Έτσι θα ελέγχεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα (τι συστήνει η ψυχοθεραπεύτρια;)

H συναισθηματική ισορροπία είναι το μυστικό για την ευτυχία, λένε οι ειδικοί. Μήπως δυσκολεύεσαι να τη διατηρήσεις και επιτρέπεις στα συναισθήματα σου να φτάσουν σε... σημείο βρασμού;

αρνητικά συναισθήματα iStock

Συνεργάστηκε η Μαρίλη Ανδριοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ, σύμβουλος ψυχολογίας, πιστοποιημένη επαγγελματίας επόπτρια ειδικών ψυχικής υγείας.

Οι ενήλικες έχουμε μάθει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην αφήνουμε τα συναισθήματά μας να μας παρασέρνουν. (Ακόμα και σε ένα παιδί κάτι τέτοιο το εκλαμβάνουμε ως ένα "ξέσπασμα" που πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται.) Είναι έτσι όμως;

"Είναι μύθος πως οι ενήλικες ελέγχουν τα συναισθήματά τους" εξηγεί ο συγγραφέας του What’s Stopping You?, Robert Kelsey. "Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ένα κύμα θυμού όταν το αφεντικό σου αμφισβητεί τη δουλειά σου ή να εκνευρίζεσαι όταν είσαι κολλημένη στην κίνηση" σημειώνει και προσθέτει: "Από τότε που ήμαστε παιδιά μάς ζητούν να ελέγχουμε αυτά τα συναισθήματα.

Το πρώτο βήμα όμως για να τα θέσεις υπό έλεγχο είναι να τα αποδεχτείς ως φυσιολογικά και να πάψεις να κατηγορείς τον εαυτό σου που τα νιώθεις". Αυτό που είναι εφικτό να κάνεις είναι να μάθεις να τα επεξεργάζεσαι με έναν υγιή τρόπο. Έτσι, εξασφαλίζεις πως δε θα καταλήξεις με συναισθηματικό "hangover" από καταπιεσμένα ή αγνοημένα συναισθήματα, όταν τα βάζεις με τον λάθος άνθρωπο ή όταν προσπαθείς να νιώσεις καλύτερα τρώγοντας άλλο ένα κρουασάν με σοκολάτα.

Το πρώτο βήμα είναι να εξερευνήσεις το λόγο για τον οποίο έχει αυξηθεί η συναισθηματική σου θερμοκρασία. "Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κάτι σαν "αεροπειρατές” του νευρικού σου συστήματος" επισημαίνει η Μαρίλη Ανδριοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ, σύμβουλος ψυχολογίας.

"Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε οδηγούν με γρήγορη ταχύτητα σε γεγονότα του παρελθόντος που έχουν αποτυπωθεί στον εγκέφαλό σου". Έτσι, αν έχεις μεγαλώσει με έναν επικριτικό γονιό, για παράδειγμα, είναι πιθανό να αντιδράς άσχημα σε οποιαδήποτε κριτική, ακόμη και την εποικοδομητική ή την πιο ήπια. Ή αν οι γονείς σου ήταν απόμακροι ή ως παιδί είχες υποστεί παρενόχληση, μπορεί νανιώθεις εξ ορισμού κοινωνικό αποκλεισμό. "Συχνά δεν αντιλαμβάνεσαι αυτή τη συναισθηματική πειρατεία, απλά νιώθεις άσχημα" επισημαίνει η ειδικός.

Ώρα για δράση

Αφού καταφέρεις να αντιληφθείς γιατί αντιδράς με ένα συγκεκριμένο τρόπο στα διάφορα ερεθίσματα, το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα αυτό. Μια αποτελεσματική στρατηγική για να το πετύχεις είναι η καταγραφή. "Γράψε σε ένα σημειωματάριο τι σε ενοχλεί ώστε να εκλογικεύσεις τις σκέψεις σου και να βάλεις σε μια σειρά τα μπερδεμένα συναισθήματα" προτείνει η ειδικός.

Μια άλλη μέθοδος που θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα; Μέτρα μέχρι το 10 και απόσπασε τις σκέψεις σου φέρνοντας στο μυαλό σου κάτι ευχάριστο. Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να καταπιείς τα αρνητικά συναισθήματα ή να συνεχίσεις να τα αναμασάς.

"Όταν τα αφήνεις να αιωρούνται, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο θυμό ή ακόμη σε άγχος και κατάθλιψη" προειδοποιεί η ειδικός. Σε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο συμπεραίνεται πως, όταν υπεραναλύεις το γιατί είσαι θυμωμένη, μπορεί να νιώσεις ακόμη μεγαλύτερο θυμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως είναι πιο αποτελεσματικό το να αποστασιοποιηθείς, να φανταστείς τον εαυτό σου σαν μια μύγα επάνω στον τοίχο που κοιτάζει από ψηλά την κατάσταση. Μελέτες δείχνουν πως ένα αρνητικό συναίσθημα παραμένει μόλις 90 δευτερόλεπτα μέσα στο σώμα σου.

Μην το κρατάς εκεί περισσότερο κάνοντας ένα σωρό σκέψεις με το μυαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να συζητήσεις το θέμα με μια φίλη σου, αλλά χωρίς να αναλώνεσαι για ώρες αναλύοντάς το. Μάλιστα, σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι υποστηρίζεται ακριβώς αυτό: Οι ερευνητές βρήκαν πως, παρότι συζητώντας ένα πρόβλημα μειώνονται τα συναισθήματα του θυμού ή της θλίψης, αν το επαναφέρεις ξανά και ξανά, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσεις συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Τέλος, μη φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κάποιον. Εάν ένας άνθρωπος σε αναστατώνει συνεχώς, αυτό αποτελεί ένδειξη πως πρέπει να αναλάβεις δράση. "Οι ενήλικες, σε αντίθεση με τα παιδιά, είναι συχνά υπερβολικά ευγενικοί και αποφεύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με κάποιον από φόβο μήπως προκληθεί καβγάς" τονίζει η ειδικός. "Όμως το να αφήνεις τα συναισθήματά σου να σιγοβράζουν είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας. Δεν πρέπει να φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κάποιον. Εξάλλου, μπορείς να το κάνεις με ήρεμο και όχι επιθετικό τρόπο" προτείνει.

Οι 4 τρόποι για να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα:

1. Σκέψου τι μπορεί να τα πυροδοτεί. Είναι ένα γεγονός του παρελθόντος ή ένα πρότυπο που σε κάνει να νιώθεις άσχημα για μια κατάσταση που αντιμετωπίζεις σήμερα; Μπορεί να χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια για να το βρεις. Όμως, αν διαπιστώσεις τι είναι αυτό που πυροδοτεί τα συναισθήματά σου, θα πάψεις να είσαι στο έλεός τους!

2. Θυμήσου πως μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στο γεγονός που προκαλεί αυτό το συναίσθημα και στην αντίδρασή σου. Εκμεταλλεύσου το για να επιλέξεις το σωστό τρόπο αντίδρασης.

3. Γράψε τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί. Αυτό θα σε βοηθήσει να τις επεξεργαστείς καλύτερα. Επιπλέον, είναι πιθανό να τις κάνει να φαίνονται λιγότερο ενοχλητικές.

4. Μην προσπαθείς να αποτρέπεις πάντα τον εαυτό σου από το να νιώσει ένα αρνητικό συναίσθημα. Η απογοήτευση ή ο θυμός είναι μερικές φορές αυτό που χρειάζεσαι για να κινητοποιηθείς. Μπορεί να είσαι απογοητευμένη επειδή ξέρεις πως θα έπρεπε να είσαι σε μια καλύτερη θέση ή επειδή είσαι ικανή για περισσότερα. Ο θυμός είναι μια πιο ακραία εκδοχή της ίδιας κατάστασης – μια προσπάθεια να ξαναπάρεις τον έλεγχο όταν θεωρείς πως τον έχεις χάσει. Εάν είναι απαραίτητο, ανάλαβε δράση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i