Πάμε για γκολφ; Η άσκηση που καίει πολλές θερμίδες και ΔΕΝ το ξέρεις!

Κι όμως, το γκολφ μπορεί να σου χαρίσει μεγάλη απώλεια θερμίδων σε λίγη ώρα!

golf-swing-picture-id164586059

Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε ειδικό γήπεδο και ο στόχος είναι να βάλεις ένα µικρό σκληρό µπαλάκι σε µια σειρά από «τρύπες» µε όσο το δυνατό λιγότερα χτυπήµατα, χρησιµοποιώντας διάφορα «µπαστούνια» µε ξύλινη ή µεταλλική άκρη. Και παρότι δεν είναι τόσο διαδεδοµένο στη χώρα µας, µπορείς να βρεις γήπεδα του γκολφ σε µεγάλα ξενοδοχεία ανάλογα µε την περιοχή σου.

Τι σου προσφέρει;

Το γκολφ µπορεί να είναι καλό για την υγεία και την καρδιά σου. Σε ένα συνηθισµένο παιχνίδι, για µια παρτίδα γκολφ, θα περπατήσεις από 5 έως 7 χιλιόµετρα. Αν περπατάς για 18 τρύπες τρεις µε πέντε φορές την εβδοµάδα, θα έχεις τον ιδανικό χρόνο άσκησης αντοχής για την καρδιά σου. Αν σέρνεις ή µεταφέρεις τα µπαστούνια σου, θα καις ακόµη περισσότερες θερµίδες σε κάθε γύρο και θα επωφεληθείς ακόµη περισσότερο.

Σύµφωνα µε µελέτη του Τουριστικού Τµήµατος της Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης του Πανεπιστηµίου Κρήτης, θα δεις βελτίωση στα εξής:

  • Στη δύναµη και την ευλυγισία. Εάν το σώµα κάποιου είναι αδύναµο και άκαµπτο, δε θα είναι σε θέση να πετύχει την επιθυµητή ταλάντευση. Απαιτείται, για παράδειγµα, πλήρης στροφή ώµων όταν ετοιµάζεσαι να χτυπήσεις την µπάλα στην κατάλληλη χρονική στιγµή και διατήρηση της ενέργειας για να µπορείς να έχεις τον έλεγχο. Παράλληλα, υπάρχει και βελτίωση της ευλυγισίας.
  • Στην ενέργεια. Ένα πλήρες παιχνίδι γκολφ αποτελείται από 18 τρύπες. Αυτό το γεγονός δείχνει πως δοκιµάζεται και ενισχύεται η αντοχή σου και εκτός παιχνιδιού.
  • Στην απώλεια κιλών. Είναι απαραίτητο να διατηρείς χαµηλά το βάρος σου για να εκµεταλλεύεσαι πλήρως την αεροδυναµική του χτυπήµατος της µπάλας.
  • Στη συγκέντρωση. Η εξοικείωση µε αυτό το άθληµα βελτιώνει την ηρεµία και αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση.

«Για να ξεκινήσεις καλό είναι να κάνεις µαθήµατα για να αποκτήσεις τις βασικές δεξιότητες πριν µπεις στο γήπεδο. Συγκριτικά µε άλλα σπορ, ο κίνδυνος τραυµατισµού είναι µικρός. Στις αιτίες των τραυµατισµών συµπεριλαµβάνονται η κόπωση από την υπερπροσπάθεια, η λάθος τεχνική, το χτύπηµα στο έδαφος αντί για την µπάλα και η επιδείνωση παλιότερων τραυµατισµών» εξηγεί ο Γεώργιος Γκίνης, προπονητής στο Γκολφ Γλυφάδας (www.golfglyfada.gr).

Μερικές συµβουλές πριν ξεκινήσεις:

  • Κάνε προθέρµανση και διατάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη µέση, στους ώµους και στα χέρια.
  • Πρόσθεσε στην προετοιµασία σου ήπιες κινήσεις και ασκήσεις κινητικότητας και δώσε µερικά χτυπήµατα στον αέρα ή σε µπάλα χρησιµοποιώντας µικρά ειδικά µπαστούνια.
  • Να στέκεσαι σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων µπαστουνιών από κάποιον που ετοιµάζεται να χτυπήσει την µπάλα. Να στέκεσαι πίσω από τον αθλητή που χτυπάει το µπαλάκι όταν παίζεις µε οµάδα.
  • Χρησιµοποίησε τον κατάλληλο εξοπλισµό. Παπούτσια, κάλτσες, γάντια και ρούχα.
  • Φόρα αντηλιακή προστασία. Ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό µε SPF 30+.
  • Πίνε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και µετά το παιχνίδι.

Καις θερµίδες;

Σε µία ώρα καις περίπου 480 θερµίδες.

Πού θα το κάνεις;

Τα γήπεδα δεν είναι πολλά, αλλά µπορείς να τα δεις στο www.hgf.gr της Ελληνικής Οµοσπονδίας Γκολφ. Έχουµε γήπεδα σε Γλυφάδα, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κέρκυρα, Κρήτη (2) και Ρόδο.

Να το κάνεις, αν:

Αν θες να βελτιώσεις την αντοχή σου αλλά και ειδικές δεξιότητες. Θεωρείται σπορ πολυτελείας, αφού δε θα ιδρώσεις από την κούραση, αλλά μην περιμένεις και πολλά στο πεδίο της αερόβιας ικανότητας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i