Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Καπνιστές κόκκινες φακές βελουτέ με γλυκοπατάτα σε μια πεντανόστιμη συνταγή από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη

Αν δεν τρως τις φακές σε σαλάτα ή παραδοσιακά όπως τις έφτιαχνε η μαμά σου στην κλασική σούπα, η Σταυρούλα Κρίκη τις κρύβει σε μια θεσπέσια βελουτέ με γλυκοπατάτα, ιδανική για το κρύο.

06.11.2017

εχεις διαβασει

Καπνιστές κόκκινες φακές βελουτέ με γλυκοπατάτα σε μια πεντανόστιμη συνταγή από την ειδικό

Από την Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com

Συστατικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
Μία πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κλωνάρια σέλερυ, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια κόκκινες φακές
2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
4 φλιτζάνια νερό
1 κύβος ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου ή απλά λίγο αλάτι
1 μικρή γλυκοπατάτα, ψητή*
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ο χυμός από ένα μικρό λεμόνι
Στραγγιστό γιαούρτι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Ζεστάνεις το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μεσαία φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και μία πρέζα αλάτι, ανακατέψτε και μαγειρεύεις για 5-8 λεπτά. Προσθέτεις το σέλερυ, ανακατεύεις και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτεις τις φακές, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο και το ζωμό ή νερό. Φέρνεις όλα τα υλικά σε βράση και μειώνεις τη φωτιά στο χαμηλό. Βάζεις το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 10-15 λεπτά.

Ξεφλουδίζεις τη γλυκοπατάτα και κρατάς τη σάρκα. Μεταφέρεις τη σούπα σε ένα μπλέντερ και προσθέτεις τη γλυκοπατάτα. Χτυπάς περίπου 15 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει πουρές, αλλά να κρατά κάποια υφή. Εναλλακτικά προσθέτεις τη γλυκοπατάτα στην κατσαρόλα και πολτοποιείς με ένα ραδβομπλέντερ.

Δοκιμάζεις με ένα κουτάλι και προσθέτεις κι άλλο αλατοπίπερο εάν επιθυμείς. Ανακατεύεις μέσα το χυμό του λεμονιού και το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για να σερβίρεις, μοιράζεις σε 4 πιατάκια, προσθέτεις μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και πασπαλίζεις με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρεις ζεστό.

*Επειδή το ψήσιμο της γλυκοπατάτας παίρνει 45 λεπτά, μπορείς να ψήσεις μερικές στην αρχή της βδομάδας για να τις έχεις έτοιμες για σούπες και συνοδευτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τρύπησε κάθε γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, τύλιξέ τες μία μία με αλουμινόχαρτο και ψήσε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μπορείς να τις τρυπήσεις εύκολα με ένα μαχαίρι. Μπορείς να τις φυλάξεις στο ψυγείο σε ένα ταπερ  για μία βδομάδα.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 448 θερμίδες, 9,6 γραμμ. Λίπος (1,4 κορεσμένα), 70 γραμμ. Υδατάνθρακες, 24 γραμμ. Πρωτεΐνες, 12 γραμμ. φυτικές ίνες

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Τι να βάζεις στο ψωμί σου; Μαρμελάδα ή ταχίνι; Πραλίνα ή φιστικοβούτυρο; Τα πιο υγιεινά spreads και 5 πρωινά με λιγότερες από 100 θερμίδες

Ποια είναι τα καλύτερα αλείμματα φγια μία φέτα ψωμί; Κάνουμε crash test στις πιο γνωστές επιλογές!

8 συνήθειες που «ταράζουν» το μεταβολισμό σου!

Η συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Thin μας εξηγεί ποιοι είναι οι μικροί “καταστροφείς” του μεταβολισμού σου, οι οποίοι καθυστερούν την απώλεια των κιλών σου.

Γιατί έχεις φούσκωμα και τι να φας (και οι τροφές που θες για επίπεδη κοιλιά)

Flat στομάχι: Μήπως αποτελεί όνειρο για σένα; Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που έχεις φούσκωμα κι όχι επίπεδη κοιλιά;

Victoria’s (Diet) Secret | Aυτά είναι τα διατροφικά tips των «Αγγέλων»!
Victoria’s (Diet) Secret | Aυτά είναι τα διατροφικά tips των «Αγγέλων»!

Πώς διατηρούν τις τέλειες αναλογίες τους και πώς προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή του δημοφιλούς show;

Έχεις φαγόπυρο; Φτιάξε σαλάτα με αβοκάντο και αβγό με τη συνταγή του Cool Artisan

Μια συνταγή για σαλάτα με φαγόπυρο από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη, άκα Cool Artisan. Λίγα υλικά και υπέροχο blend γεύσεων.

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά: 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Έχει καλές ιδιότητες, αλλά σε όλους; Ιδού 5 περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεις τον κουρκουμά!

#shapegreece