Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Μπισκότα βουτύρου γιορτινά με άχνη και 98 θερμίδες το ένα!

Τα γιορτινά μπισκότα μεταμορφώνονται σε νόστιμα και light για να μπορείς να τα δοκιμάσεις κάθε μέρα μέχρι και τις γιορτές!

29.12.2016

εχεις διαβασει

Μπισκότα με ζάχαρη άχνη

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά (συν 2 ώρες και 30 λεπτά αναμονή)
Χρόνος μαγειρέματος: 44 λεπτά

Υλικά για 36 μπισκότα

3/4 φλιτζ. (περίπου 100 γραμμ.) φουντούκια
2½ φλιτζ. αλεύρι για ζαχαροπλαστική συν λίγο ακόμη για το πλάσιμο
1 ¼ κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα ψιλό αλάτι
12 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους πάχους 1 εκ.
1/2 φλιτζ. συν 1 κ.σ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο
1/2 φλιτζ. βατόμουρα κομπόστα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Βάλε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180οC. Άπλωσε τα φουντούκια πάνω και καβούρντισέ τα για 10 λεπτά. Βάλε τα φουντούκια σε ζεστή πετσέτα και τρίψ’ τα για να φύγει η φλούδα. Βάλ’ τα στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

2. Σε μπλέντερ χειρός χτύπησε τα φουντούκια με 1/2 φλιτζάνι αλεύρι μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Σε μέτριο μπολ, ανακάτεψε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Πρόσθεσε το μείγμα με τα φουντούκια στο μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά.

3. Σε μεγάλο μπολ, χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ανοιχτό χρώμα. Ρίξε λίγο λίγο το αβγό, χαμήλωσε την ταχύτητα και πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι. Βάλε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι διαφανή μεμβράνη. Σκέπασέ την απαλά, φτιάξε ένα ορθογώνιο πάχους 2,5 εκ. και βάλ’ τη στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει.

4. Βάλε δύο σχάρες στη μεσαία και την πάνω θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180οC. Άπλωσε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά.

5. Κόψε τη ζύμη στη μέση και βάλε το ένα κομμάτι σε έναν πάγκο που έχεις αλευρώσει ελαφρώς. Πασπάλισε το πάνω μέρος της ζύμης με αλεύρι και άνοιξέ τη με πλάστη ώστε να γίνει ένα ορθογώνιο με πάχος 2 εκ. Με ένα φορμάκι για μπισκότα (ό,τι σχήμα θέλεις, κατά προτίμηση στρογγυλό ή αστέρι), πασπαλισμένο με αλεύρι, κόψε τη ζύμη και βάλε τα μπισκότα στο ταψί. Κάνε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Μάζεψε τα περισσεύματα, τύλιξέ τα σε διαφανή μεμβράνη και φτιάξε ένα ορθογώνιο πάχους 1,5 εκ. Βάλ’ το στο ψυγείο για 10 λεπτά, μέχρι να παγώσει. Επανάλαβε τη διαδικασία με τον πλάστη και το κόψιμο, μέχρι να χρησιμοποιήσεις ολόκληρη τη ζύμη. Βάλε τα κομμένα μπισκότα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να παγώσουν καλά.

6. Ψήσε δύο ταψιά μπισκότα, αλλάζοντας θέση στα μισά, για 15 με 17 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες. Άφησέ τα να κρυώσουν τελείως στο ταψί πριν συνεχίσεις με τα υπόλοιπα.

7. Αναποδογύρισε τα μισά μπισκότα, βάλε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κομπόστα στο καθένα και από πάνω άλλο ένα μπισκότο για να φτιάξεις ένα μικρό σάντουιτς. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (1 μπισκότο)
98 θερμίδες, 6 γραμμ. λιπαρά

Και γιορτινή ιδέα:

Κάνε τρύπα με καλαμάκι προτού ψήσεις τα μπισκότα, βρες κουπάτ αστέρι σε διάφορα μεγέθη, ψήσε τα μπισκότα, στόλισέ τα και πέρασέ τα μέσα στο καλαμάκιαπό το μικρότερο στο μεγαλύτερο και ιδού το μπισκοτόδεντρό σου!

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Με τι πίνουν οι διάσημες το νερό τους (ιδέες για water cocktails!)

Το 1992 καθιερώθηκε και επίσημα από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, που γιορτάζεται την 22η Μαρτίου και από τότε πέρασαν δύο δεκαετίες.

Shape tested: Πήγα στον Άγιο Δομίνικο και έμαθα τα πάντα για τις καρύδες (θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και σούπερ συνταγές Καραϊβικής)

Πώς την τρώνε οι ντόπιοι; Τελικά, κάνει καλό ή είναι γεμάτη λιπαρά; Πώς θα φτιάξεις το ψωμί καρύδας που κάνουν στο νησί; Η Κατερίνα Ευθυμιοπούλου πήγε στο νησί του Survivor και αναλύει τα πάντα

Συνταγή για μπουγάτσα κέικ ή γλυκό ψωμί με κανέλα (νηστίσιμη)

Μπουγάτσα κέικ ή ψωμί: Πρόκειται για τη νηστίσιμη μπουγάτσα που μοσχομυρίζει κανέλα, γνωστή στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Αχαΐα και Ηλεία.

Νέο trend: Μάφιν αυγού για το απόλυτο πρωινό

Γεμάτα πρωτεΐνη, τα μάφιν αβγού είναι υγιεινά, πεντανοστιμα και ιδανικά για το πρωινό σου.

Πόσο καιρό μπορώ να νηστεύω μέχρι να αρχίσω να χάνω μυϊκή μάζα

Νηστεύεις και φοβάσαι πως θα χάσεις μυϊκή μάζα; Το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό εξαρτάται από την ποσότητα της γλυκόζης που λαμβάνει το σώμα σου.

Υγιεινές τηγανίτες με μπανάνα για τέλειο πρωινό!

Τηγανίτες υγιεινές για το πρωινό σου με αυγά και μπανάνες

#shapegreece