Swedish Death Cleaning: Τι είναι και γιατί μπορεί να σου κάνει καλό;

Όσο μακάβριος κι αν ακούγεται ο όρος, ΑΥΤΌ μπορεί να είναι το μυστικό της ευτυχίας!

Swedish Death Cleaning | Τι είναι και γιατί μπορεί να σού κάνει καλό;

Την τελευταία εβδομάδα τυχαίνει να έχω συναντήσει αυτόν τον όρο τουλάχιστον 3-4 φορές με τάσεις συνεχώς αυξανόμενες! Από μικρά site εναλλακτικής διαβίωσης μέχρι παγκοσμίου φήμης lifestyle περιοδικά, όλοι μιλούν ήδη για το «death cleaning» όρο που πρωτοεμφανίστηκε στην κουλτούρα της Σουηδίας. Τι όμως είναι αυτό και, κυρίως, γιατί μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι εσύ και το σπίτι σου;

Ακούγεται μακάβριο, και κατά μία έννοια είναι. Από την άλλη, είναι και το ακριβώς αντίθετο αυτού, ένα ελιξήριο ευτυχίας και ένας αγνός τρόπος ζωής. Το death cleaning αναφέρεται στο ξε-καθάρισμα των υπαρχόντων μας, αφήνοντας μονάχα τα πραγματικά απαραίτητα και ανεκτίμητης συναισθηματικής και υλικής αξίας υπάρχοντα.

Ο όρος Döstädning (στα σουηδικά) αναλύεται στο επερχόμενο βιβλίο της 70χρονης καλλιτέχνιδος Margareta Magnusson «The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter» και, σύμφωνα με εκείνη, αφορά κυρίως ανθρώπους άνω των 50 που τείνουν να έχουν μαζέψει άχρηστα μικροαντικείμενα και χαρτιά, ασήμαντα ‘αναμνηστικά’ μιας ζωής!

Η ίδια λοιπόν αναρωτιέται «Τι ατσαλιά και ‘παλιατζούρα’ θα άφηνα στα παιδιά μου, αν πέθαινα αύριο; Πόσα πράγματα θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν;» και με αυτή τη σκέψη ξεκίνησε ένα βαθύ καθάρισμα στο σπίτι αλλά και τη ζωή της.

Δεν έχει τόσο να κάνει με το να μένει κανείς μονάχα με τα απαραίτητα όσο με το να κρατάει κοντά του μονάχα αυτά τα πράγματα που κάνουν τη ζωή του πιο ουσιαστική και ευτυχισμένη, όποια κι αν είναι η αντικειμενική τους αξία. Η ίδια λέει «Το death cleaning δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αυτή καθ’αυτή. Είναι μια μέθοδος οργάνωσης που μπορεί ο καθένας να καθιερώσει για να είναι η καθημερινή του ζωή πιο εύκολη και ευχάριστη».

Διάβασε παρακάτω μερικά tips για το death cleaning και τα πρώτα βήματα για να το κάνεις και εσύ!

#1 Δεν είναι μονάχα για τους άνω των 50. Η Magnusson υποστηρίζει ότι όλοι άνω των 50 πρέπει να το κάνουν αλλά η οργανωτική ιδέα πίσω από το death cleaning συστήνεται σε κάθε ηλικία για μία πιο εύκολη και απλή ζωή.

#2 Είναι μια αργή και σταδιακή διαδικασία. Όχι κάτι που γίνεται σε ένα σαββατοκύριακο ή μία εβδομάδα. Αντίθετα γίνεται αργά και προυποθέτει μία σταδιακή αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής.

#3 Κατά τη διάρκεια του death cleaning οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι καλούνται να τακτοποιήσουν τη διαθήκη αλλά και τις οδηγίες για την κηδεία τους. Σκοπός είναι να έχουν οι ίδιοι αποφασίσει τα πάντα σε σχέση με αυτό ώστε οι συγγενείς τους να μην χρειαστεί να το κάνουν. Παράλληλα, υπάρχει η αποδοχή και η συμφιλίωση τελικά με την ιδέα του επικείμενου θανάτου τους.

#4 Θα πρέπει να μιλήσεις για τις επιθυμίες σου. Η Magnusson συστήνει να μιλήσεις στην οικογένεια και τους αγαπημένους σου για τις επιθυμίες σου σχετικά με τον θάνατό σου. Αυτό ισχυρίζεται πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i