Ιλαρά: Τα συμπτώματα της ιλαράς, η μετάδοση, το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα της ιλαράς και τις πιθανές της επιπλοκές και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

14.06.2018

εχεις διαβασει

μαμά μωρό παιχνίδι

Είναι μία «παιδική» ασθένεια, που μπορεί όμως να αφορά και τους ενήλικες ενώ τα συμπτώματ της ιλαράς μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Το τελευταίο διάστημα συζητάμε περισσότερο γι’ αυτήν εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών που την έχουν φέρει ξανά στην επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας, γι’ αυτό και είναι εύκολο να δημιουργηθεί επιδημία, που προλαμβάνεται μέσω του εμβολίου MMR. Εκτός από τις πιθανώς σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά, η ιλαρά είναι μία ασθένεια που θεωρείται επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα της ιλαράς

Ξεκινά με υψηλό πυρετό, καταρροή, βήχα και φωτοφοβία. Ακολουθεί το εξάνθημα που συνήθως αρχίζει πίσω από τα αφτιά και εξαπλώνεται στο σώμα.

Τα παιδιά αρρώστησαν! 20 + 1 σκέψεις που κάνει κάθε μαμά (για να το ξεπεράσουμε κι αυτό)

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Διάρκεια

10-14 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Συχνότερα είναι του πεπτικού, ενώ ακολουθούν οι επιπλοκές στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (διάρροια, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα και οξεία εγκεφαλίτιδα). Η νόσος είναι πιο επικίνδυνη σε βρέφη και ενήλικες εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών. Στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Από τον αέρα (έχει περίπου 90% μεταδοτικότητα). Μεταδίδεται περίπου 4 μέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο για την ιλαρά είναι το MMR, το οποίο περιέχει επίσης αντισώματα για την παρωτίτιδα και τον ερυθρά και συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η πρώτη δόση γίνεται στους 12 μήνες και η επόμενη όταν το νήπιο είναι μεταξύ δύο και τριών ετών. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με την ιλαρά, συστήνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται στους 15 μήνες.

Έφηβοι και ενήλικες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση θα πρέπει να κάνουν επαναληπτική, ενώ ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν «περάσει» την ιλαρά πρέπει να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας τους. Θεωρείται πως είναι θωρακισμένοι ενάντια στη νόσο εάν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου.

Χρήσιμη πληροφορία: Τα βρέφη μέχρι 6 μηνών έχουν ανοσία στην ιλαρά εάν η μητέρα έχει νοσήσει ή έχει κάνει εμβόλιο.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Ποια είναι τα «όπλα» σου απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζεις το οικογενειακό σου ιστορικό.

Πώς να αποφύγεις τις καούρες στην εγκυμοσύνη

Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τις καούρες στην εγκυμοσύνη, μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις

Ανδρική γονιμότητα: Οι τροφές και τα συμπληρώματα που βελτιώνουν το σπέρμα

Οι ειδικοί στη γονιμότητα τονίζουν ότι κάποιες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής και των δύο, θα σας δώσουν καλύτερες πιθανότητες σύλληψης.

Δημιουργική απασχόληση: Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να γίνει δημιουργικό;

Γύρω από τις έννοιες του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας, όπως και την μεταξύ τους συσχέτιση, υπάρχει μεγάλος διάλογος τα τελευταία χρόνια.

#shapegreece