Κόλλησε ψείρες το παιδί; Φυσική αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα και έξυπνα tips

Ισχύει ότι αποφεύγουν τα βαμμένα μαλλιά και φεύγουν με το πυρετό; Το ξύδι πιάνει; Μάθε τα πάντα για να αντιμετωπίσεις τις ψείρες

Κράτα τις ψείρες μακριά με το άρωμα για μαλλιά!

Οι ψείρες μπορεί να επισκεφθούν κάθε οικογένεια και κάθε παιδί, και η καθαριότητα, η καταγωγή και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι, αν συμβεί στο δικό σου παιδί, να μην ντραπείς να ενημερώσεις το σχολείο ώστε να γίνει ομαδική θεραπεία, δηλαδή να οριστεί μία μέρα όπου όλες οι οικογένειες θα βάλουν φάρμακο. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό οι ψείρες να πηγαινοέρχονται από το ένα κεφαλάκι στο άλλο όλη τη σχολική χρονιά.

Είναι οι ψείρες επικίνδυνες ή απλά ενοχλητικές;

Απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι ψείρες δεν είναι επικίνδυνες ούτε μεταφέρουν κάποια αρρώστεια. Παρόλα αυτά, η έντονη φαγούρα προκαλεί, εκτός από τον εκνευρισμό και την αϋπνία του παιδιού, γρατζουνιές (μικρορωγμές) στο δέρμα. Αυτές μπορεί να επιμολυνθούν και να δημιουργήσουν πυοδερμία και διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες;

  • Στην αγορά υπάρχουν φάρμακα σε μορφή λοσιόν και σαμπουάν τα οποία όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικά αφού οι ψείρες έχουν αναπτύξει αντοχή σε αυτά. Γι’ αυτό και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής τους πολλές φορές συμπληρώνουν ή ακόμη και υποκαθιστούν τα φάρμακα.
  • Η πιο συχνή λύση είναι ένας συνδυασμός της χημείας με τη λαϊκή σοφία της γιαγιάς! Μετά τη χρήση του φαρμάκου, το λούσιμο με ξύδι (το τελευταίο ξέπλυμα των μαλλιών γίνεται με διάλυμα από ξύδι και νερό) φαίνεται να βοηθά στην αποκόλληση των κόνιδων, νεκρών ή ζωντανών, από τις τρίχες.
  • Επίσης το ξέβγαλμα με ξύδι προληπτικά (μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες) εμποδίζει –αλλά δεν κάνει αδύνατο- τις ψείρες να εγκατασταθούν στο κεφαλάκι του μικρού σου.
  • Άλλοι παραδοσιακοί και αναντικατάστατοι τρόποι αντιμετώπισης των ψειρών είναι το κούρεμα των μαλλιών (για να εντοπίζονται καλύτερα οι ψείρες και η κόνιδα) και το χτένισμα με πυκνό χτένι (μπορείς να περάσεις μερικές φορές κλωστή ανάμεσα στα δόντια του για να γίνει ακόμη πιο πυκνό) και φυσικά το καθημερινό ψάξιμο των μαλλιών.

Μύθος ή αλήθεια για τις ψείρες

  • Οι ψείρες φεύγουν με τον πυρετό

    Αλήθεια. Η ιδανική θερμοκρασία για να ζουν οι ψείρες είναι στους 31 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του δέρματος αλλάξει πολύ οι ψείρες φεύγουν για να μην ψοφήσουν. Έτσι, αν ανεβάσει το παιδί πυρετό είναι πολύ πιθανό να φύγουν και οι ψείρες.

  • Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις

    Αλήθεια. Οι ψείρες που προσβάλουν τον άνθρωπο συναντώνται σε όλα τα κλίματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Πιο συχνή ωστόσο είναι η εμφάνισή τους εκεί που ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος γι’ αυτό και «χτυπάνε» συνήθως στα σχολεία.

    Οι ψείρες αποφεύγουν τα βαμμένα μαλλιά

    Αλήθεια, εν μέρει. Φαίνεται πως τα βαμμένα μαλλιά δύσκολα δέχονται ψείρες, όμως τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γι’ αυτό, αν κολλήσει το μικρό σου κάνε καλού κακού κι εσύ θεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i