Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Πώς μαθαίνουμε στα αγόρια να είναι λιγότερο συναισθηματικά – και δεν το καταλαβαίνουμε

Tα παιδιά δεν κατανοούν μόνο το τι σημαίνει να είσαι πατέρας αλλά και τι σημαίνει να είσαι άνδρας – και αγόρι φυσικά

17.07.2017

εχεις διαβασει

Πώς μαθαίνουμε στα αγόρια να είναι λιγότερο συναισθηματικά – και δεν το καταλαβαίνουμε

Στην Γιορτή του Πατέρα, ο πεντάχρονος γιος μου του τραγούδησε ένα τραγούδι που έλεγε: «ο μπαμπάς μου είναι μεγάλος και δυνατός», «φτιάχνει πράγματα με το σφυρί του» και πάνω απ’ όλα «είναι «cool». Καταρχήν, αυτές οι ιδιότητες δεν είναι κακές. Όταν, όμως, γίνονται στίχος και ο στίχος αυτός συνδέει την πατρότητα με την αρρενωπότητα, συμβαίνει το εξής: τα παιδιά δεν κατανοούν μόνο το τι σημαίνει να είσαι πατέρας αλλά και τι σημαίνει να είσαι άνδρας – και αγόρι φυσικά. Στα εικονογραφημένα βιβλία των παιδιών, οι πατέρες εμφανίζονται ως αστείοι ή περιπετειώδεις, προβάλλοντας σωματική δύναμη ή στωική ανεξαρτησία. Οι εκπρόσωποι των γυναικείων σπουδών έχουν εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους υπονομεύει τις γυναίκες και τα κορίτσια η γλωσσική διάκριση κατά φύλο. Πολλές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα στερεοτυπικά μηνύματα είναι εξίσου επιζήμια για τα αγόρια.

Μια μελέτη του 2014 στην Παιδιατρική διαπίστωσε ότι οι μητέρες αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με τα κορίτσια απ’ ό,τι με τ’αγόρια. Μια ομάδα Βρετανών ερευνητών διεξήγαγε μια διαφορετική μελέτη. Διαπίστωσε ότι οι Ισπανίδες μητέρες μιλούσαν με περισσότερο συναίσθημα όταν μιλούσαν στις τετράχρονες κόρες τους απ’ ό,τι στους τετράχρονους γιους τους. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι όταν μιλούσαν οι κόρες με τους πατέρες τους εξέφραζαν τα συναισθήματά τους περισσότερο απ’ τα αγόρια. Αλλά και οι πατέρες μιλούσαν για τα συναισθήματά τους με τις τετράχρονες κόρες τους απ’ ό,τι με τους τετράχρονους γιους τους.

Επιπλέον, μια έρευνα του 2017 με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory ανακάλυψε, ότι οι πατέρες τραγουδούν και χαμογελούν περισσότερο στις κόρες τους. Χρησιμοποιούν γλώσσα που είναι πιο «αναλυτική» και αναγνωρίζουν τη θλίψη τους. Ενώ, οι λέξεις που χρησιμοποιούν με τους γιους είναι πιο επικεντρωμένες στην επίτευξη – όπως «νίκη» και «υπερήφανοι». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι γλωσσικές διαφοροποιήσεις συμβάλλουν στην «συστηματική διαπίστωση ότι τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στο σχολείο»…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Topics:

Δημοφιλή

Περισσότερα από Shape Mama

10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»
10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα

Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες
Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες

Σε τέτοιου τυπου αδυσώπητες και χωρίς νόημα κριτικές, η αλήθεια είναι ότι δεν χωράει απάντηση

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν εγκρίνεις τους φίλους των παιδιών σου; Η ψυχολόγος προτείνει

Η Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου προτείνει στους γονείς πως να φερθούν με τους φίλους των παιδιών τους.

Η Jessica Alba είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και να πόσο σκληρά γυμνάζεται

Παρά την προχωρημένη τρίτη της εγκυμοσύνη, η Jessica Alba δεν χάνει ημέρα από το γυμναστήριο και το πρόγραμμά της δεν το λες και εύκολο, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι.

Σύλληψη µετά τα 40: Τα κλειδιά για να την πετύχεις

Σύλληψη μετά τα 40: Ακόµα και αν διανύεις την πέµπτη, πολύ όµορφη, δεκαετία της ζωής σου, µπορείς να µείνεις έγκυος ακολουθώντας τις παρακάτω συµβουλές.

Πώς θα ενισχύσεις τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών; Η παιδαγωγός συστήνει

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας: Η ειδικός Βάνα Ρόζου μας προτείνει έξυπνους επιστημονικούς τρόπους.

#shapegreece