε βοηθήσει; Όπως αποκάλυψε έρευνα, η υγεία βελτιώνεται στη διατροφή των ατόμων που καταναλώνουν 1 γραμμάριων φυτικών ινών ανά 10 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

Πολλά είναι τα τρόφιμα που υπόσχονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του οργανισμού σου σε μια συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων.Η αλήθεια όμως είναι πως η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που αναγράφεται, είναι διαφορετική από τα γραμμάρια που περιέχει τελικά το τρόφιμο που καταναλώνεις. Οπότε, φρόντισε να βλέπεις πόσο σχετικά είναι τα γραμμάρια στην ετικέτα με τα γραμμάρια στη συσκευασία που καταναλώνεις.

Τα συστατικά

Όσο πιο σύντομη είναι μια ετικέτα τροφίμων ως προς τα συστατικά της, τόσο πιο ασφαλής θεωρείται.Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μπορείς να καταλαβαίνεις τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό τα συστατικά που διαβάζεις.Έπειτα, θυμήσου πως τα συστατικά που διαβάζεις πρώτα στην ετικέτα, είναι κι εκείνα που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Οπότε, αν βλέπεις ζάχαρη και λευκό αλεύρι στην αρχή του τροφίμου που ετοιμάζεσαι να αγοράσεις, μείνε μακρυά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i