Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Το παιδί πιπιλάει το δάχτυλό του ακόμα; Μάθε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από το χέρι στο στόμα

Το μωρό σου λατρεύει το πιπίλισμα του δαχτύλου κι εσύ δεν μπορείς να του σταματήσεις αυτη την κακή συνήθεια; Μάθε γιατί πρέπει να το κάνεις σύντομα.

20.03.2017

εχεις διαβασει

Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Palo Alto Medical Foundation for Health Care, Research and Education, το πιπίλισμα του αντίχειρα αποτελεί κάτι το φυσιολογικό και ηρεμιστικό για τα μωρά και τα νήπια, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, του εκνευρισμού ή της κούρασης.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να το κάνουν στις ηλικίες από 3 μέχρι 6 ετών. Για τα παιδιά όμως που συνεχίζουν αυτή τη συνήθεια, καθώς τα μόνιμα δόντια ξεκινούν να κατεβαίνουν, υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Οδοντικά προβλήματα

Τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα. Τα δόντια ενός παιδιού δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν σωστά ή τα δόντια μπορεί να ωθούνται προς τα έξω. Έτσι, ανάλογα με την σοβαρότητα των προβλημάτων, μάλλον θα χρειαστεί και η κατάλληλη αγωγή από κάποιο ορθοδοντικό.

Δυσκολίες στην ομιλία

Οι δυσκολίες αυτές αποτελούν πιθανό αποτέλεσμα του πιπιλίσματος του αντίχειρα που συνεχίζεται αφού εμφανιστούν και τα μόνιμα δόντια. Τα προβλήματα ευθυγράμμισης στα δόντια τότε προκαλούν ορισμένες στρεβλώσεις στην παραγωγή των ήχων, σύμφωνα με το SpeechPathology.com.

Επιπλέον, το μακροχρόνιο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να επιβραδύνει την αντικατάσταση της ώθησης της γλώσσας, ένα φυσιολογικό μοτίβο κατάποσης της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με την ώριμη κατάποση. Αυτό μπορεί να έχει μία αρνητική επίδραση στην άρθρωση ορισμένων γραμμάτων. Αλλά και το τραύλισμα μπορεί να αποτελεί συνέπεια ενός πιπιλίσματος που συνεχίζει στα σχολικά χρόνια.

Εξάπλωση μικροβίων

Τα μικρόβια εξαπλώνονται με το πιπίλισμα του αντίχειρα, καθώς τα παιδιά το συνεχίζουν στα σχολικά τους χρόνια και γεμίζουν με μικρόβια το στόμα τους.

Μολυσμένοι αντίχειρες

Τα παιδιά που πιπιλίζουν δυνατά τον αντίχειρά τους μπορεί να του προκαλέσουν πληγές και μολύνσεις.

Πειράγματα από τους συνομηλίκους

Τα παιδιά που συνεχίζουν την κακή συνήθεια και στα σχολικά χρόνια, από το νηπιαγωγείο αλλά και πολύ μετά, είναι πολύ πιθανό να γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από τους συμμαθητές τους. Το πιπίλισμα του αντίχειρα θεωρείται δραστηριότητα των μωρών και των νηπίων, οπότε τα παιδιά που το κάνουν μετά από αυτές τις ηλικίες μπορεί να υποστούν σχόλια και κοροϊδίες από άτομα της ηλικίας τους.

 

Δημοφιλή

Περισσότερα από Shape Mama

10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»
10 φράσεις που μπορείς να πεις στο παιδί αντί για το «σταμάτα να κλαις»

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα

Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες
Οι «τότε γιατί έκανες παιδί;» αν τολμήσεις να πεις ότι βαριέσαι ή κουράστηκες

Σε τέτοιου τυπου αδυσώπητες και χωρίς νόημα κριτικές, η αλήθεια είναι ότι δεν χωράει απάντηση

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν εγκρίνεις τους φίλους των παιδιών σου; Η ψυχολόγος προτείνει

Η Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου προτείνει στους γονείς πως να φερθούν με τους φίλους των παιδιών τους.

Η Jessica Alba είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και να πόσο σκληρά γυμνάζεται

Παρά την προχωρημένη τρίτη της εγκυμοσύνη, η Jessica Alba δεν χάνει ημέρα από το γυμναστήριο και το πρόγραμμά της δεν το λες και εύκολο, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι.

Σύλληψη µετά τα 40: Τα κλειδιά για να την πετύχεις

Σύλληψη μετά τα 40: Ακόµα και αν διανύεις την πέµπτη, πολύ όµορφη, δεκαετία της ζωής σου, µπορείς να µείνεις έγκυος ακολουθώντας τις παρακάτω συµβουλές.

Πώς θα ενισχύσεις τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών; Η παιδαγωγός συστήνει

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας: Η ειδικός Βάνα Ρόζου μας προτείνει έξυπνους επιστημονικούς τρόπους.

#shapegreece