Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Πρώτες γιορτές με μωρό; Δες πως δε θα στερηθείς τίποτα!

Τι μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις και τι θα ήταν καλύτερο να ξεχάσεις …προς το παρόν.

27.12.2016

εχεις διαβασει

Από την πρώτη στιγμή που γινόμαστε μαμάδες, το άγχος και η ανησυχία γίνονται κάτι σαν δεύτερη φύση μας! Και ειδικά κάποιες περιόδους, όπως είναι οι γιορτές, που βγαίνουμε από το καθημερινό πρόγραμμα της νέας μας οικογένειας είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε περισσότερες απορίες. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε εδώ τις πιο συνηθισμένες απορίες –όπως προέκυψαν από ένα γρήγορο γκάλοπ μεταξύ μαμάδων, νέων και μη- για να τις δούμε μαζί και να βρούμε κάποιες απαντήσεις.

Τα ΝΑΙ και ΟΧΙ των γιορτών με το μωρό

Να πάμε βόλτες στα μαγαζιά;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθείς μια ευχάριστη και γιορτινή συνήθεια. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που θα ήταν καλό να σταθμίσεις πριν βάλεις το μωρό στο καροτσάκι.
Στους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο είναι πιο εύκολο να κολλήσει κανείς κάποιον ιό. Αν το μωρό είναι πολύ μικρό ή έχει μόλις αναρρώσει από ίωση και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμη ταλαιπωρημένο θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις τα εμπορικά κέντρα και τους κλειστούς χώρους. Μπορείτε αντί για αυτό να απολαύσετε τις βόλτες σας έξω στον φρέσκο αέρα, με εικόνα τους στολισμένους εμπορικούς δρόμους.
Γενικά, όταν βγαίνεις βόλτα στα μαγαζιά με το μωρό είναι πάντα καλύτερο να έχεις παρέα. Οι λόγοι είναι πολλοί: Μπορεί να χρειαστεί να πας στην τουαλέτα, να θελήσεις να δοκιμάσεις ένα ρούχο, να σταθείς σε μια ουρά…
Σε κάποιες περιπτώσεις η βόλτα με το καροτσάκι γίνεται μια μικρή περιπέτεια: παρκαρισμένα οχήματα στα πεζοδρόμια, πολύς κόσμος, στρίμωγμα… Αν χρησιμοποιείς ακόμη το μάρσιπο είναι η καλύτερη επιλογή αφού θα έχεις μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και ελεύθερα και τα δυο σου χέρια.

πρόωρο μωρό

Να το πάρω μαζί στις επισκέψεις;

Το μωρό είναι μέλος της οικογένειάς σου και σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στις γιορτινές προσκλήσεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ίσως είναι καλύτερη η ιδέα να το αφήσεις στο σπίτι με τη γιαγιά ή την κοπέλα που το φυλάει, εφόσον φυσικά έχεις αυτή την επιλογή.
Αν το μωρό είναι πολύ μικρό ή μόλις έχει αναρρώσει από ίωση είναι προτιμότερο να μην έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Εάν δεν μπορείς να το αφήσεις στο σπίτι, πάρε τουλάχιστον μαζί σου τη συσκευή της ενδοσυνεννόησης και προσπάθησε να κοιμήσεις το μωρό σε ένα ήσυχο δωμάτιο.
Αν το μωρό είναι στην ηλικία που μπουσουλάει ή έχει μόλις αρχίσει να περπατάει και στο σπίτι που είστε καλεσμένοι δεν υπάρχουν μικρά παιδιά, θα ήταν προτιμότερο να μην το πάρετε μαζί. Διαφορετικά εσύ και ο σύντροφός σου είναι πολύ πιθανό να περάσετε όλο το βράδυ με το μωρό αγκαλιά ή ακολουθώντας το από πίσω για να μην χτυπήσει ή κάνει κάποια ζημιά.

Είναι ρίσκο να οργανώσω γιορτή στο σπίτι μου;

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ρίσκο μόνο για εσένα! Εφόσον έχεις τη διάθεση και αντέχεις την επιπλέον κούραση που σημαίνει η διοργάνωση μιας γιορτής στο σπίτι (ψώνια, μαγείρεμα, συγύρισμα, καθάρισμα πριν και μετά) ταυτόχρονα με τη φροντίδα ενός μωρού ή έχεις εξασφαλίσει βοήθεια, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνεις. Έχε μόνο στο νου σου πως όσο λιγότερο διαταραχθούν οι συνήθειες του μικρού σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι, αφού τα μωρά αγαπούν πολύ το σταθερό πρόγραμμα και αναστατώνονται, κλαίνε περισσότερο και κοιμούνται λιγότερο όταν βγαίνουν από αυτό.

Μπορεί να φάει το μωρό μου κάτι από το γιορτινό τραπέζι;

Πιθανότατα δεν θα μπορεί να φάει τίποτε, ακόμη κι αν έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές αφού το στομάχι και το πεπτικό του σύστημα δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμα ώστε να μπορεί να φάει τα ίδια φαγητά που τρώμε εμείς. Πόσο μάλλον φαγητά βαριά και με καρυκεύματα όπως είναι αυτά που σερβίρουμε συνήθως τις γιορτές. Αν βέβαια το μωρό σου είναι μεγαλύτερο του ενός έτους και δείχνει να το θέλει μπορεί να δοκιμάσει κάποια φαγητά που θα του τραβήξουν την προσοχή.
Αφού του έχεις δώσει πρώτα το κανονικό του γεύμα μπορείς να του σερβίρεις ένα πιάτο με πατάτα φούρνου που θα έχεις λιώσει με το πιρούνι, λίγο κιμά ή ρύζι από τη γέμιση της γαλοπούλας και αν είναι μεγαλύτερο ψιλοκομμένες μπουκιές από το μπούτι της γαλοπούλας ή το χοιρινό κρέας, κομματάκια τυρί, λαχανικά ή μικρές μπουκιές από τη γέμιση κάποιας πίτας.
Απόφυγε όμως τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά που τους περιέχουν αφού μπορεί να είναι επικίνδυνοι για πνιγμούς στα μικρά μωρά και νήπια καθώς και για την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών.

 

Πειράζει να αφήσω το μωρό στη γιαγιά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;

Γιατί να είναι κακό να θέλεις να περάσεις μια βραδιά γιορτής μόνοι με το σύντροφό σου ή να διασκεδάσεις κάπου με την παρέα σου; Παρότι έχετε γίνει πια γονείς –ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό- είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να περνάτε καλά μαζί ως ζευγάρι και να μοιράζεστε λίγο χρόνο χωρίς το παιδί σας.

Το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τη διαφορά της νύχτας της πρωτοχρονιάς από τις υπόλοιπες νύχτες και σίγουρα η γιαγιά και ο παππούς θα χαρούν να περάσουν αυτό το ιδιαίτερο βράδυ με το εγγονάκι τους. Άλλωστε θα έχετε όλη την επόμενη ημέρα για να γιορτάσετε και να τη μοιραστείτε με το παιδί σας.

3. Θήλασέ το πριν τον ύπνο

 

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Θυμήσου πως όταν πηγαίνετε επισκέψεις ή περιμένετε κόσμο στο σπίτι σας χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την ασφάλεια του μικρού σου, ειδικά καθώς μεγαλώνει.
Απόφυγε να αφήνεις το μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει να μπαίνει στην κουζίνα όταν μαγειρεύεις αυτές τις μέρες γιατί συνήθως υπάρχουν πολλά μάτια ζεστά και είναι αναμμένος ο φούρνο και μέσα στη φούρια που επικρατεί θα ήταν πιο εύκολο να γίνει κάποιο ατύχημα. Επίσης μην ξεχνάς πως μπορεί να είναι επικίνδυνο να μαγειρεύεις ή να ετοιμάζεις ζεστά ροφήματα κρατώντας το μωρό αγκαλιά.
Ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει στα τραπεζάκια του σαλονιού: ξηροί καρποί, ποτά ή σταχτοδοχεία – είναι όλα τους πιθανοί σοβαροί κίνδυνοι για το μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει.
Όταν πηγαίνετε επίσκεψη το μωρό χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επίβλεψη αφού ακόμη κι αν στο σπίτι που φιλοξενήστε υπάρχουν παιδιά, μπορεί να είναι σε άλλο αναπτυξιακό στάδιο και να υπάρχουν τριγύρω πιθανοί κίνδυνοι για το δικό σου μικρό μωρό, π.χ. παιχνίδια με μικρά κομμάτια.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Κι αν γεννήσω μέσα στις γιορτές; Όλες οι απαντήσεις στους φόβους σου

Η αναμενόμενη μέρα τοκετού σημαίνει ότι θα κάνεις γιορτές στο μαιευτήριο; Τότε διάβασε τις απαντήσεις στις λογικές σου απορίες και θα καταλάβεις ότι οι γιορτές στο μαιευτήριο δεν είναι και τόσο κακή έκβαση!

Παιδικό παιχνίδι: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του!

Η Κατερίνα Πατούλια και οι 10 εντολές για τους γονείς στις γιορτές: Να πώς θα τα βγάλουμε πέρα

Η mombloggergr στο Shape: Την εποχή αυτή, που ο single εαυτός σου θα έψαχνε «πώς να φτιάξω cosmopolitan…» στο google, εσύ (κι εγώ) κυνηγάμε μωρά που κινδυνεύουν να καταπιούν glitter και στολίδια από το δέντρο.

Χριστούγεννα, γλυκά και παιδιά: Τι να κάνεις αν ζητάει γλυκό, πόσο να δίνεις, πώς να αποφεύγεις τη ζάχαρη

Χριστούγεννα, γλυκά και παιδιά: Η ειδικός Δέσποινα Μαρσέλου μας φτιάχνει τους x-mas κανόνες για να τα βγάλουμε πέρα και να είναι και τα παιδιά χαρούμε κι εμείς ακόμα πιο χαρούμενοι. Τελικά, πόσα γλυκά πρέπει να φάνε τα παιδιά στις γιορτές;

Οι 8 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί
Οι 8 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

Αν φροντίσει ο γονέας να καλύψει, τότε το παιδί θα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένο

Πώς το παιδί γίνεται ανεξάρτητο μέσα από τη θεωρία της «προσκόλλησης»
Πώς το παιδί γίνεται ανεξάρτητο μέσα από τη θεωρία της «προσκόλλησης»

Για να κερδίσει την ανεξαρτησία του ένα παιδί πρέπει να περάσει από 3 στάδια

#shapegreece