Τα πρώτα finger food για μωρά: Τι μπορεί να φάει το παιδί μετά τα αλεσμένα

Υπάρχουν φίλες που από ανασφάλεια προτιμούν να δίνουν εντελώς αλεσμένο φαγητό στα παιδιά τους για περισσότερους από τους πρώτους 18 μήνες ζωής τους. Εγώ προτιμώ το finger food για μωρά.

shutterstock_325448699 By Amallia Eka

Φυσικά το άγχος μήπως το παιδί πνιγεί, σίγουρα θα το έχεις πάντα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αφήσεις το παιδί να ξεπεράσει τη βρεφική φάση, εισάγοντας και τροφές που μπορεί να καταναλώσει και με τα χέρια του, ανακαλύπτοντας ένα νέο μαγικό κόσμο.

H τάση του Baby Led Weaning (BLW): Στην Αμερική τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα και στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει να υιοθετείται το baby led weaning, το αυτοτάισμα του μωρού, που από τον έκτο μήνα τα μωρά δεύτερης βρεφικής ηλικίας αρχίζουν να καταναλώνουν στερεές τροφές για να μάθει να τις μασάει πρώτα και μετά να τις καταπίνει.

Η διαφορά με την κλασσική μέθοδο εισαγωγής τροφίμων, που χρησιμοποιεί χυλούς, πουρέ ή ημιαλεσμένα τρόφιμα, έγκειται στην ικανότητα του μωρού πρώτα να μάθει να μασάει και μετά να καταπίνει τις τροφές.

Αν πάλι δεν θέλεις να υιοθετήσεις μια τέτοια τεχνική αλλά θέλεις να αρχίσει το παιδί να ξεφεύγει από τα πλήρως αλεσμένα τρόφιμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, έχει δημοσιεύσει μια συγκεκριμένη λίστα finger food για παιδιά. Ανάμεσα σε όσα προτείνουν οι ειδικοί, εγώ προσωπικά, υιοθετώ ήδη στην 11 μηνών κόρη μου τις περισσότερες επιλογές από αυτές και μερικές ακόμα, ήδη από τον 8ο μήνα.

Αυτό που αξίζει να ξέρεις, είναι πως σε αντίθεση με ένα πλήρως αλεσμένο γεύμα που καταναλώνεται γρήγορα, στο finger food, χρειάζεται υπομονή και έξτρα χρόνος. Επίσης, το παιδί, ειδικά αν έχει βγάλει μερικά δοντάκια, θα σου δείξει από μόνο του, τις διαθέσεις που έχει.

Τα καλύτερα finger food για μωρά:

Δημητριακά για μωρά

Η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδιάτρων, προτείνει την εισαγωγή στην διατροφή των παιδιών, δημητριακών ειδικά σχεδιασμένων για μωρά. Γενικά, στην αγορά θα βρεις τέτοια δημητριακά ειδικά για μωρά, απλά φρόντισε να είναι στρογγυλά για να μπορεί το μωρό να τα μασήσει.

Σε μας, έχουν δουλέψει τα ειδικά γαριδάκια για μωρά από καλαμπόκι από καλλιέργεια βιολογική, που το σχήμα τους είναι ιδανικό για τα μικρά χεράκια των μωρών.

Φέτες μπανάνας

Επιλέγεις μια ώριμη μπανάνα και όχι άγουρη και την κόβεις σε μικρά κομματάκια για να μπορεί να τα μασήσει το μωρό σου.

Γλυκοπατάτα ή απλή πατάτα

Τα μωρά λατρεύουν τις γλυκές γεύσεις και η γλυκοπατάτα που πλέον βρίσκουμε και σε ελληνική παραγωγή, είναι must επιλογή. Προσωπικά, προτιμώ να μην βράζω τις πατάτες και τα λαχανικά για ώρες χάνοντας έτσι τα πολύτιμα συστατικά τους. Χρησιμοποιώ ατμομάγειρα για να ψήνονται στον ατμό. Αν δεν έχεις ατμομάγειρα, ψήσε πατατούλες ή γλυκοπατάτες με μία κουταλιά λάδι και σέρβιρέ τες στο μωρό σε μικρά κομμάτια.

Μπουκιές αβοκάντο

Η απαλή υφή του αβοκάντο, το κάνει ιδανικό σνακ για ένα μωρό που ακόμα μαθαίνει να μασουλάει. Κόψε τη σάρκα του αβοκάντο σε κυβάκια που χωράνε στην χούφτα του παιδιού και άφησέ το να απολαύσει το αβοκάντο.

Κομμάτια από κοτόπουλο ή άλλο κρέας

Μέχρι τους δώδεκα μήνες, το παιδί δεν είναι δυνατόν να μασήσει με ευκολία ή και καθόλου το κρέας. Από τους δώδεκα μήνες (και βάσει των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού) μπορείς να δοκιμάσεις να του δώσεις πχ μπουκιές κοτόπουλου από το μαλακό κομμάτι, χωρίς πέτσα φυσικά.

Φετάκια ροδάκινο

Επίλεξε γινωμένο ροδάκι ή αχλάδι και δώστο στο μωράκι σου. Πρόσεξε γιατί το πολύ άγουρο αχλάδι ή ροδάκινο, δεν είναι εύκολο να μασηθεί από το μωρό.

Τυράκι

Ένα στικ γραβιέρας για να το μωρό σου που έχει ήδη δοντάκια και είναι κοντά στο χρόνο, θα το βοηθήσει να επεξεργαστεί και τις αλμυρές γεύσεις που μέχρι σήμερα δεν θα έχει δοκιμάσει.

Ψωμί ή φρυγανιά ολικής άλεσης

Τα παιδιά λατρεύουν την κόρα από το ψωμί ή τα κομμάτια φρυγανιάς αλλά πρόσεξε με το μαλακό εσωτερικό του ψωμιού που δύσκολα μπορεί να το διαχειριστεί ένα μικρό παιδί.

Ζυμαρικά

Μαγειρεμένα ζυμαρικά σε μικρά σχέδια όπως το τριβελάκι που το παιδί μπορεί να τα πιάσει με το χέρι.

Λαχανικά βρασμένα σε στικ

Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά καρότα και μαγειρεμένα στο φούρνο ή βραστά εύκολα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να τα καταναλώσει.

Αυγό

Κι όταν φτάσει το παιδί στην ηλικία για να φάει και αυγουλάκι, βράστο σφιχτό και δώστο να το φάει σαν σνακ στο χέρι. Η τεχνική του λιώνω το αυγό στα φρούτα είναι εκτός από αηδιαστική και ξεπερασμένη.

Και μπισκότα οδοντοφυΐας:

Φτιάξε τα δικά σου μπισκότα κι άσε τα παιδιά σου να τα απολαμβάνουν!

Μπισκότα οδοντοφυΐας χωρίς ζάχαρη

Και που θα φάει το μωρό το finger food; Μπορείς να εξοπλιστείς με τα πιάτα- σιλικόνης, σουπλά με βεντούζες που κολλάνε στο τραπέζι. Εκεί θα βάζεις τα κομματάκια φαγητού και το μωρό θα τα απολαμβάνει άφοβα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i