Είναι επικίνδυνο το κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στο μωρό στην περίπτωση που η μητέρα κολλήσει πολλές ιώσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

31.12.2017

εχεις διαβασει

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology δείχνει πως το κρυολόγημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει άσθμα.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, επιστήμονες παρακολούθησαν 500 παιδιά από την εμβρυική ζωή τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών, δίνοντας στους γονείς τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια φορά το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όταν η μητέρα είχε κρυολογήσει περισσότερες από 3 φορές όταν ήταν έγκυος, τα παιδιά είχαν τις διπλάσιες δυνατότητες να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τον ακριβή λόγο, φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις ιώσεις που μπορεί να κολλήσει μια έγκυος και τις πιθανότητες το παιδί να έχει άσθμα.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να κρυολογήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν δουλεύει εξίσου αποτελεσματικά προκειμένου να εμποδίσει τον οργανισμό να «επιτεθεί» στο έμβρυο.

Για το λόγο αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ακολουθείς πιστά τους κανόνες υγιεινής και να πλένεις καλά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα όταν ακουμπήσεις αντικείμενα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά των ασανσέρ και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επίσης, απόφυγε να ακουμπάς με τα χέρια το πρόσωπο, και κυρίως τη μύτη, τα μάτια και το στόμα που είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα.

Άλλος ένας τρόπος να αποφύγεις τις ιώσεις είναι να φροντίσεις να είσαι δραστήρια, αφού η συστηματική άσκηση αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις κατά 29%, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ.

Τέλος, επικοινώνησε με το γιατρό σου στην περίπτωση που έχεις πυρετό, ιδιαίτερα εάν είσαι στο πρώτο τρίμηνο, γιατί η άνοδος της  θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

παιδί διάβασμα μυθιστόρημα λογοτεχνία
5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν πολλά παιδιά -και γονείς. Οι παρακάτω 5 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις θα λύσουν πολλές απορίες σου.

Τι να φάει το παιδί το μεσημέρι; Η διαιτολόγος μας δίνει ιδέες για το μεσημεριανό (για να το τρώει σίγουρα και να γεμίζει βιταμίνες!)

Να τι τρώνε τα παιδιά των διαιτολόγων! Ωραίες και υγιεινές ιδέες για το μεσημεριανό γεύμα του παιδιού.

δύσκολο παιδί πείσμα παιδί γκρίνια
Μήπως μεγαλώνεις (κι εσύ) ένα δύσκολο παιδί;

Η Ελένη Δασκαλάκη εξηγεί πως είναι να μεγαλώνεις ένα δύσκολο παιδί και μαζί με την ψυχολόγο δίνουν συμβουλές… επιβίωσης για τα πρώτα χρόνια.

Το δέρμα στην εγκυμοσύνη: Ποια προϊόντα να ΜΗΝ χρησιμοποιείς και πώς θα αποφύγεις ραγάδες, πανάδες, ακμή

Είσαι έγκυος; Μόλις γέννησες; Ποια καλλυντικά είναι ασφαλή και ποια όχι; Διάβασε οπωσδήποτε αυτό.

Kοτομπουκιές φούρνου με μυρωδικά – η συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ο διαιτολόγος-σεφ και μπαμπάς, Μάνος Δημητρούλης, μας δίνει την πιο υγιεινή συνταγή για λαχταριστές κοτομπουκιές φούρνου!

5 τρόποι που λέω «σ’ αγαπώ» χωρίς να το λέω
5 τρόποι που λέω «σ’ αγαπώ» χωρίς να το λέω

Πώς να δείχνεις ότι αγαπάς, χωρίς να χρειάζεται να το πεις.

#shapegreece