Αϋπνία τέλος: 6 συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Κοιμήσου ήρεμα και ξέχνα για πάντα την αϋπνία με αυτές τις απλές συμβουλές των ειδικών.

γυναίκα ύπνος ariwasabi

Ξέρεις την ιστορία: είσαι τόσο κουρασμένη, που κυριολεκτικά χώνεσαι στο κρεβάτι μόλις νυχτώσει. Αντί, όμως, να αποκοιμηθείς, κάθεσαι ξαπλωμένη κοιτώντας το ταβάνι, ενώ το μυαλό σου ταξιδεύει διαρκώς. Μάθε πως μπορείς να νικήσεις την αϋπνία και να κοιμηθείς σαν πουλάκι με τις παρακάτω στρατηγικές. Αξίζει να τις δοκιμάσεις!

Μήπως φταίει το στρώμα σου;

Η αιτία που χάνεις τον ύπνο σου μπορεί να είναι το φθαρμένο και ταλαιπωρημένο στρώμα. «Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το στρώμα διαρκεί για πάντα. Μην ξεχνάς ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι», τονίζει ο Μαξ Χίρσκοβιτς, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών και Έρευνας Ύπνου στο Χιούστον και προσθέτει: «Αν και αρκετοί κατασκευαστές παρέχουν 15ετή εγγύηση, τα στρώματα μοιάζουν με τα αθλητικά παπούτσια: αρχίζουν να φθείρονται πολύ, πριν διαλυθούν τελείως. Η διάρκεια χρήσης τους είναι 8 με 10 χρόνια περίπου».

Ωστόσο, δεν υπάρχει άκαμπτος κανόνας για το ποιος τύπος στρώματος είναι κατάλληλος για την πλάτη σου, γι’ αυτό αφιέρωσε χρόνο στη δοκιμή του: ξάπλωσε και στρίψε αριστερά και δεξιά. «Δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλώς δεν πρέπει να αγοράσεις ένα στρώμα που να είναι υπερβολικά σκληρό ή υπερβολικά μαλακό. Ψάξε για ένα που να υποστηρίζει την πλάτη σου ώστε να μην κυρτώνει ή να μη βουλιάζει πολύ» συμβουλεύει η Νάντια Σουίνταν, M.D., ειδικός Σωματικής Αποκατάστασης στη Νέα Υόρκη. Τέλος, επειδή υπάρχουν διάφορα επίπεδα άνεσης, από πολύ μαλακή επένδυση μέχρι πολύ σκληρή, και κάθε κατασκευαστής την ορίζει διαφορετικά, πήγαινε σε ένα κατάστημα με μεγάλη ποικιλία και δοκίμασε όσο περισσότερα μπορείς.

Μαλακό ή σκληρό στρώμα; Με ελατήρια, λάτεξ, αφρό ή κοκοφοίνικα; Και το ανώστρωμα είναι σημαντικό; Όσα θέλεις να ρωτήσεις πριν αγοράσεις!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις συμπλήρωμα ασβεστίου; Και το συμπλήρωμα σιδήρου ή τη βιταμίνη D;

Κοιμήσου στο απόλυτο σκοτάδι

«Το σώμα σου πρέπει να είναι στο σκοτάδι για να παράγει τη μελατονίνη, την ορμόνη που σε βοηθά να αποκοιμηθείς και να συνεχίσεις τον ύπνο σου» γράφει ο Μάικλ Τζ. Μπρους. Χαμήλωσε τα φώτα μία ώρα πριν ξαπλώσεις για ύπνο. Εναλλακτικά, αντικατάστησε τη λάμπα του πορτατίφ με μία των 40 watt ή εγκατάστησε ένα dimmer. Εάν είσαι από αυτούς που διαβάζουν μέχρι να κοιμηθούν, πάρε ένα φωτιστικό ταξιδιού-κρεβατιού. Φωτίζει τις σελίδες χωρίς να επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης. Εάν μπαίνει πολύ φως από τα παράθυρα, οι οπάκ κουρτίνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις. Μια πιο φθηνή εναλλακτική είναι η μάσκα ματιών.

Τι ακούς;

Το 65% των γυναικών αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν κάποιες νύχτες της εβδομάδας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ. «Οι ήχοι που σε κρατούν ξύπνια αλλάζουν διαρκώς ένταση και έχουν διακοπτόμενη έναρξη και παύση, όπως το ροχαλητό του συντρόφου σου, η κίνηση στο δρόμο και οι θορυβώδεις γείτονες» υπογραμμίζει η Ντόνα Άραντ, Ph.D., κλινική διευθύντρια στο Ιατρικό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου Kettering, στο Οχάιο. Κάλυψε το θόρυβο με ήχους κυμάτων, πουλιών ή καταρράκτη. Θα βρεις CDs με ήχους ή χαλαρωτική μουσική που σε βοηθούν να αποκοιμηθείς. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Western Reserve διαπίστωσαν ότι όσοι άκουγαν ήχους που περιείχαν 60 με 80 παλμικούς χτύπους το λεπτό αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα και κοιμήθηκαν περισσότερο.

Basic: Μύρισε λεβάντα

Μάλλον γνωρίζεις ήδη ότι η λεβάντα λειτουργεί ως φυσικό χαλαρωτικό. Όμως, σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Wesleyan διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν λεβάντα πριν από τον ύπνο, περνούν περισσότερη ώρα στη βαθιά, επανορθωτική φάση του ύπνου και ξυπνούν πιο ξεκούραστοι. Ρίξε λίγο έλαιο λεβάντας σε ένα κομμάτι ύφασμα και βάλ’ το κάτω από το μαξιλάρι ή άλειψέ το απευθείας πάνω στους κροτάφους.

Ανάπνευσε ελεύθερα

Η ξηρότητα του στόματος και της μύτης μπορεί να σε ενοχλεί ή να σου προκαλεί βήχα, διακόπτοντας τον ύπνο σου. Τοποθέτησε στο δωμάτιο έναν υγραντήρα με δυνατότητα ρυθμίσεων, που κλείνει αυτόματα όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας.

Ξύπνα χαλαρά το πρωί

«Είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε όταν νυχτώνει και να ξυπνάμε όταν ξημερώνει» σημειώνει ο Μάικλ Τζ. Μπρους. Αν και το ξυπνητήρι κάνει τη δουλειά, γιατί να μη βοηθήσεις το σώμα και το μυαλό σου να συνηθίσουν σιγά σιγά την ιδέα; Πάρε λοιπόν ένα ξυπνητήρι που σε ξυπνάει αργά, μιμούμενο την ανατολή του ήλιου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i