Τα superfoods του χειμώνα: Ρόδι, παντζάρι και όλες οι υγιεινές τροφές που θα βρεις ΤΩΡΑ

Superfoods του χειμώνα: Ιδού οι καλύτερες τροφές που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου όλους τους χειμερινούς μήνες.

pancakes-pantzari

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc (Hons), SR, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων (kokkali.blogspot.gr).

Τα superfoods του χειμώνα: Γέμισε με αυτές τις τροφές το ντουλάπι, το ψυγείο και, κυρίως, το πιάτο σου αυτή την εποχή για να επωφεληθείς από τα σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία σου.

Ρόδι

Ρόδι ή χυμός ροδιού:

Ξεκίνα τη μέρα σου με τον καλύτερο για την υγεία της καρδιάς σου τρόπο: πιες χυμό φρέσκου ροδιού! Είναι τόσο πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που μια ποσότητα ίση με 1 φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετή για να αποτρέψει την οξείδωση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης από τις ελεύθερες ρίζες, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Η οξείδωση της LDL συμβάλλει στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σε ασθενείς με μυοκαρδιακή ισχαιμία.

Πράσινα λαχανικά

Μην πετάς τα κοτσάνια.

Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει να επιδείξει την πλούσια αγροτική παραγωγή του καλοκαιριού, όμως μερικά από τα πιο σημαντικά για τη διατροφή μας λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η λαχανίδα και το σέσκουλο, βρίσκονται τώρα στην εποχή τους! Τα λαχανικά με πράσινα φύλλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ αλλά και σε φολικό οξύ, μια οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, απαραίτητη για όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πατάτα

Κάλιο

Αν και οι «κακές φήμες» τη θέλουν να περιλαμβάνεται στις αμυλούχες τροφές, όπως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, στην πραγματικότητα είναι φυσική τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αντίθετα από τα αμυλούχα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία. Περιέχει βιταμίνες C και Β6, που είναι απαραίτητες για γερό ανοσοποιητικό, και φολικό οξύ. Πειραματίσου με όλα τα είδη, όπως η γλυκοπατάτα, που περιέχει επιπλέον β-καροτένιο, και η μοβ πατάτα, που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με πολλές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες, από μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου μέχρι προστασία από καρδιοπάθειες και αντιμετώπιση των φλεγμονών.

Καρότο, ραπανάκι, γογγύλι, παντζάρι

Το παντζάρι

Οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα δεν είναι ευνοϊκές για τις περισσότερες από τις καλλιέργειες, όμως αυτά τα λαχανικά που αναπτύσσονται κάτω από το χώμα είναι πιο ανθεκτικά και γι’ αυτό τα βρίσκεις φρέσκα ακόμα κι όταν κάνει πολύ κρύο. Επιπλέον, ακριβώς επειδή φύονται μέσα στο χώμα, αντλούν από αυτό πολλά ιχνοστοιχεία και έτσι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (β-καροτένιο, βιταμίνες Α και C) και τρώγονται σε πολλές διαφορετικές μορφές (ωμά, βραστά, ψητά), σε πολλές διαφορετικές συνταγές (σούπες, smoothies, σαλάτες).

Κολοκύθα

Συνταγή για σούπα κολοκύθας βελουτέ

Αν και η συγκομιδή της γίνεται το φθινόπωρο, η κολοκύθα θεωρείται από τα κατεξοχήν λαχανικά του χειμώνα, επειδή μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για αρκετές εβδομάδες, χάρη στη χοντρή φλούδα της. Έτσι, μπορείς να την απολαμβάνεις όλο το χειμώνα.

Και έχεις πολλούς λόγους: 1 μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει τη διπλάσια βιταμίνη Α που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ένας ενήλικας, το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β6 και Κ, κάλιο και φολικό οξύ.

Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες (περίπου 80). Και μην ξεχνάς: όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της σάρκας της, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών της!

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια

Πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λάιμ: προσθέτουν με τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματά τους κάτι από το φως και τη λάμψη του καλοκαιριού μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Επιπλέον, είναι καλές πηγές βιταμίνης C. «Ένα πορτοκάλι σχεδόν καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτής της βιταμίνης αλλά και φλαβονοειδών» λέει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Μάλιστα, το βασικό από τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, εσπεριδίνη, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερίνης μειώνοντας τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i