Είναι επικίνδυνο το κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στο μωρό στην περίπτωση που η μητέρα κολλήσει πολλές ιώσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

31.12.2017

εχεις διαβασει

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology δείχνει πως το κρυολόγημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει άσθμα.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, επιστήμονες παρακολούθησαν 500 παιδιά από την εμβρυική ζωή τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών, δίνοντας στους γονείς τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια φορά το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όταν η μητέρα είχε κρυολογήσει περισσότερες από 3 φορές όταν ήταν έγκυος, τα παιδιά είχαν τις διπλάσιες δυνατότητες να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τον ακριβή λόγο, φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις ιώσεις που μπορεί να κολλήσει μια έγκυος και τις πιθανότητες το παιδί να έχει άσθμα.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να κρυολογήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν δουλεύει εξίσου αποτελεσματικά προκειμένου να εμποδίσει τον οργανισμό να «επιτεθεί» στο έμβρυο.

Για το λόγο αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ακολουθείς πιστά τους κανόνες υγιεινής και να πλένεις καλά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα όταν ακουμπήσεις αντικείμενα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά των ασανσέρ και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επίσης, απόφυγε να ακουμπάς με τα χέρια το πρόσωπο, και κυρίως τη μύτη, τα μάτια και το στόμα που είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα.

Άλλος ένας τρόπος να αποφύγεις τις ιώσεις είναι να φροντίσεις να είσαι δραστήρια, αφού η συστηματική άσκηση αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις κατά 29%, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ.

Τέλος, επικοινώνησε με το γιατρό σου στην περίπτωση που έχεις πυρετό, ιδιαίτερα εάν είσαι στο πρώτο τρίμηνο, γιατί η άνοδος της  θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Τα παιδιά έως 2 ετών που παίζουν με κινητά και τάμπλετ αργούν να μιλήσουν για πρώτη φορά

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε.

Τοκετός: 6 φόβοι που έχεις και η αλήθεια γι΄αυτούς

Τοκετός: Αυτές είναι οι πιο συχνές απορίες πριν γίνεις πρώτη φορά µαµά! Μάθε τις απαντήσεις και σταµάτα να φοβάσαι!

H Βarbie είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί! Ο λογαριασμός στο Instagram που θα σε κάνει να κολλήσεις

H Βarbie είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και fit mommy blogger! Ο λογαριασμός στο Instagram που μας ενθουσίασε

7 μύθοι για τη διατροφή της εγκύου! Να τι ΔΕΝ ισχύει μας λέει η διατροφολόγος

Μύθοι στη διατροφή της εγκύου: Σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε κάποια συζήτηση όπου οι γνώμες από άλλες «έμπειρες» μανούλες σε έβαλαν σε σκέψη. Η διατροφολόγος απαντά

6 λόγοι που είναι όμορφο να κοιμούνται μαζί τα αδέρφια (μέχρι την προεφηβεία)
6 λόγοι που είναι όμορφο να κοιμούνται μαζί τα αδέρφια μέχρι την προεφηβεία

Αν το σπίτι σου δεν επιτρέπει δυο δωμάτια και τα παιδιά μοιράζονται τον ίδιο χώρο δεν χρειάζεται να ανησυχείς, τουλάχιστον μέχρι την προεφηβεία

Eliana In Babyland | 20 σκηνές που ίσως σου είναι γνώριμες αν έχεις μωρό ενός έτους
20 σκηνές που ίσως σου είναι γνώριμες αν έχεις μωρό ενός έτους

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου ζει πρωτόγνωρες αλλά και γνώριμες στιγμές με την 12 μηνών κόρη της, Βικτώρια.

#shapegreece