Έχω αρκετό γάλα; Αυτές είναι οι ενδείξεις πως θηλάζεις σωστά (και πώς να αυξήσεις το γάλα)

Έχω αρκετό γάλα; Αυτό είναι το σύνηθες ερώτημα των νέων μαμάδων. Δες πώς θα το διαπιστώσεις και πώς µπορείς να το αυξήσεις, αν έχεις λιγότερο από όσο χρειάζεται το µωρό σου.

exeis-arketo-gala

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Δ. Ραβανός, M.D., MSc, µαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, µετεκπαιδευθείς στην Υποβοηθούµενη Αναπαραγωγή.

Tα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες γυναίκες παράγουν αρκετό γάλα για να θρέψουν το µωρό τους, ενώ εκτιµάται πως µόνο 20-25% αντιµετωπίζουν πρόβληµα που τις αναγκάζει να µην ξεκινήσουν ή να διακόψουν το θηλασµό.

«Παίρνει αρκετό γάλα το µωρό µου;» Έχω αρκετό γάλα;

Όταν θηλάζεις, υπάρχει µόνο ένας τρόπος για να ξέρεις: το αποτέλεσµα!

• Καταπίνει: Όταν το µωρό πιάσει σωστά το στήθος, θα αρχίσει αµέσως να ρουφάει, µε αποτέλεσµα να βγει το γάλα. Τότε θα αρχίσει να καταπίνει µε µεγάλες γουλιές. Θα βλέπεις την κίνηση που κάνει το στόµα του ή να τρέχει λίγο γάλα στο πιγούνι του. Αν δεν παίρνει αρκετό, µπορεί να το βλέπεις να ρουφάει µε ταχύτητα, αλλά να µην καταπίνει αργά και ρυθµικά, ενώ ίσως να κάνει µεγάλες παύσεις. Ο µαστός δε θα αδειάζει, αλλά θα παραµένει η συµφόρηση.

Είναι ικανοποιηµένο: Αν το µωρό σου δείχνει ήρεµο µετά το θηλασµό, πιθανότατα όλα πηγαίνουν καλά. Ωστόσο, ένα βρέφος που φαίνεται ληθαργικό ή το αντίθετο και κλαίει έντονα συνεχώς µπορεί να µην παίρνει αρκετό γάλα. «Αν ένα µωρό θηλάζει συχνά και κάθε θηλασµός διαρκεί πάνω από µία ώρα ή θέλει να θηλάζει συνεχώς, µπορεί να υπάρχει πρόβληµα» λέει ο Κωνσταντίνος Δ. Ραβανός, µαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα: Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου εξηγεί γιατί…

• Γεµίζει τις πάνες του: Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη. Για να είσαι σίγουρη ότι τρέφεται σωστά, πρέπει από την έκτη µέρα και µετά να βρέχει τουλάχιστον 6 πάνες και από την τέταρτη µέρα να κάνει τρεις µε τέσσερις φορές κακά του. Αλλά και το χρώµα των κοπράνων έχει σηµασία: παρότι τα πρώτα κακάκια είναι συνήθως σκούρα µαυροπράσινα και κολλώδη, µετά τις 3-4 ηµέρες είναι στο χρώµα της µουστάρδας και σχετικά υδαρή.

Τις πρώτες ηµέρες µετά τη γέννηση είναι φυσιολογικό να χάσει το µωρό σου βάρος. Ένα νεογέννητο µπορεί να χάσει περίπου το 5-7% του βάρους του, αν όµως χάσει γύρω στο 10% ή παραπάνω, αυτό αρχίζει να είναι πρόβληµα. Μέχρι τη 10η µέρα ζωής του θα πρέπει να έχει φτάσει ξανά στο βάρος γέννησης και από εκεί και πέρα να συνεχίσει να παίρνει βάρος.

"Γιατί δεν έχω γάλα; Τι να κάνω;" Στη σελίδα 2

«Γιατί δεν έχω γάλα;»

Αν ο γιατρός ή η σύµβουλος θηλασµού καταλήξουν ότι δεν έχεις αρκετό γάλα, ίσως φταίνε κάποιοι παράγοντες που όµως µπορείς

να επηρεάσεις.

• Ζήτηµα διαχείρισης: Μπορεί ο θηλασµός να αργεί να «πάρει µπρος» αν καθυστέρησες να θηλάσεις το µωρό σου µετά τη γέννησή του ή δε θήλαζες αρκετά συχνά. Είναι όλα θέµα συγχρονισµού µητέρας και µωρού. Η πιο συχνή αιτία χαµηλής παραγωγής γάλακτος είναι πως η µητέρα δεν ξέρει πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει και για πόση ώρα και αυτό τη γεµίζει άγχος που επιδρά ανασταλτικά στην έκκριση του γάλακτος.

• Ζήτηµα τεχνικής: Μερικές φορές ένα µωρό µπορεί να µη θηλάζει αποτελεσµατικά εξαιτίας κάποιου προβλήµατος – να µην πιάνει σωστά τη θηλή, για παράδειγµα. Τότε το πρόβληµα πρέπει να αντιµετωπιστεί όσο το δυνατό συντοµότερα. «Σε αυτό το πολύ ευαίσθητο στάδιο, όπου η µαµά έχει γάλα αλλά το µωρό δεν το πίνει αποτελεσµατικά, αν το πρόβληµα συνεχιστεί, θα µειωθεί η ποσότητα του γάλακτος της µητέρας» εξηγεί ο ειδικός.

• Ζήτηµα διατροφής: Οι απόψεις για το αν η ποσότητα φαγητού και υγρών που καταναλώνει η µαµά επηρεάζει την ποσότητα γάλακτoς διίστανται. Κάποιοι θεωρούν πως συγκεκριµένες τροφές εξασφαλίζουν αρκετό γάλα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν έχει τόσο σηµασία.

Θηλασμός: Μάθε τα μυστικά της επιτυχίας του!

• Ζήτηµα υγείας: Εφόσον ο γιατρός και η σύµβουλος θηλασµού αποκλείσουν τις παραπάνω αιτίες, θα στραφούν σ’ εσένα ή στο µωρό. Αν και σπάνιο, µπορεί να υπάρχουν κάποια θέµατα που επηρεάζουν τη γαλακτοφορία.

Ανισορροπία των θυρεοειδικών ορµονών: Σπάνια, γυναίκες µε έντονα παραµεληµένο δυσλειτουργικό θυρεοειδή (υπό ή υπερθυρεοειδισµό) µπορεί να έχουν προβλήµατα µε την ποσότητα του γάλακτος.

Μεγάλη απώλεια αίµατος κατά τον τοκετό: Οδηγεί σε ισχαιµία και υπολειτουργία της υπόφυσης και µπορεί να εµποδίσει το γάλα να «κατέβει» στην ώρα του, µε αποτέλεσµα να καθυστερήσει

το ξεκίνηµα του θηλασµού.

Χειρουργείο στο µαστό: Οποιαδήποτε χειρουργική επέµβαση στους µαστούς –είτε αυξητική, είτε για µείωση, είτε για διαγνωστικούς λόγους, όπως βιοψία– µπορεί δυνητικά να τραυµατίσει το µαστικό ιστό και να επηρεαστεί η παραγωγή γάλακτος.

Προωρότητα: Τα πρόωρα µωρά δεν έχουν αρκετή δύναµη για να πιάσουν σωστά τη θηλή και να τραβήξουν το γάλα και κουράζονται γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει να βγάζεις γάλα µε το θήλαστρο για να συµπληρώνεις το γεύµα του µωρού σου.

«Κι αν δεν τα καταφέρω;»

Αν για οποιονδήποτε λόγο, υγείας ή πρακτικό, δεν μπορέσεις τελικά να θηλάσεις, δεν υπάρχει λόγος να νιώσεις άσχημα. Η φροντίδα για το μωρό σου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στο θηλασμό. Το μωρό σου έχει κυρίως ανάγκη τη φροντίδα και την αγάπη σου και αυτά μπορείς να του τα προσφέρεις είτε το θηλάσεις είτε όχι.

Πώς να αυξήσω την παραγωγή γάλακτός; Στη σελίδα 3

Πως µπορείς να αυξήσεις το γάλα σου

Θήλαζε περισσότερο

Η ποσότητα του γάλακτος είναι θέµα προσφοράς και ζήτησης. Όταν αυξηθεί η ζήτηση (το µωρό σου θηλάζει συχνότερα), θα αυξηθεί και η προσφορά. Αν δεν έχεις πολύ γάλα, βάζε το µωρό στον ένα µόνο µαστό σε κάθε θηλασµό ώστε να αδειάσει εντελώς και να πάρει το σώµα σου το µήνυµα να αυξήσει την παραγωγή.

Θηλασμός: 3 λόγοι για να θηλάσεις

Χρησιµοποίησε θήλαστρο

Μπορεί να έχεις φυσιολογική ποσότητα γάλακτος, αλλά το µωρό σου να µην είναι σε θέση να «τραβήξει» αρκετό. Βγάζοντας –µετά το θηλασµό– γάλα µε το θήλαστρο, «ξεγελάς» το σώµα σου ώστε να συνεχίσει να παράγει και να αυξήσει την ποσότητα του γάλακτός σου.

Μίλησε µε σύµβουλο θηλασµού

Η σύµβουλος θηλασµού είναι µια µητέρα που έχει θηλάσει και έχει εκπαιδευτεί για να παρέχει εθελοντικά συµβουλές και βοήθεια σε γυναίκες που µόλις έχουν γεννήσει και δυσκολεύονται µε το θηλασµό. Θα µπορεί να σου δώσει πολλές πρακτικές συµβουλές που θα σε βοηθήσουν. Μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες στο Σύνδεσµο Θηλασµού Ελλάδος (www.lllgreece.org).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i