Τα παιδιά που πάνε νωρίς για ύπνο έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που πάνε για ύπνο έως τις 8 το βράδυ έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από παχυσαρκία στην εφηβεία, σε σύγκριση με όσα μένουν ξύπνια μέχρι αργά

16.04.2018

εχεις διαβασει

Μάλιστα, ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι ο μισός από εκείνον που αντιστοιχεί σε όσα είναι όρθια και παίζουν μετά τις 9 το βράδυ.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Pediatrics», βασίστηκε στην πολυετή παρακολούθηση 997 παιδιών και τη σύγκριση των συνηθειών ύπνου σε ηλικία 4,7 ετών με το σωματικό βάρος στα 15.

Το ένα τέταρτο των μικρών παιδιών έμπαιναν νωρίς για ύπνο το βράδυ (στις 8 ή νωρίτερα), τα μισά μεταξύ 8 και 9 το βράδυ και τα υπόλοιπα μετά τις 9 μ.μ.

Πόσες ώρες ύπνου ανά ηλικία χρειαζόμαστε; Από 3 μηνών έως 65+ ετών ιδού το πρόγραμμα ύπνου που πρέπει να κάνεις

Στις ίδιες ομάδες παιδιών, αλλά στην ηλικία των 15 ετών, τα ποσοστά της παχυσαρκίας ήταν 10%, 16% και 23% αντιστοίχως, γεγονός που υποδηλώνει πως όσα παιδιά πάνε νωρίς για ύπνο έχουν 52% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι.

 

 

 

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, η παχυσαρκία των γονέων και η ανατροφή των παιδιών, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Ε. Αντερσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Βέβαια, τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο αργοπορημένος ύπνος στην προσχολική ηλικία είναι η αιτία της παχυσαρκίας στα 15, αλλά «πολλές μελέτες σε παιδιά έχουν συσχετίσει τον λιγοστό ύπνο και με την παχυσαρκία και είναι πολύ πιθανό η ώρα που πηγαίνει κάποιος για ύπνο να επηρεάζει το βιολογικό ρολόι με τρόπο που ευνοεί την παχυσαρκία» εξήγησε η δρ Αντερσον.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Να δώσω μουρουνέλαιο στο παιδί;

Όλες οι ηλικίες μπορούν να ωφεληθούν εξαιρετικά από το μουρουνέλαιο

Ιδέες διακόσμησης για βάπτιση κοριτσιού! Πάρε έμπνευση για θέμα από υπέροχες φωτογραφίες!

Iδέες και θέματα για βάπτιση κοριτσιού; Πάρε έμπνευση από τις αγαπημένες μας

Γιατί δε μένω έγκυος; Ο γυναικολόγος μας δίνει τις πιο συχνές αιτίες

Γιατί δε μένω έγκυος: Αν δεν έχεις κάποιο παθολογικό πρόβλημα, ποιοί λόγοι μπορεί να ευθύνονται για την αδυναμία σύλληψης;

Όχι, το μωρό σου δεν προσπαθεί να σε χειριστεί, προσπαθεί να επικοινωνήσει
Όχι, το μωρό σου δεν προσπαθεί να σε χειριστεί, προσπαθεί να επικοινωνήσει

Επικοινωνία είναι «ο σύνδεσμος ανάμεσα στον εαυτό μου και τον κόσμο».

#shapegreece