Πόνος στη μέση που δεν υποχωρεί; Απάντησε τις 6 ερωτήσεις του ειδικού για να μάθεις τι μπορεί να είναι

Ο πόνος στη μέση που επιμένει μπορεί να σχετίζεται με κάτι πιο σοβαρό, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μία νόσος που αφορά συνήθως νέους ανθρώπους. 

πόνος στη μέση

Συνεργάστηκε ο Αλέξης Ηλιόπουλος, ειδικός ρευματολόγος, Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ

Αν ο πόνος στη μέση δεν υποχωρεί απάντησε τις γρήγορες ερωτήσεις για να διαπιστώσεις εάν θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Ως πόνος στη μέση, ή οσφυαλγία,  θεωρείται κάθε πόνος στο πίσω μέρος του σώματος, από τα τελευταία πλευρά έως και κάτω από τους γοφούς. Τέτοιου είδους ενοχλήσεις εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 90% του πληθυσμού στις πολιτισμένες χώρες και στην πλειονότητά τους υποχωρούν χωρίς οι ασθενείς να χρειαστεί να πάνε σε γιατρό. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, που οι ενοχλήσεις παρουσιάζονται σε νέους ανθρώπους ηλικίας 15-30 ετών, μπορεί να κρύβουν μια πιο σοβαρή πάθηση από την απλή οσφυαλγία: την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και προσβάλλει όλη τη σπονδυλική στήλη, από το πίσω-κάτω μέρος του κεφαλιού έως και χαμηλά τους γοφούς. Χαρακτηριστική εικόνα της πάθησης είναι ο πόνος στη μέση, τη ράχη ή στον αυχένα ο οποίος βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Οι ασθενείς νιώθουν χειρότερα στο πρωινό ξύπνημα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξυπνούν τη νύχτα από τον πόνο και βηματίζουν για να νιώσουν καλύτερα. Το πρωινό «πιάσιμο» βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται αν μείνεις για πολλή ώρα καθισμένη ή ξαπλωμένη. Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, οι ασθενείς μαθαίνουν να ζουν με τον πόνο, τον οποίο αποδίδουν στις πολλές ώρες που κάθονται στον υπολογιστή ή στην έλλειψη γυμναστικής.

Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου παραπονιέται πως πονάει η μέση του μετά το σεξ;

Διάβασε επίσης: Βίντεο γυμναστικής: Ποιες ασκήσεις να κάνεις με το δαχτυλίδι Πιλάτες

Γιατί είναι σημαντικό να πας στο ρευματολόγο;

Αν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αγκύλωση του κορμού και του αυχένα. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν σύνδεσμοι οι οποίοι με τη χρόνια φλεγμονή ασβεστώνονται, με αποτέλεσμα όλη η σπονδυλική στήλη να χάσει την κινητικότητά της και να δημιουργηθεί μόνιμη αγκύλωση.

Υπάρχει θεραπεία;

Για πολλά χρόνια η πάθηση αυτή αντιμετωπιζόταν με παυσίπονα και γυμναστική. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες, φάρμακα που έχουν αλλάξει τελείως την εξέλιξη της νόσου. Επομένως, είναι απαραίτητο η πάθηση να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια για να εμποδιστεί η δημιουργία μη αναστρέψιμης εξέλιξης.

Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι μπορεί να περάσουν έως και 6 χρόνια κατά μέσο όρο από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Κι αν πάσχεις (και δεν το ξέρεις;) Κάνε το γρήγορο τεστ

Πώς μπορείς να μάθεις αν εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος μπορεί να έχει αυτή την πάθηση;

Εάν απαντήσεις ΝΑΙ σε περισσότερες από τρεις, είναι σημανιτκό να επισκεφθείς έναν ρευματολόγο και να συζητήσεις μαζί του.

1. Είσαι κάτω των 40;

2. Πονάς πάνω από 3 μήνες;

3. Ο πόνος άρχισε σταδιακά;

4. Ο πόνος σε ξυπνά τη νύχτα;

5. Ο πόνος βελτιώνεται με την κίνηση;

6. Ο πόνος επιδεινώνεται με την ανάπαυση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i