Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Ανδρική υπογονιμότητα: Μήπως έχει εκείνος πρόβλημα γονιμότητας;

Η κακή ποιότητα σπερματοζωαρίων αποτελεί βασική αιτία στην ανδρική υπογονιμότητα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες θεραπείες.

21.04.2017

εχεις διαβασει

συμβουλές διατροφής για εγκύους

Πριν από μερικές δεκαετίες η εξωσωματική γονιμοποίηση ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητας των ζευγαριών.

Μάλλον όμως έλυσε μόνο το γυναικείο κομμάτι, αφού η έλλειψη σπερματοζωαρίων ή η μη καλή ποιότητα αυτών αντιμετωπίστηκε με τη λύση του «δότη», τη χρήση δηλαδή δανεικού σπέρματος.

Ενώ η δωρεά ωαρίων αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό παγκοσμίως, η δωρεά σπέρματος θεωρείται κάτι κοινό.

Ίσως γι’ αυτόν το λόγο πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο, αναφορικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας

Τα τελευταία 20 χρόνια, όμως, εμπλουτίστηκε η γνώση για το πώς παράγονται τα σπερματοζωάρια και τι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σ’ αυτά. Κύρια αιτία της
ανδρικής υπογονιμότητας δεν είναι τελικά ο μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων στο σπερμοδιάγραμμα. Γιατί στην πραγματικότητα τα 15.000.000 σπερματοζωάρια που λογίζονται ως τιμή αναφοράς στην εξέταση είναι μάλλον πολλά για να επιτευχθεί σύλληψη.

Η ποιότητά τους είναι πολύ πιο σημαντική για μια φυσιολογική σύλληψη, η οποία επηρε ζεται από καθημερινές συνήθειες, όπως η καθιστική εργασία και η υπερκατανάλωση λίπους, αλλά και από νόσους που αφορούν μεγάλα τμήματα του ανδρικού πληθυσμού, όπως η παχυσαρκία, η κιρσοκήλη, η κακή στοματική υγεία, ο όψιμος υπογοναδισμός και η πρώιμη ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης – η τελευταία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός
συνδρόμου του μεταβολικού που πλήττει σχεδόν έναν στους δύο άνδρες άνω των 45 ετών.

Μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν

Για κάποιες νόσους, όπως η κιρσοκήλη, μια συγγενή διαταραχή κατά την οποία δε λειτουργεί αποτελεσματικά το φλεβικό δίκτυο του όρχεως, γνωρίζουμε πλέον ότι η δράση τους στο πέρασμα του χρόνου είναι αθροιστική. Έτσι, όταν η απόφαση για απόκτηση παιδιού από τον άνδρα παίρνεται μετά την ηλικία των 30, των 40 και των 50, μπορεί να μην είναι εφικτή. Οι μικρές διαταραχές στη μορφολογία, που συχνά περνούν απαρατήρητες, φανερώνουν διαταραχές του μεταβολισμού, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να διορθωθούν.

Πολλές από τις θεραπείες, κυρίως ορμονικές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη εγκυρότητα, ασφάλεια και αποδοχή. Η μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία αναφέρει
ότι από το 1965 έως το 2013 οι άνδρες στη Γαλλία έχουν χάσει περίπου το 30% της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Τώρα πια φαίνεται πως έχουμε τα μέσα, παλιά και σύγχρονα, για να σταματήσουμε την εμφάνιση καινούριων στατιστικών αυτού του είδους.

 

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Δρέττα, χειρουργό, ουρολόγο- ανδρολόγο, διδάκτορα
του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Ανδρολογικού Ινστιτούτου
Πειραιά, μέλος των Γιατρών του Κόσμου (www.andrologikopeiraia.gr).

Δημοφιλή

Περισσότερα από Shape Mama

10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»
10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα

Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες
Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες

Σε τέτοιου τυπου αδυσώπητες και χωρίς νόημα κριτικές, η αλήθεια είναι ότι δεν χωράει απάντηση

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν εγκρίνεις τους φίλους των παιδιών σου; Η ψυχολόγος προτείνει

Η Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου προτείνει στους γονείς πως να φερθούν με τους φίλους των παιδιών τους.

Η Jessica Alba είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και να πόσο σκληρά γυμνάζεται

Παρά την προχωρημένη τρίτη της εγκυμοσύνη, η Jessica Alba δεν χάνει ημέρα από το γυμναστήριο και το πρόγραμμά της δεν το λες και εύκολο, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι.

Σύλληψη µετά τα 40: Τα κλειδιά για να την πετύχεις

Σύλληψη μετά τα 40: Ακόµα και αν διανύεις την πέµπτη, πολύ όµορφη, δεκαετία της ζωής σου, µπορείς να µείνεις έγκυος ακολουθώντας τις παρακάτω συµβουλές.

Πώς θα ενισχύσεις τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών; Η παιδαγωγός συστήνει

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας: Η ειδικός Βάνα Ρόζου μας προτείνει έξυπνους επιστημονικούς τρόπους.

#shapegreece