Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης: Τι είναι και πότε την επιλέγουμε

Απαντήσεις στις βασικές απορίες για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης.

αναισθησία υγεία χειρουργείο αναπνευστικό sudok1

Συνεργάστηκε ο Σάββας Κ. Χειρίδης MD, MSc, FACS, Γεν. Χειρουργός

www.savashiridis.com

Η κήλη είναι μια αρκετά συνηθισμένη ιατρική κατάσταση. Πρόκειται για την προβολή των ενδοκοιλιακών σπλάγχνων διαμέσου χάσματος (τρύπας) στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι κήλες περιλαμβάνουν πάντοτε τμήμα περιτοναίου (του σάκου που περιβάλλει όλα τα όργανα της κοιλιάς), αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν σπλάγχνα, συνήθως τμήμα λεπτού ή παχέος εντέρου και επιπλόου (ενδοκοιλιακού λίπους).

Στατιστικά η αποκατάσταση κήλης αφορά περίπου το 7% των ασθενών στα χειρουργικά τμήματα τμήμα και κυρίως άνδρες (8 στις 9 περιπτώσεις) άνω των 75 ετών. Σε νέους 16-24 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 11/10,0000. Επίσης παρουσιάζεται σε 1-3% των μικρών παιδιών. Ομάδες αυξημένης συχνότητας είναι οι ασθενείς με ιστορικό παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητος, χρόνιου βήχα ή απότομης άρσης βάρους.

Τα χαρακτηριστικά της κήλης

Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως διόγκωση στην κατώτερη κοιλιά (βουβωνική χώρα) που μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την άρση βάρους και να συνοδεύεται από αιφνίδιο πόνο.  Η κήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο προς τους όρχεις ή τράβηγμα στην περιοχή του οσχέου και δυσκολία στην όρθια στάση και τη βάδιση. Η διόγκωση μπορεί να μην είναι εμφανής όταν η κήλη είναι ανεταγμένη (δηλαδή όταν δεν προβάλει). Ο δυνατός βήχας ή η απότομη αλλαγή θέσεως και η άρση βάρους μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση σπρώχνοντας ξανά την κήλη προς τα έξω .

Η συγγενής κήλη παρατηρείται στα νεογνά και χρειάζεται χειρουργική διόρθωση από παιδοχειρουργό. Οι βουβωνοκήλες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες (επίκτητες) συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά μετά από απότομη άρση βάρους – ο ασθενής περιγράφει επεισόδιο στο οποίο αντιλήφθηκε «ότι σαν να σκίστηκε ο μυς εκεί». Στην αρχή η κήλη επιστρέφει στην κοιλιά (ανατάσσεται) εύκολα από τον ασθενή.

Με το πέρασμα του καιρού όμως συνήθως μεγαλώνει και σκληραίνει (αναπτύσσονται στερεές ταινίες που την καθηλώνουν – συμφύσεις) με αποτέλεσμα να ανατάσσεται πιο δύσκολα. Όταν δεν ανατάσσεται πλέον τότε μιλούμε για περισφιγμένη κήλη. Η περίσφιξη αυξάνει την πιθανότητα μόνιμης βλάβης στο όργανο που έχει μπει στην κήλη. Μία έλικα εντέρου μπορεί να νεκρωθεί εάν μείνει περισφιγμένη για μερικές ώρες οδηγώντας σε επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς.  H χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αφενός για την αποφυγή των επιπλοκών (περίσφιξη) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κήλης εκτός από το χειρουργείο (πχ φαρμακευτικός). Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου ή στη δημιουργία περισσοτέρων  συμφύσεων.

Διάβασε επίσης: Πόνος κατά την επαφή: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και τι μπορείς να κάνεις

Διάβασε επίσης: Πλαστική στήθους: Ο πόνος, ο ύπνος, τα φάρμακα, το κόστος και όσα δε θα σου πει κανένας! 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό ιατρών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλη πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Ελλάδα από τον Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδη, Διευθυντή χειρουργικής της κλινικής μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που έκτοτε έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη εμπειρία στη χώρα.

Οι αθλητές και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μία ειδική κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν κακώσεις στην περιοχή από τη σκληρή προπόνηση, οι οποίες οδηγούν σε χρόνιο πόνο (κήλη αθλητών - χρόνιο βουβωνικό άλγος- σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η κήλη των αθλητών παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μετά από την τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή ενώ σε πολλές περιπτώσεις αθλητών ανευρίσκεται κανονική βουβωνοκήλη με χάσμα στους κοιλιακούς μυς.

Η επέμβαση για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης

Κατά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, ο χειρουργός αφού αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ειδικό χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ, θα εντοπίσει την κήλη και θα την ανατάξει τοποθετώντας μετά από συγκεκριμένες ιατρικές διαδικασίες το ειδικό πλέγμα. Το πλέγμα αυτό είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί αντίδραση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η περιοχή να ενδυναμώσει σημαντικά στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο ασθενής είναι σε θέση να πιει και να φάει από το βράδυ κιόλας της επέμβασης. Την επόμενη ημέρα συνήθως λαμβάνει εξιτήριο με οδηγίες να αποφύγει τη γυμναστική και την άρση βάρους για ένα μήνα και να προσέξει τη δίαιτά του για τις πρώτες λίγες μέρες μετά την επέμβαση αποφεύγοντας τα φουσκώματα. Τα άριστα αποτελέσματα της ομάδας μας δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμα και την επομένη της επέμβασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i