Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών (στοιχεία σοκ στο φως)

Η 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής βίας και της κακοποίησης των παιδιών.

paidia-kakopoiisi

Tα στοιχεία που έρχονται και φέτος στο φως και αφορούν την κακοποίηση παιδιών, σοκάρουν. Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως βιώνει τη σεξουαλική κακοποίηση, ποσοστό που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνεται στο 20%.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, που σύμφωνα με την τελευταία διαβαλκανική έρευνα κρατάει τα πρωτεία στην ψυχολογική κακοποίηση, δεν έχει κεντρικό φορέα καταγραφής περιστατικών κακοποίησης παιδιών, ούτε εξειδικευμένες δομές αντιμετώπισης σχετικών περιπτώσεων.

Τα στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα, από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ», με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Όπως τόνισε η κλινική ψυχολόγος, Τίνια Απέργη, τα παραπάνω ποσοστά μπορούν να αυξηθούν δραματικά λόγω έλλειψης ενημέρωσης και σιωπηρής αποδοχής, ή μη καταγγελίας των περιστατικών αυτών.

Αυξημένου ρίσκου για κακοποίηση θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας 0-3 ετών και 12-15 ετών, καθώς τα πρώτα δεν καταλαβαίνουν, ενώ τα δεύτερα έχουν μόλις μπει στη διαδικασία σχηματισμού της σεξουαλικής τους ταυτότητας και στην εφηβεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της παιδιάτρου και επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρας Σολδάτου, τα παιδιά κάτω των 3 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές κακώσεις, με το 70% των θανάτων λόγω κακοποίησης να αφορούν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση ενημέρωσης του «ΕΛΙΖΑ, σημαντική επιστημονική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός, ότι για όλες τις κατηγορίες παιδιών, η κακοποίηση και η έκθεση στην ενδοοικογενειακή βία, ή τη διαταραγμένη οικογενειακή ζωή, προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA ήδη από την παιδική ηλικία.

Η βία επιδρά άμεσα στην υγεία των κυττάρων, βραχύνοντας τον κύκλο ζωής τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλήθος προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών και κάπνισμα, παχυσαρκία, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο.

Επίσης, τα παιδιά με προηγούμενη καταγγελία κακοποίησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν μοιραία κακοποίηση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κακομεταχείριση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, φυλής, εθνικής προέλευσης και οικογενειακής κατάστασης, θεωρούνται εν δυνάμει θύματα σωματικής κακοποίησης.

Άλλωστε, η υπόθεση της μικρής Άννυς από τη Βουλγαρία με τον πατέρα- τέρας που κακοποίησε το παιδί και τελικά το θανάτωσε, συγκλόνισε πριν μερικούς μόνο μήνες, το Πανελλήνιο. Αυτή αποτελεί μόνο μία τραγική περίπτωση από εκείνες που ο περίγυρος είδε το πρόβλημα και δεν μίλησε έγκαιρα.

Στη χώρα μας, ψηφίστηκε πρόσφατα ο Νόμος 3500/2006 «Για την Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» αλλά ακόμα είναι αδύνατο να μετρηθεί το πραγματικό μέγεθος της βίας κατά των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο αφού δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται.

Η Ελλάδα στερείται επίσης, διαγνωστικού κέντρου κακοποίησης ανηλίκων και μεταβατικών ξενώνων φιλοξενίας για τα κακοποιημένα παιδιά, όπως παρατήρησε η επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δικηγόρος, Ηλέκτρα Κουτσούκου.

Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Υπολογίζεται παρόλα αυτά, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Στοιχεία από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών 2-14 ετών έχει εμπειρία σωματικής τιμωρίας και ψυχολογικής επιθετικής συμπεριφοράς. Δύο στα τρία παιδιά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία.

«Η πρόληψη αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στο θέμα της κακοποίησης και απαιτείται η εγρήγορση, όχι μόνο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς», παρατήρησε η πρόεδρος του «ΕΛΙΖΑ», Μαρίνα Καρέλλα.

Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως τα παιδιά δεν μπορούν να προστατευτούν μόνα τους και η σιωπή είναι συνενοχή και δεν τα βοηθά.

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και καταγράφει τις καταγγελίες, τις εκτιμά και διερευνά.

12 αλήθειες για την κακοποίηση παιδιών

1.       5 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο εξαιτίας της κακοποίησης που δέχονται.

2.       1 στα 3 κορίτσια και ένα στα 5 αγόρια θα δεχτούν σεξουαλική κακοποίηση πριν την ηλικία των 18..

3.       90%  των παιδιών, θυμάτων σεξουαλικής βίας, γνωρίζουν τον αυτουργό με κάποιο τρόπο. Στο 68% των περιπτώσεων, εκείνος που κακοποιεί τα παιδιά είναι μέλος της οικογένειας.

4.       Σε έρευνα του 2012, βρέθηκε πως το 82,2% όσω κακοποιούν παιδιά, είναι ηλικία; 18-44 και ανάμεσά τους, όσοι ήταν ηλικίας 25,34 έφταναν το 39,6% .

6.       Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 4 παιδιά πεθαίνουν από κακοποίηση καθημερινά και το 70% των παιδιών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 3 ετών.

7.       Boys (48.5%) and girls (51.2%) become victims at nearly the same rate.

8.       2.9 εκατομμύρια περιπτώσεις οικογενειακής βίας αναφέρονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

9.       Παιδιά που βιώνουν λεκτική ή σωματική βία είναι 59% περισσότερο να συλληφθούν ως έφηβοι, 28% ως ενήλικες και 30% να διαπράξουν κάποιο έγκλημα βίας.

10.    Περίπου το 80% των 21χρονων που κακοποιήθηκαν ως παιδιά αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή ως ενήλικες.

11.    14%  όλων των ανδρών και 36% των γυναικών στη φυλακή έχουν βιώσει βία ως παιδιά.

12.    Τα κακοποιημένα παιδιά, κάνουν λιγότερο σεξ ως ενήλικες και βιώνουν 25% περισσότερες εγκυμοσύνες στην εφηβεία.

ChildHelp. "Child Abuse Statistics and Facts." ChildHelp. Accessed March 3, 2015.
The Advocacy Center. "The Facts About Youth Sexual Abuse." Accessed February 21, 2014, http://www.theadvocacycenter.org/adv_abuse.html.
U.S. Department of Justice. "Sexual Assault of Young Children as Reported to Law Enforcement: Victim, Incident, and Offender Characteristics." Bureau of Justice Statics. Accessed February 21, 2014, http://www.bjs.gov/content/pub/pdf/saycrle.pdf.
Safe Horizon. "Child Abuse Facts." Accessed March 3, 2015.
 Silverman, Amy B., Helen Z. Reinherz, and Rose M. Giaconia. "The Long-term Sequelae Of Child And Adolescent Abuse: A Longitudinal Community Study." Child Abuse & Neglect 20, no. 8 (1996): 709-723.
Sauer Children's Renew Foundation. "Facts about Child Abuse and Neglect." Accessed March 3, 2015.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i