Ο υδράργυρος στα ψάρια ίσως συνδέεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα στις γυναίκες

Μια νέα έρευνα εκτιμά πως η έκθεση στον υδράργυρο που ανιχνεύεται σε πολλά ψάρια και θαλασσινά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, ιδιαίτερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

shutterstock_115211659

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ασθένειες όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την επικεφαλής της σχετικής έρευνας Emily Somers «δεν γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοάνοσα νοσήματα. Ένας μεγάλος αριθμός των περιστατικών δεν εξηγείται με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τη γενετική. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μελετώντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ίσως κατανοήσουμε πώς προκύπτουν και πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε την υγεία όσων νοσούν. Στην έρευνά μας, η έκθεση στον υδράργυρο προέκυψε ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσα νοσήματα».

Προκειμένου να ερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στα αυτοάνοσα νοσήματα και την έκθεση στον υδράργυρο, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από γυναίκες ηλικίας 16 έως 49 ετών από το 1999 έως το 2004. Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η  έκθεση τόσο υψηλότερα ήταν στο σώμα τους τα επίπεδα των πρωτεϊνών που ονομάζονται αυτοαντισώματα. Οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πια να διακρίνει ανάμεσα στα υγιή και τα επιβλαβή κύτταρα και η παρουσία τους αποτελεί ένδειξη ή πρόγνωση αυτοάνοσης νόσου. Ωστόσο, αν και διαπιστώθηκε η σχέση αυτή, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι είναι ο υδράργυρος που προκαλεί τις νόσους. «Η παρουσία των αυτοαντισωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσουν σε εμφάνιση αυτοάνοσου νοσήματος», επισημαίνει η Somers. «Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η εμφάνισή τους συχνά προηγείται της διάγνωσης τέτοιας νόσου. Έτσι, για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων νοσημάτων, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία να είναι πολύ προσεκτικές στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών».

Όπως υποδεικνύεται και στην έρευνα, ανάμεσα στα ψάρια όπου έχουν ανιχνευτεί τα μεγαλύτερα ποσοστά υδραργύρου είναι ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο κολιός, ενώ ποιο χαμηλά επίπεδα έχουν ανιχνευτεί επίσης στις γαρίδες, τον τόνο σε κονσέρβα και το σολομό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i