«Μαμά μπορώ και μόνο μου…» Πώς θα μάθω στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του ή να σκουπίζεται;

Δες πως θα ενισχύσεις την προσπάθειά του παιδιού για αυτονομία, ανεξαρτησία και αυτοέλεγχο με το να το ενθαρρύνεις να κάνει πράγματα χωρίς την βοήθεια σου.

11.01.2018

εχεις διαβασει

… να βουρτσίσω τα δόντια μου

Από τη θεωρία…
Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια. Σκούπισε τα δόντια του μωρού σου με ένα κομμάτι γάζας ή υγρού υφάσματος και ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα καθώς το παιδί μεγαλώνει. Το παιδί δεν θα έχει τη δεξιότητα να χειριστεί σωστά την οδοντόβουρτσα έως την ηλικία των 6-8 ετών. Αν θέλει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, θα πρέπει να είστε κι εσείς εκεί. Μετά την ηλικία των 8 χρόνων περίπου πρέπει να έχει την ικανότητα να τα βουρτσίζει μόνο του.

Στην πράξη…
Σύμφωνα με την Χειρουργό Οδοντίατρο Μαίρη Ζούκου-Καστανάκη αυτό που θα πρέπει να διδάξετε τα παιδιά είναι ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα. Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα), τη μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ούλα, από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τέλος τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά.

 

… να σκουπιστώ μετά την τουαλέτα

Από τη θεωρία…
Αφού περάσατε το πιο δύσκολο στάδιο που λέγεται απαλλαγή από την πάνα το μικρό σου είναι πλέον έτοιμο να μάθει και τους «κανόνες υγιεινής της τουαλέτας». Θα πρέπει όμως το παιδί να είναι πάνω από 4 ετών ώστε οι «κανόνες» αυτοί να γίνουν κατανοητοί και να μείνουν απαράβατοι.

Στην πράξη…
Αν θεωρεί το σκούπισμα «σιχαμένη» δουλειά εξήγησέ του ότι το «πιπί» είναι το νερό που πίνουμε και τα «κακά» τα φαγητά που το σώμα μας δεν χρειάζεται. Δείξε,  ειδικά στα κορίτσια, πως να σκουπίζονται για να αποφεύγουν τη μετάδοση μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου. Μάθε στο μικρό σου να σκουπίζεται απαλά, γιατί το έντονο σκούπισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να το καταστήσει ευάλωτο σε μολύνσεις. Εάν το παιδί δε σκουπίζεται καλά αλλά αρνείται να το βοηθήσετε, ζητήστε του να κάνετε έναν έλεγχο ή ένα τελευταίο σκούπισμα, αφού τελειώσει. Και το ποιο σημαντικό; Μάθετε στο παιδί να προσέχει πολύ όταν χρησιμοποιεί δημόσιες τουαλέτες (π.χ., να καλύπτει πάντα το κάθισμα με χαρτί υγείας ή με το ειδικό κάλυμμα).

 

Ξέρεις ότι…

… τα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά ξέρουν να χειρίζονται το ποντίκι του υπολογιστή, αλλά τα βρίσκουν σκούρα όταν ανεβαίνουν σε ένα ποδήλατο. Και ενώ επτά στους δέκα μπόμπιρες, ηλικίας δύο ως πέντε ετών, ξέρουν να παίζουν παιχνίδια οnline, λιγότεροι από δύο στους δέκα μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας AVG, που δραστηριοποιείται στην ασφάλεια στο Internet, και αποδεικνύουν ότι τα παραδοσιακά ορόσημα της παιδικής ηλικίας έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές δεξιότητες.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Τα παιδιά έως 2 ετών που παίζουν με κινητά και τάμπλετ αργούν να μιλήσουν για πρώτη φορά

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε.

Τοκετός: 6 φόβοι που έχεις και η αλήθεια γι΄αυτούς

Τοκετός: Αυτές είναι οι πιο συχνές απορίες πριν γίνεις πρώτη φορά µαµά! Μάθε τις απαντήσεις και σταµάτα να φοβάσαι!

H Βarbie είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί! Ο λογαριασμός στο Instagram που θα σε κάνει να κολλήσεις

H Βarbie είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και fit mommy blogger! Ο λογαριασμός στο Instagram που μας ενθουσίασε

7 μύθοι για τη διατροφή της εγκύου! Να τι ΔΕΝ ισχύει μας λέει η διατροφολόγος

Μύθοι στη διατροφή της εγκύου: Σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε κάποια συζήτηση όπου οι γνώμες από άλλες «έμπειρες» μανούλες σε έβαλαν σε σκέψη. Η διατροφολόγος απαντά

6 λόγοι που είναι όμορφο να κοιμούνται μαζί τα αδέρφια (μέχρι την προεφηβεία)
6 λόγοι που είναι όμορφο να κοιμούνται μαζί τα αδέρφια μέχρι την προεφηβεία

Αν το σπίτι σου δεν επιτρέπει δυο δωμάτια και τα παιδιά μοιράζονται τον ίδιο χώρο δεν χρειάζεται να ανησυχείς, τουλάχιστον μέχρι την προεφηβεία

Eliana In Babyland | 20 σκηνές που ίσως σου είναι γνώριμες αν έχεις μωρό ενός έτους
20 σκηνές που ίσως σου είναι γνώριμες αν έχεις μωρό ενός έτους

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου ζει πρωτόγνωρες αλλά και γνώριμες στιγμές με την 12 μηνών κόρη της, Βικτώρια.

#shapegreece