Το παιδί πιπιλάει το δάχτυλό του ακόμα; Μάθε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από το χέρι στο στόμα

Το μωρό σου λατρεύει το πιπίλισμα του δαχτύλου κι εσύ δεν μπορείς να του σταματήσεις αυτη την κακή συνήθεια; Μάθε γιατί πρέπει να το κάνεις σύντομα.

23.02.2018

εχεις διαβασει

Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Palo Alto Medical Foundation for Health Care, Research and Education, το πιπίλισμα του αντίχειρα αποτελεί κάτι το φυσιολογικό και ηρεμιστικό για τα μωρά και τα νήπια, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, του εκνευρισμού ή της κούρασης.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να το κάνουν στις ηλικίες από 3 μέχρι 6 ετών. Για τα παιδιά όμως που συνεχίζουν αυτή τη συνήθεια, καθώς τα μόνιμα δόντια ξεκινούν να κατεβαίνουν, υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Οδοντικά προβλήματα

Τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα. Τα δόντια ενός παιδιού δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν σωστά ή τα δόντια μπορεί να ωθούνται προς τα έξω. Έτσι, ανάλογα με την σοβαρότητα των προβλημάτων, μάλλον θα χρειαστεί και η κατάλληλη αγωγή από κάποιο ορθοδοντικό.

Δυσκολίες στην ομιλία

Οι δυσκολίες αυτές αποτελούν πιθανό αποτέλεσμα του πιπιλίσματος του αντίχειρα που συνεχίζεται αφού εμφανιστούν και τα μόνιμα δόντια. Τα προβλήματα ευθυγράμμισης στα δόντια τότε προκαλούν ορισμένες στρεβλώσεις στην παραγωγή των ήχων, σύμφωνα με το SpeechPathology.com.

Επιπλέον, το μακροχρόνιο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να επιβραδύνει την αντικατάσταση της ώθησης της γλώσσας, ένα φυσιολογικό μοτίβο κατάποσης της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με την ώριμη κατάποση. Αυτό μπορεί να έχει μία αρνητική επίδραση στην άρθρωση ορισμένων γραμμάτων. Αλλά και το τραύλισμα μπορεί να αποτελεί συνέπεια ενός πιπιλίσματος που συνεχίζει στα σχολικά χρόνια.

Εξάπλωση μικροβίων

Τα μικρόβια εξαπλώνονται με το πιπίλισμα του αντίχειρα, καθώς τα παιδιά το συνεχίζουν στα σχολικά τους χρόνια και γεμίζουν με μικρόβια το στόμα τους.

Μολυσμένοι αντίχειρες

Τα παιδιά που πιπιλίζουν δυνατά τον αντίχειρά τους μπορεί να του προκαλέσουν πληγές και μολύνσεις.

Πειράγματα από τους συνομηλίκους

Τα παιδιά που συνεχίζουν την κακή συνήθεια και στα σχολικά χρόνια, από το νηπιαγωγείο αλλά και πολύ μετά, είναι πολύ πιθανό να γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από τους συμμαθητές τους. Το πιπίλισμα του αντίχειρα θεωρείται δραστηριότητα των μωρών και των νηπίων, οπότε τα παιδιά που το κάνουν μετά από αυτές τις ηλικίες μπορεί να υποστούν σχόλια και κοροϊδίες από άτομα της ηλικίας τους.

 

Περισσότερα από Shape Mama

Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει; Το πλάνο διατροφής από τη διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου

Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει; Είναι συνεχώς με κρυολόγημα; Η μια ίωση διαδέχεται την άλλη;

Εξωσωματική χωρίς ορμόνες; Κι όμως γίνεται

Η in vitro γονιμοποίηση μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, αξιοποιώντας το φυσικό κύκλο της γυναίκας.

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε παιδί και μωρό: Δες το βίντεο που θα σε βοηθήσει

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε παιδί και μωρό Ένα νέο βίντεο από το St. John Ambulance καθοδηγεί τους γονείς στο πως θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες ανάνηψης (CPR) στο παιδί τους.

Να δώσω μουρουνέλαιο στο παιδί;

Όλες οι ηλικίες μπορούν να ωφεληθούν εξαιρετικά από το μουρουνέλαιο

Ιδέες διακόσμησης για βάπτιση κοριτσιού! Πάρε έμπνευση για θέμα από υπέροχες φωτογραφίες!

Iδέες και θέματα για βάπτιση κοριτσιού; Πάρε έμπνευση από τις αγαπημένες μας

Γιατί δε μένω έγκυος; Ο γυναικολόγος μας δίνει τις πιο συχνές αιτίες

Γιατί δε μένω έγκυος: Αν δεν έχεις κάποιο παθολογικό πρόβλημα, ποιοί λόγοι μπορεί να ευθύνονται για την αδυναμία σύλληψης;

#shapegreece