Τέσσερα εναλλακτικά μυστικά για λιγότερο άγχος

Περισσότερος ύπνος το Σάββατο, τροφές με σίδηρο και μία καθαρή κουζίνα ίσως είναι ο τρόπος να είσαι πιο ήρεμη

λιγότερο άγχος Istock

Πρέπει να κοιμάσαι περισσότερο το Σαββατοκύριακο!

Δεν το λέμε εμείς, το λένε επιστήμονες απo το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Έπειτα από μια περίοδο λιγοστού ύπνου –λιγότερες από 4,5 ώρες επί τέσσερις διαδοχικές νύχτες– οι συμμετέχοντες σε μελέτη είχαν κατά 23% αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κατάσταση που αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιαστεί διαβήτης. Όταν όμως στη συνέχεια πέρασαν δύο νύχτες καλού και ξεκούραστου ύπνου –σχεδόν από 10 ώρες κάθε βράδυ–, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη επέστρεψε στο φυσιολογικό. Τι σημαίνει αυτό;

"Εάν έχεις περάσει μια δύσκολη και κουραστική εβδομάδα, επίτρεψε στον εαυτό σου να χουζουρέψει το Σαββατοκύριακο" συστήνει η ερευνήτρια Josiane Broussard, PhD!

Τροφή για σκέψη

Αν η καθημερινότητά σου απαιτεί συγκέντρωση, φρόντιζε να παίρνεις αρκετό σίδηρο. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, νεαρές γυναίκες με ελαφρώς χαμηλά επίπεδα σιδήρου είχαν και μειωμένα επίπεδα προσοχής. "Η ήπια ανεπάρκεια συνήθως δε φαίνεται στις εξετάσεις, αν όμως νιώθεις κουρασμένη ή κρυώνεις συνέχεια, ζήτησε από το γιατρό σου να σου γράψει μια πιο λεπτομερή εξέταση" προτείνει η συγγραφέας της μελέτης, Laura Murray-Kolb, PhD. Στο μεταξύ, κατανάλωσε πλούσιες σε σίδηρο τροφές, όπως μοσχάρι, ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, όσπρια και φυλλώδη λαχανικά. Συνδύασέ τες με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφησή του.

Καθάρισε τους πάγκους

Εάν είσαι αγχωμένη και γευματίζεις σε μια ακατάστατη κουζίνα, θα καταναλώσεις τη διπλάσια ποσότητα φαγητού απ’ όση αν έτρωγες σε έναν τακτοποιημένο χώρο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell. Ένα χαοτικό περιβάλλον σε κάνει να νιώθεις εκτός ελέγχου, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, γεγονός που μπορεί να είναι καταστροφικό όταν προσπαθείς να περιορίσεις τις ποσότητες που καταναλώνεις για καλύτερη υγεία.

Χτύπα το σημείο ζεν

Μπορεί να σκέφτεσαι πως, αν σε τσιμπούσαν με βελόνες, η ένταση θα χτυπούσε "κόκκινο", όμως ο βελονισμός περιορίζει τη δραστηριότητα στο τμήμα του ενδοκρινολογικού συστήματος που παράγει τις ορμόνες του άγχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Endocrinology. Αν, ακόμα κι έτσι, δε θέλεις στενές επαφές με βελόνες, οι συγγραφείς επισημαίνουν πως η πιεσοθεραπεία έχει την ίδια επίδραση. Τα σημεία που ελέγχουν το άγχος βρίσκονται 2,5 εκ. κάτω από τα γόνατα, στο εξωτερικό μέρος της κνήμης. Πίεσέ τα για άμεση χαλάρωση!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i