5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το διαβήτη της κύησης

Ο διαβήτης της κύησης είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλές εγκύους. Με τη σωστή διατροφή και παρακολούθηση, όλα θα πάνε καλά!

έγκυος εγκυμοσύνη διαβήτης διαβήτης της κύησης ratmaner

Aπό την Κλειώ Χούπη, κλινικό διατολόγο-διατροφολόγο, MSc Παθολογία της κύησης

Αν διαγνώστηκες με διαβήτη της κύησης, να ξέρεις πως δεν αποτελείς εξαίρεση. Αρκετές μέλλουσες μητέρες τον εμφανίζουν και είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται εξαιρετικά προσαρμόζοντας ανάλογα τη διατροφή σου.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το διαβήτη της κύησης

Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης ονομάζεται ο τύπος του διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που το σώμα μας χρειάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά και μερικές φορές, εξαιτίας αυτών των αυξημένων απαιτήσεων, ο οργανισμός της γυναίκας δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτούμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί το σάκχαρο στο αίμα.

Συνήθως ο διαβήτης της κύησης παρουσιάζεται κάποια στιγμή στο δεύτερο τρίμηνο, λίγο πριν, λίγο μετά τον 6ο μήνα, και εξαφανίζεται μόλις γεννήσεις. Σε επόμενη εγκυμοσύνη έχεις δύο στις τρεις πιθανότητες να παρουσιάσεις πάλι την ίδια κατάσταση, ενώ μπορεί να σε «ξαναθυμηθεί» με τη μορφή του διαβήτη τύπου 2, πλέον, στις επόμενες δεκαετίες της ζωής σου.

Ο διαβήτης μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις εγκύους, ωστόσο αν έχεις ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, αν είσαι άνω των 35 ετών και έχεις αρκετά επιπλέον κιλά, τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες.

«Είμαι έγκυος και έχω πυρετό! Πρέπει να ανησυχώ για το μωρό μου;»

Μύθοι και αλήθειες για τη δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Η διάγνωση γίνεται με μια ειδική αιματολογική εξέταση που μετρά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, την καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη. Την εξέταση κάνουν όλες οι έγκυες, μεταξύ της 26ης και 28ης εβδομάδας, ενώ, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, ενδέχεται να σου ζητήσει ο γιατρός σου να την επαναλάβεις μερικές εβδομάδες μετά.

Εφόσον ο διαβήτης της κύησης εντοπιστεί και ακολουθήσεις τις διατροφικές οδηγίες που θα σου δοθούν, το μωρό σου θα γεννηθεί υγιές. Πιθανότατα θα είναι λίγο πιο βαρύ από το μέσο όρο, συνήθως γύρω στα 4 κιλά, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή. Ενδεχομένως το μωρό θα μείνει στη μονάδα ειδικής παρακολούθησης για μερικές ώρες ώστε να βεβαιωθούν οι νεογνολόγοι πως δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Διαγνώστηκες με διαβήτη της κύησης – τώρα τι γίνεται;

Ο διαβήτης της κύησης είναι μια κατάσταση άκρως διαχειρίσιμη και εφόσον ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού και του ειδικού διατροφολόγου, όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Το πρώτο που θα σου ζητήσει ο γιατρός είναι να μετράς με την ειδική συσκευή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε καθημερινή βάση και να ακολουθήσεις ένα κατάλληλο για εσένα πρόγραμμα διατροφής, καθώς αυτό μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης. Φαρμακευτική αγωγή απαιτείται μόνο εφόσον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης μέσω της διατροφής.

«Μπορώ να τρώω γλυκά αν έχω διαβήτη της κύησης;»

Εάν το γλυκό έχει ενταχθεί με τον κατάλληλο τρόπο στο πρόγραμμά σου από κάποιον ειδικό, τότε, ναι, μπορείς να το απολαμβάνεις. Να θυμάσαι πως η ζάχαρη δεν απαγορεύεται, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά την ποσότητα που θα καταναλωθεί και το συνδυασμό της με άλλα τρόφιμα. Η αντικατάστασή της με κάποιο υποκατάστατό της θα πρέπει να γίνεται πάντα με την άδεια του γιατρού ή του διατροφολόγου, καθώς υπάρχουν γλυκαντικές ύλες οι οποίες απαγορεύεται να καταναλωθούν κατά την περίοδο της κύησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i