Υαλουρονικό οξύ: το θαύμα της αντιγήρανσης

Υαλουρονικό οξύ: το θαύμα της αντιγήρανσης
Υπόσχεται να μας κρατήσει για πάντα νέες: τι πραγματοποιεί τελικά το μαγικό υαλουρονικό οξύ;


«Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;»
Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) με υψηλό μοριακό βάρος. Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Από τα 7 γραμμάρια υαλουρονικού που υπάρχουν στον οργανισμό μας η μισή ποσότητα βρίσκεται στο δέρμα μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υγροσκοπικό μόριο, το οποίο απορροφά 1.000 φορές το βάρος του σε νερό και αποτελεί γνωστό αντιοξειδωτικό συστατικό.

«Ποια είναι η δράση του;»
Το υαλουρονικό οξύ είναι το Νο 1 συστατικό «πλήρωσης» στη δερματολογία. Ο ρόλος του στην ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας είναι πολύ σημαντικός για τους εξής λόγους:

  • Τροποποιεί το κυτταρικό περιβάλλον αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά του κυττάρου, χάρη στις αλληλεπιδράσεις με τα συστατικά δομής.
  • Μπορεί να ελέγξει την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε περιόδους που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εξαιτίας εξωτερικών ή άλλων ερεθισμάτων.
  • Επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση.
  • Διασφαλίζει την υγεία των κυττάρων βοηθώντας στη μεταφορά πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών ανάμεσα στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διακυτταρικής επικοινωνίας.
  • Προστατεύει, επίσης, το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την UV ακτινοβολία.
  • Διαχέεται ανάμεσα στα κύτταρα και αυξάνει σε όγκο ασκώντας πίεση στο μεσοκυττάριο διάστημα. Έτσι, εξαλείφει τις λεπτές, επιφανειακές ρυτίδες.
  • Η ενδοκυττάρια περιοχή αναπλάθεται και τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται. Με αυτό τον τρόπο, οι ρυτίδες γεμίζουν και η επιδερμίδα διατηρεί τη νεότητά της.

Πώς θα ενισχύσεις τη δράση του;