Νέα έρευνα: Η ήπια γυμναστική «προπονεί» και το μυαλό σου!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη βελτίωση της μνήμης αλλά και σε άλλα σχετιζόμενα με την ηλικία προβλήματα του εγκεφάλου.

09.01.2017

εχεις διαβασει

ρυτίδες στο πρόσωπο

Νέα μελέτη που έγινε στα πλαίσια της έρευνας «The Fitness for the Ageing Brain Study» (Η άσκηση για τη γήρανση του εγκεφάλου) από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσε ότι το βάδισμα και άλλες μορφές ήπιας άσκησης, μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τα άτομα που έχουν προβλήματα μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς το βάδισμα, λίγο ποδήλατο, το κολύμπι ακόμα και ο χορός αποτελούν τους καλύτερους και πιο ήπιους τρόπους άσκησης που βοηθούν, όχι μόνο στο να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, αλλά και να καταπολεμήσουμε το άγχος και το στρες!

Στην έρευνα πήραν μέρος 170 άτομα άνω τω 50 ετών με προβλήματα μνήμης χωρίς ωστόσο, να έχουν διαταραχές άνοιας. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης άσκησης 24 εβδομάδων, που συμπεριελάμβανε είτε 3 φορές την εβδομάδα περπάτημα 50 λεπτών κάθε φορά ή άλλη μέτριας έντασης σωματική άσκηση στο σπίτι. Η δεύτερη ομάδα συνέχισε να έχει τις ίδιες δραστηριότητες όπως προηγουμένως.

πονάω στα πέλματα
Συνολικά τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν για 142 λεπτά περισσότερη σωματική άσκηση από τα άτομα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή περίπου 20 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα.

Όταν τελικά έγινε η αξιολόγηση των πνευματικών ικανοτήτων στα άτομα αυτά διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν άσκηση βάδισης είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των πνευματικών ικανοτήτων και μνήμης από τη δεύτερη ομάδα.

Όπως λένε οι ειδικοί, η σωματική άσκηση και ειδικά το βάδισμα βελτιώνουν τα επίπεδα της μνήμης και γενικά βοηθούν τις πνευματικές δυνατότητες ενός ατόμου όταν μεγαλώνει. Προτείνουν επίσης, τα άτομα άνω των 50 ετών να υιοθετήσουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα άσκησης όπως περπάτημα, κολύμβηση, χορό, ποδηλασία για να ισχυροποιήσουν τη μνήμη τους και να αντισταθούν “φυσικά” στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Editor's Picks

Περισσότερα από Fitness

Έχεις τετράγωνους γλουτούς; Αυτές είναι οι ιδανικές ασκήσεις για σένα! (μάθε τι σχήμα γλουτών έχεις!)

Επίλεξε τις κατάλληλες ασκήσεις για γλουτούς, ανάλογα με το σχήμα τους.

Σφιχτοί γλουτοί και κοιλιά με προπόνηση 8 λεπτών; Να πώς γίνεται!

Θες σούπερ ασκήσεις για σύσφιξη και ανόρθωση γλουτών; Το μόνο που χρειάζεσαι ειναι μια καρέκλα!

Βίντεο: Ασκήσεις για γλουτούς πέτρα με τη γυμναστική της Tracy Anderson!

Η Γκουίνεθ Πάλτροου έχει δηλώσει πως διαθέτει γλουτούς 25χρονης λόγω της προπονήτριας Τρέισι Άντερσον. Δες τη γυμναστική της Γκουίνεθ και δοκίμασέ την σήμερα κιόλας.

Noμίζεις ότι είσαι pro στα push-ups; Μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει αυτές τις παραλλαγές!

Οι 5 τρόποι για να κάνεις αυτή την κλασική άσκηση πιο ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο αποτελεσματική!

Έχεις αρχίσει να βαριέσαι το γυμναστήριο; Να πώς θα βρεις ξανά τον ενθουσιασμό σου!

Σκέφτεσαι ότι θα κάνεις πάλι τα ίδια και τα ίδια; Άλλαξε στάση!

Τι να φας πριν την άσκηση για να έχεις ένεργεια;

Ποαι είναι τα σωστά σνακ για να ασκηθείς στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου;

#shapegreece