6 (βασικά) προβλήματα στο γραφείο βρίσκουν λύση

Δε χρειάζεται να πεις «αντίο» στο αφεντικό σου για να βρεις καλύτερη εργασία. Με μερικές εύκολες αλλαγές, μπορείς να αποκτήσεις νέα νοοτροπία και να μάθεις να αγαπάς τη δουλειά σου.

6 (βασικά) προβλήματα στο γραφείο βρίσκουν λύση

Παλιότερα, όταν ένιωθες ανικανοποίητη με την εργασία σου, με το αυστηρό ωράριο 9 με 5, έφτιαχνες το βιογραφικό σου και έβρισκες καινούργια δουλειά. Όμως, με τις εταιρείες να έχουν σταματήσει τις προσλήψεις, ο μέσος υπάλληλος νιώθει παγιδευμένος εκεί που είναι – και δε νιώθει χαρούμενος γι’ αυτό.


Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του Shape διαπιστώθηκε ότι το 23% των αναγνωστριών θα δήλωναν παραίτηση σήμερα αν μπορούσαν, ενώ το 54% βαθμολογούν την ικανοποίησή τους από τη δουλειά με μόλις 2 ή 3 στα 5. Πράγματι, εξαιτίας του ζοφερού οικονομικού κλίματος, στραφήκαμε από το «Στα τσακίδια κι εσύ και η δουλειά σου» στο «Καλύτερα να μάθω να την αγαπώ».


Ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι μπορείς να αποκτήσεις μια πιο ανταποδοτική επαγγελματική ζωή εκεί ακριβώς που είσαι – χωρίς νέα θέση ή μεγαλύτερο μισθό. Συγκεντρώσαμε τα μεγαλύτερα ζητήματα γραφείου και βλέπουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε.


Ακολούθησε τις συμβουλές μας για να μετατρέψεις τη δουλειά που έχεις σε αυτήν των ονείρων σου.


> Δεδομένο Νο 1 «Δε θα γίνουν αυξήσεις φέτος»


Εάν όλες οι αυξήσεις κόπηκαν από τον προϋπολογισμό, αναζήτησε άλλους τρόπους για να κερδίσεις επιβεβαίωση για την καλή δουλειά που κάνεις. «Το να εργάζεσαι για ένα στόχο, π.χ., ένα πιο ενδιαφέρον θέμα, θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ολοκληρωμένη, ακόμη κι αν ο μισθός σου παραμένει ο ίδιος», τονίζει ο ειδικός και προσθέτει: «Μελέτες δείχνουν πως όταν βλέπεις έναν ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στην προσπάθεια και την ανταμοιβή σου, νιώθεις ότι επιτυγχάνεις κάτι – κάνοντάς σε ευτυχισμένη και ικανοποιημένη στην τρέχουσα κατάστασή σου». Ρώτα τον προϊστάμενό σου ή τον εργοδότη σου αν υπάρχει κάτι επιπλέον στο οποίο μπορείς να βοηθήσεις. «Οι διευθυντές δέχονται αυξημένη πίεση να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Ο δικός σου θα ενθουσιαστεί που θέλεις να αναλάβεις επιπλέον δουλειά» σημειώνει ο ειδικός. Έπειτα, όταν αποκατασταθούν οι αυξήσεις, οι επιπρόσθετες ευθύνες σου θα σε βοηθήσουν να πάρεις μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.


> Δεδομένο Νο 2 «Οι συνάδελφοί μου παραπονιούνται όλη μέρα»


Η μιζέρια είναι κολλητική και μπορεί να σε καταβάλει. Το κακό ομαδικό κλίμα στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 61%, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine. «Το να ακούς αρνητικούς ανθρώπους είναι ψυχοφθόρο – χρειάζεται πολύ ενέργεια αργότερα για να θυμάσαι τι σου αρέσει αυτή τη στιγμή στη δουλειά σου» επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τσανγκ, Ph.D., συγγραφέας του The Passion Plan. Προτείνει να περιορίσεις το χρόνο που περνάς με όσους παραπονιούνται και αν σε στριμώξει κάποιος συνάδελφος γκρινιάζοντας για την πολιτική αδειών, να δείχνεις κατανόηση χωρίς να συμμετέχεις πάρα πολύ στη συζήτηση. «Σταμάτα να τους ενθαρρύνεις και θα αναζητήσουν συμμάχους κάπου αλλού» συμπληρώνει ο συγγραφέας.


> Δεδομένο Νο 3 «Το αφεντικό μου δεν είναι ποτέ ικανοποιημένο»


Ένας κακός διευθυντής μπορεί πράγματι να είναι κίνδυνος για την υγεία: σε μελέτη στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine διαπιστώθηκε ότι αυξάνονται οι πιθανότητές σου να πάθεις έμφραγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία κατά 64%, αν έχεις έναν προϊστάμενο που σε πιέζει υπερβολικά. «Εάν εργάζεσαι για κάποιον που είναι υπερβολικά επικριτικός και απαιτητικός, ζήτα του να σου πει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσει η δουλειά. Παίρνοντας πληροφορίες για τι θα ήθελε να κάνεις ο διευθυντής σου, του δείχνεις ότι θέλεις πραγματικά να βελτιώσεις τη σχέση σας». Δυστυχώς, αυτό δεν έχει πάντα αποτέλεσμα. «Κάποιες φορές οι προσωπικότητες συγκρούονται ή φαίνεται λες και δεν κάνεις τίποτα σωστά», λέει ο ειδικός και συμπληρώνει: «Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να το αποδεχτείς, να κάνεις τη δουλειά σου και να προσπαθήσεις να μειώσεις τις επαφές σας. Πρέπει, επίσης, να αλλάξεις τη στάση σου. Φρόντισε να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά – το να θυμάσαι ότι τα ύπουλα σχόλια του αφεντικού σου δεν έχουν καμία σχέση μ' εσένα θα σε βοηθήσει να θέσεις υπό έλεγχο τα αισθήματά σου».


Η δουλειά σου είναι βαρετή, νομιζεις ότι έκανες λάθος επιλογή ή ότι δεν έχεις εξέλιξη...



> Δεδομένο Νο 4 «Η δουλειά μου είναι βαρετή»


Εάν περνάς όλη την ημέρα αρχειοθετώντας ή απαντώντας στα τηλέφωνα, κάθε εθελοντική εργασία εκτός γραφείου θα σου δώσει ερεθίσματα και θα σε κάνει να νιώσεις καλά, για να μην αναφέρουμε και το θετικό αντίκτυπο στους άλλους. Μοιράσου το αίσθημα της προσφοράς γύρω σου, στέλνοντας ένα e-mail σε όλο το γραφείο στο οποίο θα αναφέρεις ότι θα συμμετάσχεις σε μια φιλανθρωπική δραστηριότητα και ρώτα αν θέλουν να πάρουν μέρος κι άλλοι. Θα καλλιεργήσει το ομαδικό πνεύμα και θα δείξεις στον εργοδότη σου ότι έχεις ενδιαφέροντα πέραν του γραφείου σου.


> Δεδομένο Νο 5 «Δεν υπάρχει εξέλιξη για μένα»


Δε θα μείνεις σε αυτή τη δουλειά για πάντα (παρότι σου φαίνεται έτσι), γι’ αυτό χρησιμοποίησε το χρόνο αυτόν για να σχεδιάσεις πού θέλεις να οδεύσει η καριέρα σου. «Το να φαντάζεσαι το μέλλον σου σου θυμίζει ότι δουλεύεις για κάποιο σκοπό και σε βοηθά να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο». Κατάγραψε ένα διετές πλάνο, σημειώνοντας λεπτομερώς τα πράγματα που θέλεις να αλλάξεις. Για παράδειγμα, η εταιρεία που δουλεύεις είναι υπερβολικά… επιχειρησιακή; Έχε το νου σου για προσλήψεις σε μικρότερες επιχειρήσεις. Εάν ξεκινήσεις την προετοιμασία σου από τώρα, ενημερώνοντας το βιογραφικό σου, κάνοντας γνωριμίες, οργανώνοντας ένα κοινωνικό δίκτυο, θα αποκτήσεις ενθουσιασμό για το επόμενο βήμα σου.


> Δεδομένο Νο 6 «Δεν είμαι στο σωστό κλάδο»


Αντί να αφήσεις τη δυσαρέσκειά σου να σε καταβάλλει, αναζήτησε ένα χόμπι: για παράδειγμα προπονήσου για τον κλασικό Μαραθώνιο, πάρε μαθήματα μαγειρικής ή μιας δεύτερης ξένης γλώσσας. Μπορεί να ανακαλύψεις ένα κρυφό ταλέντο που θα σου δώσει μια ιδέα για το ποια είναι η πραγματική σου κλίση. Μόλις ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε ικανοποιεί, καταπιάσου με αυτήν. Θα μάθεις αν αυτό σου ταιριάζει – και θα αποκτήσεις πολύτιμες επαφές στην πορεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i