Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της μηνιγγίτιδας και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο.

16.05.2018

εχεις διαβασει

μαμά μωρό παιδί παιχνίδι

Η μηνιγγίτιδα είνια η μόλυνση των μηνίγγων (μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή («συνήθεις ένοχοι» ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας). Η ιογενής αυτοϊάται και δε χρειάζεται ειδική θεραπεία, ενώ στη μικροβιακή χρειάζεται άμεσα χορήγηση αντιβίωσης.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μηνιγγίτιδα Β: Να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί ή όχι;

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος διακρίνεται σε 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου.

  • Οι οροομάδες A, B, C προκαλούν το 90% των περιπτώσεων.
  • Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές μηνιγγίτιδας.
  • Στην Ευρώπη επικρατούν οι οροομάδες B και C ενώ στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α.
  • Σύμφωνα με δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Υψηλός πυρετός, υπνηλία, πονοκέφαλος, εμετός και ευερεθιστότητα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Χαρακτηριστικά της μηνιγγιτιδικοκκικής μηνιγγίτιδας είναι το αιμορραγικό εξάνθημα και η δυσκαμψία του αυχένα.

Πιθανές επιπλοκές

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να παρουσιάσει οξείες και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πώς μεταδίδεται

Στις μικροβιακές μηνιγγίτιδες το μικρόβιο συνήθως βρίσκεται προηγουμένως σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα, ο ιός μεταδίδεται από το αναπνευστικό ή από το γαστρεντερικό σύστημα.

Το εμβόλιο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα. Το εμβόλιο για την C ομάδα που χορηγείται σε παιδιά άνω του έτους και το μεταγενέστερο τετραδύναμο για τις οροομάδες A, C, W, Y που χορηγείται σε παιδιά από 11 ετών και άνω, είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Από το 2014 κυκλοφορεί εμβόλιο για την οροομάδα Β, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών –και δωρεάν– εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

μαμά μωρό
Ξέρεις τι είναι η ερυθρά: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της νόσου

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της ερυθράς και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

μαμά κόρη φαγητό υγιεινή διατροφή
Παιδική παχυσαρκία: 8 καλές συνήθειες για να την προλάβεις και να τρώει σωστά το παιδί

Πώς μπορείς να προλάβεις την παιδική παχυσαρκία; Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος μας βοηθά με 8 συμβουλές.

μαμά παιδί παραλία κόρη καλοκαίρι
Έχεις μικρό παιδί και κοιτάς για διακοπές; Δες πρώτα τα μαμαδίστικα μυστικά της Μυρτώς Μήτσιου για το καλοκαίρι

Τι δωμάτιο να διαλέξεις; Πώς θα οργανωθείς με το φαγητό με το φαγητό του μωρού ή των παιδιών, ακόμα και αν πάτε στο εξοχικό σας ώστε να μη μαγειρεύεις διαρκώς

έγκυος εγκυμοσύνη διατροφή
Διατροφή για διαβήτη κύησης: Δες το πρόγραμμα διατροφής στην εγκυμοσύνη

Αν διαγνώστηκες με διαβήτη κύησης, δεν αποτελείς εξαίρεση! Το πρόγραμμα διατροφής της διαιτολόγου θα σε βοηθήσει να μάθεις τις σωστές διατροφικές επιλογές για να αντιμετωπίσεις χωρίς επιπλοκές την κατάσταση αυτή.

παιδί παγωτό κορίτσι παγωτό σοκολατα
Πώς θα φτιάξεις υγιεινό παγωτό χωρίς ζάχαρη και μάφιν σοκολάτας με σπανάκι για τα παιδιά και όχι μόνο!

Αυτό είναι το υγιεινό παγωτό χωρίς ζάχαρη για παιδιά που φτιάχνει η διευθύντρια του Shape, Μυρτώ Μήτσιου, για τις κόρες της.

Eliana in Babyland | 15 σημάδια πως σιγά σιγά γίνομαι η μαμά μου
15 σημάδια πως σιγά σιγά γίνομαι η μαμά μου

Στον απόηχο της γιορτής της μητέρας, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου συνειδητοποιεί πως προοδευτικά μοιάζει ολοένα και περισσότερο στη μαμά της.

#shapegreece