Οι 10 κανόνες για τη σωστή διατροφή του παιδιού: Η Shape μαμά και η διατροφολόγος συστήνουν!

Ιδού οι 10 κανόνες για τη σωστή διατροφή του παιδιού. Γιατί είναι στο χέρι σου να μάθεις το παιδί σου να τρώει σωστά και υγιεινά.

diatrofi-paidi

Στους έξι μήνες που το μωρό σου ξεκινάει να μπαίνει στερεές τροφές, τα πράγματα είναι απλά: φρουτόκρεμα, αλεσμένη πατάτα και καρότο και ρυζάλευρο. Όταν όμως το μωρό σου γίνει παιδί και τρώει ό,τι κι εσύ, πως πρέπει να αντιμετωπίζει τη διατροφή του;

1 Εσύ είσαι το πρότυπο

Με λίγα λόγια μην περιμένεις το παιδί σου να μάθει να τρώει κάτι που εσύ δεν πλησιάζεις. Έχε στο σπίτι τροφές που θα μπορείς να καταναλώσεις κι εσύ και τα παιδιά. Με άλλα λόγια, το παιδί σου δεν θα τρώει αγγουράκι αν εσύ τρως μπροστά του πατατάκια.

Μείωσε την έκθεσή σου σε τοξίνες

2 Δίδαξέ τα να περιμένουν την γλυκιά ανταμοιβή

Εσύ μπορείς από μικρή ηλικία να καθορίσεις τη συμπεριφορά που θα έχει το παιδί σε σχέση με το φαγητό. Αν θέλεις να του δώσεις γλυκό, κάν' το για να το επιβραβεύσεις, δίδαξέ το πως πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσεις το κυρίως γεύμα για να φάει γλυκό.

3 Δώσε νωρίς το βραδινό:

Όσο περισσότερο περιμένεις να νυχτώσει, τόσο πιο κουρασμένο θα είναι το παιδί, δεν θα φάει τελικά, δεν θα ηρεμήσει κι ούτε θα κοιμηθεί σωστά.

4 Ανάπτυξε τη στρατηγική σου

Όταν γυρίζεις κουρασμένη από τη δουλειά, την παιδική χαρά και κάθε λογής δραστηριότητα, δεν μπορείς να κάνεις μαγικά στη μαγειρική. Ένα μικρό πιατάκι μακαρόνια με λαχανικά ή μια ομελέτα είναι ιδανικές επιλογές όπως και τα μικρά μπιφτεκάκια. Αν τα παιδιά φάνε και τα λαχανικά τους, μπορούν να δουν και τηλεόραση.

Φάε περισσότερο αλλά χωρίς πολλές θερμίδες

 5 Προγραμμάτισε:

Φτιάξε το πλάνο μαγειρικής όλης της εβδομάδας, ψώνισε τα απαραίτητα και έσω έτοιμη κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών. Τις ημέρες που δεν δουλεύεις μπορείς να βάλεις φαντασία στη μαγειρική και να φτιάξεις εμφανίσιμα παιδικά γεύματα ή γεύματα που θυμίζουν φαγητό απ' έξω: πατάτες τηγανητές στο φούρνο, μπεργκερ με δικά σου μπιφτέκια και ψωμάκια.

6 Μην επιμένεις να αδειάσουν το πιάτο:

Το λογικό είναι το παιδί να τρώει όσο θέλει μέχρι να χορτάσει. Φυσικά αν δεν τρώνε τα παιδιά και λένε πως χόρτασαν, θύμισέ τους πως σε μισή ώρα θα λένε πεινάω πάλι.

7 Μην κάνεις το επιδόρπιο καθημερινή συνήθεια:

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν πως το γλυκό δεν θα το βρουν κάθε μέρα στο τραπέζι. Αντί για γλυκό, αντάμειψέ τα με γιαούρτι ή φρούτο.

Οι 10 κανόνες για τη σωστή διατροφή του παιδιού: Η Shape μαμά και η διατροφολόγος συστήνουν! - εικόνα 3

8 Άφησε το παιδί να παίρνει αποφάσεις:

Αντί να κάνεις μόνη τον προγραμματισμό φαγητού όλης της εβδομάδας, συμβουλέψου και τα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα το babyledweaning είναι η απόλυτη τάση. Εδώ, το παιδί μαθαίνει εξ΄αρχής να τρώει μόνο του, χωρίς αλεσμένα. Η εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας την πρωτοβουλία στο μωρό (Baby-led-weaning ή για συντομία BLW). Μάθε περισσότερα εδώ και μην ξεχάσεις να συμβουλευτείς τον παιδίατρο.

9 Σκέψου τις τροφές με βάση τι σας προσφέρουν:

Με αυτή την έννοια οι καστανές τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ενώ οι λευκές (ρύζι, μπισκότα) δεν είναι απαραίτητα κακές αλλά δεν σας προσφέρουν τίποτα. Κακές τροφές δεν υπάρχουν. Όλες οι τροφές μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και να καταναλώνονται συχνότερα ή όχι.

Με τι μοιάζουν 2000 θερμίδες; Θα εκπλαγείς!

10 Μίλησε στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή:

Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά βρίσκουν κίνητρο στο να τους μιλάς για την υγιεινή διατροφή. Μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο με κάθε τροφή. Για παράδειγμα, το κρέας είναι καλό γιατί θα έχεις μυς για να κάνεις ποδήλατο. Μην επικεντρώνεσαι στα κιλά και το βάρος.

Όταν το παιδί ζητήσει κάτι ανθυγιεινό,, πες πως δεν κάνει καλό στα δόντια. Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη των παιδιών. Το φαγητό είναι μια ευχαρίστηση. Αν το παιδί σου λατρεύει τις τροφές με ζάχαρη ή λίπος, μην τις κόψεις από τη διατροφή του, απλά περιόρισέ τες.

Η γνώμη της ειδικού:

H Κλειώ Δημητριάδου, διατροφολόγος – διαιτολόγος τονίζει:

Το πιο σημαντικό σε σχέση με σένα και τη διατροφή των παιδιών είναι να αποφεύγεις οτιδήποτε έτοιμο και επεξεργασμένο, στο μέτρο του δυνατού. Αν μπορείς με απλά αλλά αγνά υλικά να ετοιμάζεις τα πιάτα που θέλουν τα παιδιά, θα κερδίσεις το στοίχημα της υγιεινής διατροφής τους. Αν την Κυριακή που έχεις περισσότερο χρόνο μπορείς να ζυμώσεις, κάν΄ το!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i