Πώς μαθαίνουμε στα αγόρια να είναι λιγότερο συναισθηματικά – και δεν το καταλαβαίνουμε

Tα παιδιά δεν κατανοούν μόνο το τι σημαίνει να είσαι πατέρας αλλά και τι σημαίνει να είσαι άνδρας – και αγόρι φυσικά

17.07.2017

εχεις διαβασει

Πώς μαθαίνουμε στα αγόρια να είναι λιγότερο συναισθηματικά – και δεν το καταλαβαίνουμε

Στην Γιορτή του Πατέρα, ο πεντάχρονος γιος μου του τραγούδησε ένα τραγούδι που έλεγε: «ο μπαμπάς μου είναι μεγάλος και δυνατός», «φτιάχνει πράγματα με το σφυρί του» και πάνω απ’ όλα «είναι «cool». Καταρχήν, αυτές οι ιδιότητες δεν είναι κακές. Όταν, όμως, γίνονται στίχος και ο στίχος αυτός συνδέει την πατρότητα με την αρρενωπότητα, συμβαίνει το εξής: τα παιδιά δεν κατανοούν μόνο το τι σημαίνει να είσαι πατέρας αλλά και τι σημαίνει να είσαι άνδρας – και αγόρι φυσικά. Στα εικονογραφημένα βιβλία των παιδιών, οι πατέρες εμφανίζονται ως αστείοι ή περιπετειώδεις, προβάλλοντας σωματική δύναμη ή στωική ανεξαρτησία. Οι εκπρόσωποι των γυναικείων σπουδών έχουν εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους υπονομεύει τις γυναίκες και τα κορίτσια η γλωσσική διάκριση κατά φύλο. Πολλές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα στερεοτυπικά μηνύματα είναι εξίσου επιζήμια για τα αγόρια.

Μια μελέτη του 2014 στην Παιδιατρική διαπίστωσε ότι οι μητέρες αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με τα κορίτσια απ’ ό,τι με τ’αγόρια. Μια ομάδα Βρετανών ερευνητών διεξήγαγε μια διαφορετική μελέτη. Διαπίστωσε ότι οι Ισπανίδες μητέρες μιλούσαν με περισσότερο συναίσθημα όταν μιλούσαν στις τετράχρονες κόρες τους απ’ ό,τι στους τετράχρονους γιους τους. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι όταν μιλούσαν οι κόρες με τους πατέρες τους εξέφραζαν τα συναισθήματά τους περισσότερο απ’ τα αγόρια. Αλλά και οι πατέρες μιλούσαν για τα συναισθήματά τους με τις τετράχρονες κόρες τους απ’ ό,τι με τους τετράχρονους γιους τους.

Επιπλέον, μια έρευνα του 2017 με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory ανακάλυψε, ότι οι πατέρες τραγουδούν και χαμογελούν περισσότερο στις κόρες τους. Χρησιμοποιούν γλώσσα που είναι πιο «αναλυτική» και αναγνωρίζουν τη θλίψη τους. Ενώ, οι λέξεις που χρησιμοποιούν με τους γιους είναι πιο επικεντρωμένες στην επίτευξη – όπως «νίκη» και «υπερήφανοι». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι γλωσσικές διαφοροποιήσεις συμβάλλουν στην «συστηματική διαπίστωση ότι τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στο σχολείο»…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Topics:

Περισσότερα από Shape Mama

παιδί διάβασμα μυθιστόρημα λογοτεχνία
5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν πολλά παιδιά -και γονείς. Οι παρακάτω 5 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις θα λύσουν πολλές απορίες σου.

Τι να φάει το παιδί το μεσημέρι; Η διαιτολόγος μας δίνει ιδέες για το μεσημεριανό (για να το τρώει σίγουρα και να γεμίζει βιταμίνες!)

Να τι τρώνε τα παιδιά των διαιτολόγων! Ωραίες και υγιεινές ιδέες για το μεσημεριανό γεύμα του παιδιού.

δύσκολο παιδί πείσμα παιδί γκρίνια
Μήπως μεγαλώνεις (κι εσύ) ένα δύσκολο παιδί;

Η Ελένη Δασκαλάκη εξηγεί πως είναι να μεγαλώνεις ένα δύσκολο παιδί και μαζί με την ψυχολόγο δίνουν συμβουλές… επιβίωσης για τα πρώτα χρόνια.

Το δέρμα στην εγκυμοσύνη: Ποια προϊόντα να ΜΗΝ χρησιμοποιείς και πώς θα αποφύγεις ραγάδες, πανάδες, ακμή

Είσαι έγκυος; Μόλις γέννησες; Ποια καλλυντικά είναι ασφαλή και ποια όχι; Διάβασε οπωσδήποτε αυτό.

Kοτομπουκιές φούρνου με μυρωδικά – η συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ο διαιτολόγος-σεφ και μπαμπάς, Μάνος Δημητρούλης, μας δίνει την πιο υγιεινή συνταγή για λαχταριστές κοτομπουκιές φούρνου!

5 τρόποι που λέω «σ’ αγαπώ» χωρίς να το λέω
5 τρόποι που λέω «σ’ αγαπώ» χωρίς να το λέω

Πώς να δείχνεις ότι αγαπάς, χωρίς να χρειάζεται να το πεις.

#shapegreece