Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Ανδρική υπογονιμότητα: Μήπως έχει εκείνος πρόβλημα γονιμότητας;

Η κακή ποιότητα σπερματοζωαρίων αποτελεί βασική αιτία στην ανδρική υπογονιμότητα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες θεραπείες.

συμβουλές διατροφής για εγκύους

Πριν από μερικές δεκαετίες η εξωσωματική γονιμοποίηση ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητας των ζευγαριών.

Μάλλον όμως έλυσε μόνο το γυναικείο κομμάτι, αφού η έλλειψη σπερματοζωαρίων ή η μη καλή ποιότητα αυτών αντιμετωπίστηκε με τη λύση του «δότη», τη χρήση δηλαδή δανεικού σπέρματος.

Ενώ η δωρεά ωαρίων αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό παγκοσμίως, η δωρεά σπέρματος θεωρείται κάτι κοινό.

Ίσως γι’ αυτόν το λόγο πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο, αναφορικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας

Τα τελευταία 20 χρόνια, όμως, εμπλουτίστηκε η γνώση για το πώς παράγονται τα σπερματοζωάρια και τι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σ’ αυτά. Κύρια αιτία της
ανδρικής υπογονιμότητας δεν είναι τελικά ο μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων στο σπερμοδιάγραμμα. Γιατί στην πραγματικότητα τα 15.000.000 σπερματοζωάρια που λογίζονται ως τιμή αναφοράς στην εξέταση είναι μάλλον πολλά για να επιτευχθεί σύλληψη.

Η ποιότητά τους είναι πολύ πιο σημαντική για μια φυσιολογική σύλληψη, η οποία επηρε ζεται από καθημερινές συνήθειες, όπως η καθιστική εργασία και η υπερκατανάλωση λίπους, αλλά και από νόσους που αφορούν μεγάλα τμήματα του ανδρικού πληθυσμού, όπως η παχυσαρκία, η κιρσοκήλη, η κακή στοματική υγεία, ο όψιμος υπογοναδισμός και η πρώιμη ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης – η τελευταία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός
συνδρόμου του μεταβολικού που πλήττει σχεδόν έναν στους δύο άνδρες άνω των 45 ετών.

Μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν

Για κάποιες νόσους, όπως η κιρσοκήλη, μια συγγενή διαταραχή κατά την οποία δε λειτουργεί αποτελεσματικά το φλεβικό δίκτυο του όρχεως, γνωρίζουμε πλέον ότι η δράση τους στο πέρασμα του χρόνου είναι αθροιστική. Έτσι, όταν η απόφαση για απόκτηση παιδιού από τον άνδρα παίρνεται μετά την ηλικία των 30, των 40 και των 50, μπορεί να μην είναι εφικτή. Οι μικρές διαταραχές στη μορφολογία, που συχνά περνούν απαρατήρητες, φανερώνουν διαταραχές του μεταβολισμού, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να διορθωθούν.

Πολλές από τις θεραπείες, κυρίως ορμονικές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη εγκυρότητα, ασφάλεια και αποδοχή. Η μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία αναφέρει
ότι από το 1965 έως το 2013 οι άνδρες στη Γαλλία έχουν χάσει περίπου το 30% της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Τώρα πια φαίνεται πως έχουμε τα μέσα, παλιά και σύγχρονα, για να σταματήσουμε την εμφάνιση καινούριων στατιστικών αυτού του είδους.

 

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Δρέττα, χειρουργό, ουρολόγο- ανδρολόγο, διδάκτορα
του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Ανδρολογικού Ινστιτούτου
Πειραιά, μέλος των Γιατρών του Κόσμου (www.andrologikopeiraia.gr).

Περισσότερα από Shape Mama

Ποιο άθλημα και σε ποια ηλικία είναι κατάλληλο για το παιδί μου; 

Τένις από τα τρία, μπαλέτο από τα τέσσερα, ποδόσφαιρο από τα έξι; Κι όμως, πρωτοποριακά προγράμματα δίνουν σήμερα τη δυνατότητα στα παιδιά ήδη από πολύ μικρή ηλικία να μυηθούν στο μαγικό κόσμο του αθλητισμού. 

Έχω αρκετό γάλα; Αυτές είναι οι ενδείξεις πως θηλάζεις σωστά (και πώς να αυξήσεις το γάλα)

Έχω αρκετό γάλα; Αυτό είναι το σύνηθες ερώτημα των νέων μαμάδων. Δες πώς θα το διαπιστώσεις και πώς µπορείς να το αυξήσεις, αν έχεις λιγότερο από όσο χρειάζεται το µωρό σου.

Πότε θα ξέρω με σιγουριά αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει να είσαι ακόμη στο στάδιο που αναρωτιέσαι εάν το μικρό σου θα συνεχίσει να πιάνει το μολύβι με το αριστερό ή κάποια στιγμή θα το «διορθώσει».

Αντιμετώπισε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη!

Η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες σ’ αυτή την κατάσταση. Μάθε ποιες είναι οι πιο φυσικές λύσεις!

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή στην εγκυμοσύνη:

Γιατί εμφανίζεται συχνά ακμή στην εγκυμοσύνη και πώς θα την αντιμετωπίσεις.

Τα 10 κοινά που έχουν ΟΛΟΙ οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τουλάχιστον 10 κοινά στοιχεία!

#shapegreece