Το πασχαλινό τσουρέκι της Δέσποινας Βανδή

Η αγάπη της Δέσποινας Βανδή για τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική δεν κρύβεται και αυτή τη φορά η τραγουδίστρια φτιάχνει πασχαλινό τσουρέκι.

10.04.2017

εχεις διαβασει

Το πασχαλινό τσουρέκι από τα χεράκια της Δέσποινας, «έσπασε» το Instagram και όλοι θέλουν να μάθουν τη συνταγή για το μαστιχωτό τσουρέκι.

 

Κοιτάξτε τι ωραίο που γίνεται μέσα!Μαστιχωτο!

A post shared by Despina Vandi (@desp1navandi) on

 

Η ίδια η τραγουδίστρια μας υποσχέθηκε πως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα ποστάρει τη συνταγή και την εκτέλεσή της κι εμείς αναμένουμε υπομονετικά. Μέχρι τότε, εμείς ετοιμάζουμε το πασχαλινό τσουρέκι του Στέλιου Παρλιάρου.

 

Υλικά

35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
35 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά + 1 ακόμη για επάλειψη
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. μαγιά νωπή
600 γρ. αλεύρι σκληρό
αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Για 1 μεγάλο τσουρέκι, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 4 ώρες, Ψήσιμο: 50΄-60΄

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κ

ατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Α

υτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.

Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Θες ενέργεια; 3 τροφές χωρίς καφεΐνη που σε τονώνουν

Θέλεις να έχεις ενέργεια όλη μέρα αλλά δεν προτιμάς τα ροφήματα με καφεΐνη; Έχουμε τη λύση για σένα με τροφές χωρίς καφεΐνη.

Άκρως καλοκαιρινή σούπα αβοκάντο με αγγούρι: νόστιμη και light

Άκρως καλοκαιρινή συνταγή για σούπα αβοκάντο με αγγούρι και μόνο 70 θερμίδες.

Η δίαιτα των μονάδων και γιατί να (μην) την κάνεις

Άλλη μια μόδα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο διαδίκτυο, είναι η δίαιτα των μονάδων. Πώς την αξιολογεί, όμως, η διαιτολόγος;

Meghan Markle
Meghan Markle – Πρίγκιπας Harry: Αυτό ήταν το μενού του γάμου τους

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιλογές ήταν gourmet και αρκετά υγιεινές

πρόγραμμα προπόνησης για γυναίκες
Πρέπει να τρώω περισσότερη πρωτεΐνη όταν γυμνάζομαι συστηματικά;

Ξεδιαλύνουμε τους μύθους για την πρωτεΐνη μετά την άσκηση.

Τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση
Τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση: Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για να βάλεις στη διατροφή σου

Νιώθεις πεσμένη και χωρίς ενέργεια; Η λύση είναι τόσο απλά όσο το να φας τρία βραζιλιάνικα καρύδια!

#shapegreece