Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

«Μαμά μπορώ και μόνο μου…» Πώς θα μάθω στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του ή να σκουπίζεται;

Δες πως θα ενισχύσεις την προσπάθειά του παιδιού για αυτονομία, ανεξαρτησία και αυτοέλεγχο με το να το ενθαρρύνεις να κάνει πράγματα χωρίς την βοήθεια σου.

11.01.2018

εχεις διαβασει

… να βουρτσίσω τα δόντια μου

Από τη θεωρία…
Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια. Σκούπισε τα δόντια του μωρού σου με ένα κομμάτι γάζας ή υγρού υφάσματος και ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα καθώς το παιδί μεγαλώνει. Το παιδί δεν θα έχει τη δεξιότητα να χειριστεί σωστά την οδοντόβουρτσα έως την ηλικία των 6-8 ετών. Αν θέλει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, θα πρέπει να είστε κι εσείς εκεί. Μετά την ηλικία των 8 χρόνων περίπου πρέπει να έχει την ικανότητα να τα βουρτσίζει μόνο του.

Στην πράξη…
Σύμφωνα με την Χειρουργό Οδοντίατρο Μαίρη Ζούκου-Καστανάκη αυτό που θα πρέπει να διδάξετε τα παιδιά είναι ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα. Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα), τη μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ούλα, από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Τέλος τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά.

 

… να σκουπιστώ μετά την τουαλέτα

Από τη θεωρία…
Αφού περάσατε το πιο δύσκολο στάδιο που λέγεται απαλλαγή από την πάνα το μικρό σου είναι πλέον έτοιμο να μάθει και τους «κανόνες υγιεινής της τουαλέτας». Θα πρέπει όμως το παιδί να είναι πάνω από 4 ετών ώστε οι «κανόνες» αυτοί να γίνουν κατανοητοί και να μείνουν απαράβατοι.

Στην πράξη…
Αν θεωρεί το σκούπισμα «σιχαμένη» δουλειά εξήγησέ του ότι το «πιπί» είναι το νερό που πίνουμε και τα «κακά» τα φαγητά που το σώμα μας δεν χρειάζεται. Δείξε,  ειδικά στα κορίτσια, πως να σκουπίζονται για να αποφεύγουν τη μετάδοση μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου. Μάθε στο μικρό σου να σκουπίζεται απαλά, γιατί το έντονο σκούπισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να το καταστήσει ευάλωτο σε μολύνσεις. Εάν το παιδί δε σκουπίζεται καλά αλλά αρνείται να το βοηθήσετε, ζητήστε του να κάνετε έναν έλεγχο ή ένα τελευταίο σκούπισμα, αφού τελειώσει. Και το ποιο σημαντικό; Μάθετε στο παιδί να προσέχει πολύ όταν χρησιμοποιεί δημόσιες τουαλέτες (π.χ., να καλύπτει πάντα το κάθισμα με χαρτί υγείας ή με το ειδικό κάλυμμα).

 

Ξέρεις ότι…

… τα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά ξέρουν να χειρίζονται το ποντίκι του υπολογιστή, αλλά τα βρίσκουν σκούρα όταν ανεβαίνουν σε ένα ποδήλατο. Και ενώ επτά στους δέκα μπόμπιρες, ηλικίας δύο ως πέντε ετών, ξέρουν να παίζουν παιχνίδια οnline, λιγότεροι από δύο στους δέκα μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας AVG, που δραστηριοποιείται στην ασφάλεια στο Internet, και αποδεικνύουν ότι τα παραδοσιακά ορόσημα της παιδικής ηλικίας έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές δεξιότητες.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Τα παιδιά αρρώστησαν! 20+1 σκέψεις που κάνει κάθε μαμά (για να το ξεπεράσουμε κι αυτό)

Ιανουάριος ή αλλιώς το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ιώσεων και κρυολογημάτων για τη σεζόν 2017-2018, που ξεκίνησε μαζί με τα σχολεία, κάπου στις αρχές Σεπτέμβρη.

Ελληνική οικογένεια: είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Ελληνική οικογένεια: είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

Η οικογένειά μου είναι µια πολύ αγαπημένη οικογένεια.

«Νταντά, άτα, μαμ» | Μην μιλάς στα παιδιά σαν να είναι ανόητοι ενήλικες
«Νταντά, άτα, μαμ» | Μην μιλάς στα παιδιά σαν να είναι ανόητοι ενήλικες

Τα χαρακτηριστικά της σωστής «μωρουδίστικης» γλώσσας

4 μύθοι που πιστεύουμε οι γονείς για τη σωστή εκμάθηση των αγγλικών
4 μύθοι που πιστεύουμε οι γονείς για τη σωστή εκμάθηση των αγγλικών

Η αγγλική γλώσσα είναι πλέον απαραίτητη για τα παιδιά όσο κι η ελληνική

Γιατί είναι OK να αφήνεις το μωρό σου ή το παιδί σου να κλαίει κάποιες φορές
Γιατί είναι OK να αφήνεις το μωρό σου ή το παιδί σου να κλαίει κάποιες φορές

Αν ακολουθείτε τις αρχές του attachment parenting ή της ήπιας γονεϊκότητας, δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνετε οικειοθελώς το παιδί σας να κλαίει

#shapegreece