Πόνος στη μέση που επιμένει;

Πόνος στη μέση που επιμένει;
Πόνος στη μέση που επιμένει; Αν αισθάνεσαι κάποιον πόνο στη μέση σου, ο οποίος επιμένει και είσαι μεταξύ της ηλικίας 15-30 τότε μπορεί τα πράγματα να είναι πιο σοβαρά από ότι νομίζεις και να πάσχεις από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Οσφυαλγία θεωρείται κάθε πόνος στο πίσω μέρος του σώματος, από τα τελευταία πλευρά έως και κάτω από τους γοφούς. Τέτοιου είδους ενοχλήσεις εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 90% του πληθυσμού στις πολιτισμένες χώρες και στην πλειονότητά τους υποχωρούν χωρίς οι ασθενείς να χρειαστεί να πάνε σε γιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, που οι ενοχλήσεις παρουσιάζονται σε νέα άτομα 15-30 ετών, μπορεί να κρύβουν μια πιο σοβαρή πάθηση από την απλή οσφυαλγία: την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

 

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και προσβάλλει όλη τη σπονδυλική στήλη, από το πίσω-κάτω μέρος του κεφαλιού έως και χαμηλά τους γοφούς. Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι ενός νέου ατόμου με πόνο στη μέση, τη ράχη ή στον αυχένα που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Οι ασθενείς νιώθουν χειρότερα στο πρωινό ξύπνημα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξυπνούν τη νύχτα από τον πόνο και βηματίζουν για να νιώσουν καλύτερα. Το πρωινό «πιάσιμο» βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται αν το άτομο παραμείνει για πολλή ώρα καθισμένο ή ξαπλωμένο. Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, οι ασθενείς μαθαίνουν να ζουν με τον πόνο, τον οποίο αποδίδουν στις πολλές ώρες που κάθονται στον υπολογιστή ή στην έλλειψη γυμναστικής.

 

Τι μπορεί να συμβεί;

Αν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αγκύλωση του κορμού και του αυχένα. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν σύνδεσμοι οι οποίοι με τη χρόνια φλεγμονή ασβεστώνονται, με αποτέλεσμα όλη η σπονδυλική στήλη να χάσει την κινητικότητά της και να δημιουργηθεί μόνιμη αγκύλωση.