Ψυχοσωματικά προβλήματα: Πονάς πραγματικά ή είναι συμπτώματα συναισθηματικής φόρτισης;

Πόσο "αληθινοί" είναι οι πόνοι και τα συμπτώματα που έχεις; Πώς θα ανακαλύψεις εάν πρόκειται για ψυχοσωματικά προβλήματα και ττ πρέπει να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις;

shutterstock_120565156

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σιδέρης, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου "Υγεία" και Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος.

Ψυχοσωματικά προβλήματα: Η απώλεια ενός κοντινού σου ανθρώπου, η επίθεση που δέχεσαι σε καθημερινή βάση από το συνάδελφό σου, η αδιαφορία του συντρόφου σου, η αύξηση που ποτέ δεν πήρες στη δουλειά, ο φόρτος εργασίας είναι μερικές μόνο καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σου διάθεση και να δημιουργήσουν μέσα σου συγκρούσεις, θυμό, στενοχώρια, το αίσθημα του ανικανοποίητου κ.λπ.

Πολλές φορές, όμως, συμβαίνει να μην έχουμε άμεση επαφή με αυτά τα συναισθήματα, να μην τα εκδηλώνουμε, καταπιέζοντάς τα, δημιουργώντας έτσι μια συσσώρευση ενέργειας μέσα μας. Η ενέργεια αυτή με τη σειρά της, αφού  διοχετεύεται κάπου, μπορεί να «χτυπήσει» κάποιο όργανο- στόχο και έτσι εσύ να αρχίσεις να αισθάνεσαι τα συμπτώματα και να αναρωτιέσαι αν ο επίμονος στομαχόπονος οφείλεται σε κάτι που έφαγες ή αν πάσχεις από κάτι σοβαρότερο.

Επίσης, συμβαίνει πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα να έχουν την πηγή τους όχι σε κάτι που συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο της ζωής σου, αλλά σε προηγούμενα χρόνια. Η έλλειψη της μητρικής αγκαλιάς, για παράδειγμα, στη διάρκεια της βρεφικής σου ηλικίας ενδέχεται να σου δημιούργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου, το οποίο κουβαλούσες μέσα σου από τότε και σήμερα εκτονώνεται με πόνους στο στομάχι.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η ρίζα του προβλήματος δεν είναι κάποια βλάβη στο όργανο που παρουσιάζει τα συμπτώματα, αυτό που σου μένει να κάνεις είναι να κοιτάξεις βαθύτερα στην ψυχή σου και στα συναισθήματά σου, προκειμένου να «ελευθερώθεις» από τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Γιατί  η λύση βρίσκεται σίγουρα μέσα σου.

Δες τι μπορεί να κρύβουν για την ...ψυχή σου κάποια συνηθισμένα συμπτώματα.

Έχεις πονοκεφάλους

Αν και τα περισσότερα από τα ψυχογενή νοσήματα κρύβουν στη βάση τους το άγχος, που όταν φτάσει σε υψηλό επίπεδο δημιουργεί δυσλειτουργία στο νευρικό σύστημα μπλοκάροντας κάποιες λειτουργίες του σώματος, παρ' όλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Δες ποιο από τα παρακάτω παρουσιάζεις, έτσι ώστε να βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανή αιτία που σου το προκαλεί...

Μήπως έχεις πολύ συχνά...

...πονοκέφαλο;

Το έντονο στρες ή ένα οξύ ψυχικό τραύμα μπορεί να σου δημιουργήσει έντονη ταραχή, αναστάτωση, θυμό, στενοχώρια, τα οποία αν δεν τα εκφράσεις και δεν τα απελευθερώσεις, συσσωρεύονται στο κεφάλι σου και σου δημιουργούν κεφαλαλγίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που βιώνουν περισσότερο πονοκεφάλους είναι αυτά που παρουσιάζουν έντονη φιλοδοξία, υπερευαισθησία, τελειομανία, ευερεθιστότητα, άγχος και δεν εξωτερικεύουν εύκολα την απογοήτευσή τους σε περίπτωση που δεν κατακτήσουν τους στόχους τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν την ταραχή τους να συσσωρεύεται στο κεφάλι τους και αυτό με τη σειρά του να πονάει.

...ενοχλήσεις στο στομάχι;

Πόσες φορές έχεις ακούσει την έκφραση «αυτός μου κάθισε στο στομάχι»; Σίγουρα πολλές, αφού εκεί, απ' ό,τι φαίνεται, δεν καταλήγουν μόνο οι τροφές αλλά και οι εμπειρίες. Σκέψου τις «πεταλούδες» στο στομάχι που νιώθεις όταν ερωτεύεσαι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν σε καταβάλλει το άγχος, η στενοχώρια, οι εκκρεμότητες στη ζωή σου, ο φόβος και άλλα  αρνητικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το στομάχι αποτελεί ένα μέσο έκφρασης των ψυχικών φορτίσεων, με συνέπεια να αντιδρά στις παραπάνω καταστάσεις κι εσύ να υποφέρεις από γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.λπ. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ακόμη και το έλκος, για το οποίο ευθύνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να προκληθεί από συναισθηματική φόρτιση, η οποία οδηγεί σε υπερέκκριση γαστρικών υγρών και πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ευαισθησία του απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Διώξε τον πονοκέφαλο τώρα (όπου κι αν εντοπίζεται)

...πόνο στην καρδιά ή "φτερουγίσματα";

Το στρες αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και στην περίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι άνθρωποι με υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και είναι συχνά επιθετικοί και ευερέθιστοι. Όταν αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα ή καταπιέζονται από διάφορες καταστάσεις και ταυτόχρονα «πνίγουν» αυτό που αισθάνονται, αυξάνεται η αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων τους και ενδέχεται να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους, ακόμη και έμφραγμα. Επίσης, το υπερβολικό στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα αγγεία και να επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ισχαιμικό επεισόδιο. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι για περίπου το 85% των υπερτασικών τα αίτια της πάθησής τους παραμένουν άγνωστα.

Μήπως πονάει συχνά η μέση ή ο αυχένας σου;

Μήπως έχεις συχνά...

...οσφυαλγία;

Όταν δεν υπάρχουν ευρήματα που να επιβεβαιώνουν κάποια πάθηση της σπονδυλικής σου στήλης, τότε σκέψου αν τελευταία έχεις αισθανθεί καταπίεση, υστερία ή έντονο άγχος, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν κάποια ψυχολογική διαταραχή πονούν περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ανεπαρκείς ή βιώνουν την αποτυχία σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο διατηρούν μια ακαμψία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση.

Μασάζ στο κεφάλι

...πόνο στον αυχένα;

Σίγουρα η δουλειά γραφείου μπροστά σε υπολογιστή για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και η κακή στάση σώματος είναι οι κύριοι υπαίτιοι του αυχενικού συνδρόμου, που συνοδεύεται με πόνους στην περιοχή αυτή. Υπάρχει, όμως, περίπτωση όταν έχεις καθημερινά υπερένταση και άγχος, να προκαλούνται συσπάσεις στους μυς του αυχένα, οι οποίες, όταν επαναλαμβάνονται συνεχώς, οδηγούν σε αυχεναλγία και στη συνέχεια σε κεφαλαλγεία τάσεως. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι αυτές οι συσπάσεις συμβαίνουν και σε άτομα που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν σε κάποιες από τις μεγάλες δεσμεύσεις τους.

Δώσε λύση στα προβλήματά σου

  • Μίλησε με τον γιατρό σου Η κλινική εξέταση θα δείξει αν χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία ή όχι.

  • Επικεντρώσου στην αιτία Μάθε πρώτα τι προκαλεί τον πόνο που νιώθεις και όχι πώς να τον επουλώσεις, χωρίς να ξέρεις που οφείλεται. Μόνο όταν γνωρίζεις την αιτία θα μπορέσει να βρεθεί και η λύση.

  • Κάνε ψυχοθεραπεία Θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος π.χ. υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη, κ.λ.π., και κατ' επέκταση να μειώσεις την έντασηκαι τη συχνότητα του πόνου που αισθάνεσαι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i