Πώς θα αλλάξω τη ζωή μου; Δες αν έχεις σθένος και πώς θα βρεις τη δύναμη μέσα σου

Μήπως ο Master Yoda είχε δίκιο και η εσωτερική δύναμη είναι ο τρόπος για να κάνουμε τα πάντα;

road-trips-put-me-in-a-happy-mood-picture-id1133563360

Έχεις βγει για να τρέξεις και ένας ψηλός λόφος ορθώνεται μπροστά σου. Θα μπορούσες να αλλάξεις δρόμο και να τον παρακάμψεις. Εξάλλου, έχεις ήδη κάνει αρκετά χιλιόμετρα. Ή θα μπορούσες να διοχετεύσεις τη δύναμη και την ενεργητικότητά σου και να προσπαθήσεις να τον ανέβεις. Εάν επιλέξεις το δεύτερο, το πιθανότερο είναι πως έχεις αυτό που λέμε «κότσια» – το πείσμα και το σθένος να προσπαθείς σκληρά για να επιτύχεις ένα στόχο, παρά τα εμπόδια και τις αναποδιές.

Παρότι το ταλέντο και οι δεξιότητες χρειάζονται για να προχωρήσεις μπροστά, το πείσμα και το σθένος είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης για το αν και πόσα θα επιτύχεις τελικά στη ζωή σου, δείχνει έρευνα. «Όταν έχει να κάνει με την επίτευξη σημαντικών στόχων, το τσαγανό, το σθένος και το πείσμα νικούν το ταλέντο, την εξυπνάδα, τα προνόμια και την τύχη» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Paul G. Stoltz, PhD και συγγραφέας του Grit: The New Science of What It Takes to Persevere, Flourish, Succeed.

Τι είναι το σθένος

Το να έχεις σθένος σημαίνει πως κυνηγάς αυτό που θέλεις χωρίς να σε αποθαρρύνουν τα εμπόδια. Οπότε, είναι λογικό πως οι άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση έχουν ισχυρότερο σθένος και πείσμα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα. «Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν συνήθως περισσότερη ενεργητικότητα καθώς και μεγαλύτερη πειθαρχία απέναντι στον πόνο και στη θυσία και προσπαθούν πιο σκληρά για τους στόχους τους» εξηγεί ο Paul G. Stoltz.

Διάβασε επίσης: Πόσο σθένος έχεις; Κάνε το τεστ

Η μία μετά την άλλη, πολλές μελέτες δείχνουν πως τα κότσια είναι μια ισχυρή δύναμη. Η Angela Duckworth, PhD, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και συγγραφέας του νέου βιβλίου Grit: The Power of Passion and Perseverance, έχει αναλύσει τα χαρακτηριστικά διάφορων πολιτισμών χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που ανέπτυξε η ίδια και το ονόμασε «Κλίμακα Σθένους». Με τον τρόπο αυτό βρήκε πως οι πωλητές με εσωτερική δύναμη ήταν πιο πιθανό να προχωρήσουν στη δουλειά τους σε αντίθεση με συναδέλφους τους που πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στην Κλίμακα Σθένους. «Το σθένος προβλέπει την πιθανότητα επίτευξης ενός στόχου σε δύσκολες καταστάσεις» σημειώνει η ίδια.

Τι κάνει για σένα το σθένος

«Παρότι η γενετική σου προδιάθεση παίζει ένα ρόλο για το πόσο σκληρή θα γίνεις με τον καιρό, αντίστοιχο ρόλο παίζει και η ανατροφή σου» επισημαίνει η Angela Duckworth. Εάν έβλεπες τη μαμά σου να μελετά για το μεταπτυχιακό της κάθε βράδυ μετά τη δουλειά ή ο μπαμπάς σου έτρεχε Μαραθώνιο, πιθανότατα υιοθέτησες κι εσύ την αποφασιστικότητα και την επιμονή τους.

Τι κάνουν οι άνθρωποι με εσωτερική δύναμη;

  • Οι άνθρωποι με σθένος και πείσμα θέλουν να αριστεύουν, οπότε τείνουν να εστιάζουν στους στόχους που θέλουν να επιτύχουν.
  • Γνωρίζουν πως το να είναι επιτυχημένοι σε κάτι, είτε αυτό είναι το σκι είτε η εσωτερική διακόσμηση, απαιτεί πολύ χρόνο, σκληρή δουλειά και πάθος.
  • «Οι άνθρωποι με κότσια τείνουν να έχουν ένα επαγγελματικό μονοπάτι και μόνο ένα χόμπι, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για να εξασκηθούν σε άλλα πράγματα στο βαθμό που θέλουν ώστε να τα κάνουν καλά» εξηγεί η ειδικός.
  • Αντί να είναι πολυπράγμονες, βάζουν  όλη τους την ενέργεια σε λίγα πράγματα που θέλουν να κατακτήσουν.
  • Και γι’ αυτό είναι πιο υγιείς. Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Κολέγιο Ουέλινγκτον και τη Διεθνή Ερευνητική Σχολή, μαθητές που έχουν πολύ σθένος αναφέρουν πως κοιμούνται περισσότερο και ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή συγκριτικά μ’ εκείνους που είναι λιγότερο αποφασισμένοι. «Μια πιθανή εξήγηση είναι πως η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν μακροπρόθεσμες προσπάθειες» αναφέρει η Christina Hinton, λέκτορας στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Χάρβαρντ.

Διάβασε επίσης: Πώς να είμαι ευτυχισμένη: 10 επιστημονικές συμβουλές για πραγματική ευτυχία

Πώς να αναπτύξεις το σθένος σου

Όποιο κι αν είναι το σημείο εκκίνησης, μπορείς να χτίσεις περισσότερο σθένος και κότσια ανά πάσα στιγμή. «Όταν ασκείσαι και προπονείσαι όπως πρέπει, το σθένος σου μπορεί να δυναμώσει, όπως ακριβώς ένας μυς» λέει ο Paul G. Stoltz.

Δοκίμασε αυτές τις έξι βασικές στρατηγικές για να ενδυναμώσεις το δικό σου.

  • Βρες ένα στόχο που σε παθιάζει πραγματικά. Ή διάλεξε ένα στόχο που σου προσφέρει μια αίσθηση σκοπού, για παράδειγμα, να γίνεις δασκάλα της γιόγκα ή να φτιάξεις ένα blog για την υγιεινή διατροφή. Και τα δύο αυτά σου προσφέρουν δυνατό κίνητρο, καθώς μπορείς να δεις την επίδραση που έχει η δουλειά σου στους άλλους ανθρώπους. «Η θετική αλληλεπίδραση σε εμπνέει με απίστευτο τρόπο» τονίζει ο K. Anders Ericsson, PhD, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντας και συνσυγγραφέας του Peak: Secrets From the New Science of Expertise.
  • Να είσαι ξεκάθαρη για το τι θέλεις. Για να κατακτήσεις ένα στόχο πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος, συγκεκριμένος και αρκετά απαιτητικός ώστε να μπορείς να προσπαθείς και να μετράς τη βελτίωσή σου με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι η καλύτερη υγεία, «σκέψου κάτι συγκεκριμένο, όπως “θέλω να βελτιώσω κατά 10% τους δείκτες υγείας αναφορικά με την ηλικία μου”» συμβουλεύει ο Paul G. Stoltz. Αυτό σου δίνει κάτι χειροπιαστό για το οποίο θα προσπαθείς κι αυτό με τη σειρά του δυναμώνει το πείσμα σου.
  • Έχε γύρω σου δυνατούς ανθρώπους: «Αυθόρμητα αντιγράφουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρωμας» επισημαίνει η Angela Duckworth. «Όταν ανήκεις σε μια ομάδα, υιοθετείς τον τρόπο σκέψης και δράσης της». Εάν θέλεις να γίνεις δρομέας αποστάσεων, αλλά δυσκολεύεσαι να αυξήσεις τα χιλιόμετρά σου, μπες σε μια ομάδα ανθρώπων που συναντιούνται στις 6 το πρωί για να τρέξουν. Η προσήλωση των μελών της ομάδας θα επηρεάσει και τη δική σου αποφασιστικότητα.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου την αποτυχία: Κανονικά, η αποτυχία στέλνει την αυτοπεποίθηση και το ηθικό σου στα Τάρταρα. Κοίταξε όμως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά τσαγανό: Δεν αποθαρρύνονται όταν δεν τα καταφέρνουν. Για την ακρίβεια, «δεν είναι απλώς απτόητοι από τις αντιξοότητες, αλλά παίρνουν δύναμη από αυτές» λέει ο Paul G. Stoltz. Η αποτυχία γίνεται το κίνητρό τους. Πάρε, για παράδειγμα, τη συγγραφέα J.K. Rowling, που το πρώτο της χειρόγραφο του Harry Potter απορρίφθηκε από 12 εκδότες προτού γίνει μπεστ σέλερ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i