Πόνος στα αυτιά στο αεροπλάνο: Πώς θα τον αποφύγουμε;

Ο πόνος στα αφτιά στο αεροπλάνο είναι μια συχνή ενόχληση. Συνήθως δεν είναι ανησυχητικός και υπάρχουν κάποιοι τρόποι να τον μετριάσουμε ή να τον αποφύγουμε.

Γυναίκα που ταξιδεύει στο αεροπλάνο istock

Όσες ανέσεις και να απολαμβάνεις σε μία αναπαυτική θέση αεροπλάνου, το σίγουρο είναι ότι κανένα μαξιλαράκι δεν μπορεί να σε προστατέψει από την ενοχλητική πίεση και πόνο στα αυτιά στο αεροπλάνο με τις απότομες αλλαγές στο υψόμετρο, καθώς η πτήση σου απογειώνεται και προσγειώνεται. Η επίσημη ονομασία της πάθησης είναι αερωτίτιδα ή βαρότραυμα, και τα συμπτώματα διαφέρουν σε σοβαρότητα και μπορεί να ξεκινούν από ήπια πίεση στο αυτί(όμοια με αυτή που νιώθεις όταν είσαι κάτω από το νερό) μέχρι μεγάλη απώλεια ακοής.

Διαβάστε Επίσης

Πόνος στα αφτιά στο αεροπλάνο: Σε τι οφείλεται

Όταν υπάρχει μία αλλαγή στο υψόμετρο, το σώμα σου εξισώνει την πίεση ανάμεσα στο μέσο του αυτιού και το περιβάλλον ανοίγοντας τις ευσταχιανές σάλπιγγες(τους σωλήνες ανάμεσα στη μύτη και το αυτί). "Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να το κάνει αρκετά γρήγορα", λέει η Ileana Showalter, M.D. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να νιώθεις βουλωμένα τα αυτιά σου όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον πόνο στο αυτί στη διάρκεια της πτήσης αλλά και μετά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να ανοίξεις τις ευσταχιανές σάλπιγγες.

Διαβάστε Επίσης

Πόνος στα αφτιά στο αεροπλάνο: Τι μπορείς να κάνεις

Ξεκίνησε με τα βασικά: Μάσησε τσίχλα κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου και προσπάθησε συνέχεια να καταπίνεις και να χασμουριέσαι, όπως προτείνει ο Eugene Chio, M.D., ωτορινολαρυγγολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Wexner του Ohio. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις να κλείσεις με τα χέρια σου τη μύτη σου, να πάρεις μία βαθιά ανάσα και να φυσήξεις τον αέρα, ώστε να ξεβουλώσουν τα αυτιά σου. "Ωστόσο, καλύτερα να αποφύγεις αυτή την τεχνική αν έχεις κάποιο πρόβλημα του ανώτερου αναπνευστικού ή κάποια μόλυνση στο ρινικό σου σύστημα, καθώς έτσι μπορεί να οδηγήσεις μολυσμένο φλέγμα μέσα στο αυτί σου και να προκαλέσεις κάποια άλλη μόλυνση", λέει ο Howard Moskowitz, M.D., Ph.D. "Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να δουν μία αυξημένη ικανότητα να διαχειριστούν την ατμοσφαιρική πίεση με τη χρήση ρινικών σπρέι, των στεροειδών ή άλλων αποσυμφορητικών, αλλά αυτό πρέπει να το συζητήσεις προηγουμένως με το γιατρό σου", συμπληρώνει.

Τέλος, αν υποφέρεις από αλλεργίες που προκαλούν ρινική συμφόρηση, οι ειδικοί από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ συστήνουν να λαμβάνεις τα φάρμακά σου μία ώρα πριν την πτήση.

Εάν ακόμη και όταν έχεις βγει από το αεροπλάνο νιώθεις τα αυτιά σου βουλωμένα , αισθάνεσαι ζαλάδα ή πόνο -παρόλο που έκανες ό,τι μπορούσες για να το αποφύγεις στη διάρκεια της πτήσης- η καλύτερη λύση είναι να το κουβεντιάσεις με το γιατρό σου και να βρεις ένα σχέδιο που μπορείς να ακολουθήσεις, όποτε χρειάζεται να ταξιδέψεις με αεροπλάνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i