Λαπαροσκοπική επέμβαση για την υπογονιμότητα: Η μέθοδος Single Port Laparoscopy

Λαπαροσκοπική επέμβαση και υπογονιμότητα. Η μέθοδος Single Port Laparoscopy εφαρμόζεται στην Ελλάδα και πραγματοποιείται μέσω του ομφαλού χωρίς τομές.

επίπεδη κοιλιά

Συνεργάστηκε ο Στέφανος Χανδακάς, M.D., MBA, Ph.D., μαιευτήρας - ενδοσκοπικός χειρουργός - γυναικολόγος (www.woman.com.gr).

Λαπαροσκοπική επέμβαση για την υπογονιμότητα

Η μέθοδος Single Port Laparoscopy (S.P.L.) εφαρμόζεται με επιτυχία στον τομέα της γυναικολογίας. «Αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι η πιο σημαντική καινοτομία της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια» επισημαίνει ο δρ. Στέφανος Χανδακάς, χειρουργός- γυναικολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης των Νοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία».

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ξεκίνησε με απλές επεμβάσεις, π.χ., σκωληκοειδίτιδα, χολή, και επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών, όπως: αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ακόμη και ολικών υστερεκτομών. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα ή την επομένη με ελάχιστο πόνο. Σήμερα, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται περισσότερες από 4 εκατομμύρια λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλεί 2 έως 4 μόνιμες ουλές.

Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα

«Με τη νέα μέθοδο, όλη η επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μιας οπής, αυτής του ομφαλού. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό της ασθενούς και από εκεί εισάγει ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία εργαλεία και κάμερες. Έτσι, ο χειρουργός έχει καλύτερο έλεγχο των εργαλείων και αυτό τον βοηθά να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα» εξηγεί ο δρ. Στέφανος Χανδακάς. Πέραν του άψογου αισθητικού αποτελέσματος, έχει βρεθεί ότι είναι ηπιότερος και ο πόνος. Γενικά, ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς έπειτα από μία επέμβαση (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική) οφείλεται στον τραυματισμό των μυών, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Στην περίπτωση της παραδοσιακής, λαπαροσκοπικής επέμβασης, ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται μόνο με απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της μέσα σε 24 ώρες. «Με τη νέα μέθοδο ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος. Έτσι, η ασθενής, πλέον, χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι σε λίγες ώρες χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί» τονίζει ο δρ. Στέφανος Χανδακάς.

Ποιες γυναίκες μπορούν να την κάνουν

Γενικά, όλες οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορούν να υποβληθούν και στη νέα μέθοδο. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν όσες γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή είναι παθολογικά παχύσαρκες (και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i