Όταν η εγκυμοσύνη προκαλεί κρίση προσωπικότητας...

Ενημερώσου για τις μεταπτώσεις της διάθεσής σου στην περίοδο της εγκυμοσύνης και πώς θα τις αντιμετωπίσεις.


Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν τεράστιο ρόλο στη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η Μαριάνθη Γιατζόγλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, σε βοηθά να αντεπεξέλθεις στιςδιακυμάνσεις της με έναν οδηγό για τα νέα συναισθήματα, για το γιατί και πότε εμφανίζεται το καθένα και το πώς να τα καταφέρεις, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.



Η προσωπικότητά σου στην εγκυμοσύνη


Νιώθεις πανευτυχής

  • Γιατί αισθάνεσαι έτσι: Μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα σου, ο αναπτυσσόμενος πλακούντας αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ορισμένες από αυτές, τα οιστρογόνα, ενδέχεται να παράγουν μια αίσθηση ευεξίας. Από την άλλη, δεν αποκλείεται απλώς να είσαι πραγματικά συνεπαρμένη και χαρούμενη που είσαι έγκυος, ειδικά αν προσπαθούσες για αρκετό καιρό.

  • Στρατηγικές χειρισμού: Ποιος τις χρειάζεται; Απόλαυσέ το!


Είσαι εύθικτη και ευερέθιστη

  • Γιατί αισθάνεσαι έτσι: Υπεύθυνες είναι και πάλι οι ορμόνες. Στα συνήθη συμπτώματα συγκαταλέγονται η οξυθυμία, η θλίψη ή το άγχος και μπορεί να είναι σε σημαντικό βαθμό.

  • Στρατηγικές χειρισμού: Εξήγησε στο σύντροφό σου και στους δικούς σου πώς νιώθεις και γιατί. Έτσι θα δείχνουν κατανόηση. Επίσης, φρόντισε τον εαυτό σου: η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα σε βοηθήσουν να μετριάσεις τα αρνητικά συναισθήματα και να εντείνεις τα θετικά. Θα βοηθήσει να γνωρίζεις ότι η λήψη λιπαρών οξέων Ω-3 μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών. Τέλος, αν έχεις ιστορικό κατάθλιψης, φρόντισε να το πεις στο γιατρό σου.



Νιώθεις ασυγκράτητα σεξουαλική

  • Γιατί αισθάνεσαι έτσι: Δεν αποκαλούν τυχαία το δεύτερο τρίμηνο «περίοδος του μέλιτος». Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη οδηγεί σε μεγαλύτερη ροή αίματος – παντού. Έτσι, οι θηλές και τα γεννητικά όργανα γίνονται πιο ευαίσθητα, οπότε ίσως να νιώθεις πιο σεξουαλική. Τέλος, στην εγκυμοσύνη νιώθεις πιο έντονα τις συσπάσεις μήτρας κατά τον οργασμό.

  • Στρατηγικές χειρισμού: Εάν ο γιατρός σού δώσει το ελεύθερο, τότε μη χάνεις καιρό!


Δεν αντέχεις τόση εξάντληση

  • Γιατί αισθάνεσαι έτσι: Αιτία είναι η συνύπαρξη της χοριακής γοναδοτροπίνης με την προγεστερόνη, δύο ορμονών της εγκυμοσύνης, που μπορεί να προκαλέσει έντονη εξάντληση, όπως και την πρωινή ναυτία που πολλές γυναίκες νιώθουν στο πρώτο τρίμηνο.

  • Στρατηγικές χειρισμού: Το πιο σημαντικό είναι να κινείσαι ακόμη κι όταν δεν έχεις όρεξη. Για να ενισχύσεις την ενέργεια και τη διάθεσή σου, ασκήσου. Αν, πάλι, νιώθεις πολύ έντονη ατονία, μίλα στο γιατρό σου. Ίσως να πρέπει να κάνεις εξετάσεις για να αποκλειστούν παθήσεις όπως η αναιμία ή ο υποθυρεοειδισμός.


3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις μεταπτώσεις στη διάθεση

  • Σκέψου ότι δεν υπάρχει η τέλεια εγκυμονούσα. Μπορεί να είσαι ιδιότροπη και δυσάρεστη, αλλά να γίνεις υπέροχη μαμά.

  • Να είσαι ευέλικτη και υπομονετική. Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από τις παράλογες προσδοκίες.

  • Απάλειψε την πρόταση «Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να νιώθω... όταν είμαι έγκυος» από τον λόγο σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i