Πόνος στη πλατη; Τι φταίει & τι μπορείς να κάνεις

Πόνος στη πλατη:Πιθανές αιτίες&συμβουλές πρόληψης. Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση και τί μπορείς να κάνεις προληπτικά για να τον αποφύγεις.

Η «ιστορία» του πόνου της πλατης...

Η «ιστορία» του πόνου της πλατης...

Ξεκινάει σαν σουβλιά. Μετά ο πόνος κατεβαίνει προς την πλάτη. Από ενοχλητικός γίνεται αφόρητος. Συνεχίζεις να γυμνάζεσαι, να κάνεις ποδήλατο και να σηκώνεις βάρη. Και έπειτα από μερικές εβδομάδες πληρώνεις το τίμημα. Μια νύχτα που δεν μπορείς να κοιμηθείς, ο πόνος είναι σαν μαχαιριά στην πλάτη και σε αναγκάζει να μείνεις σε ακινησία. Είτε είσαι αγύμναστη, είτε η βασίλισσα της άσκησης, είτε κάπου ενδιάμεσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθεις αντιμέτωπη με τον πόνο στην πλάτη. Ο λόγος; Οι καθημερινές δραστηριότητες που κάνεις χωρίς σκέψη –να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, να βάζεις τα παπούτσια, σου, να ξαπλώνεις στο κρεβάτι το βράδυ– μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Τις περισσότερες φορές ο πόνος προκαλείται από τραβήγματα (τραυματισμένοι μύες ή τένοντες) ή διαστρέμματα (βλάβη στο σκληρό ινώδη ιστό ή τους συνδέσμους, που βρίσκονται εκεί που συνδέονται οι σπόνδυλοι με τις αρθρώσεις). Αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούνται συνήθως από την υπερβολική χρήση των μυών, μια καινούργια δραστηριότητα, τα μεγάλα βάρη ή ένα ατύχημα. Άλλες φορές, ένα συμπιεσμένο νεύρο, όπως ένας δίσκος με κήλη, ευθύνεται για τον πόνο. Αφού ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο διαδεδομένος, λογικά υποθέτεις ότι έχουμε μια γρήγορη αντιμετώπιση. Ούτε κατά διάνοια. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να δεις τους τραυματισμούς στους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς όπως βλέπεις τα κατάγματα και τις δισκοκήλη», λέει ο Νικόλαος Μπερνάρδος, ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης. Παρά τις διαγνωστικές προόδους, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία για το 85% των προβλημάτων στην πλάτη, κάτι που δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους. Ακόμη και η άσκηση, για την οποία οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις την υγεία την πλάτης μπορεί να αποδειχθεί προβληματική πχ. αν γυμνάζεσαι με λανθασμένη στάση. Εάν ανήκεις στο 80% του πληθυσμού που υποφέρουν συχνά από πόνο στην πλάτη, πάρε κουράγιο: το ένα τρίτο των περιπτώσεων πόνου που οφείλονται σε τράβηγμα ή θλάση βελτιώνονται σε μία εβδομάδα χωρίς ιατρική παρέμβαση (οι υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 8 εβδομάδες). Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποφεύγεις τις παρακάτω 7 θανάσιμες συνήθειες και να ακολουθήσεις τις συμβουλές του ειδικού. Συνεργάστηκε ο Νικόλαος Δ. Μπενάρδος, ορθοπαιδικός, χειρουργός σπονδυλικής στήλη

Είσαι όλη μέρα μπροστά στην οθόνη

Είσαι όλη μέρα μπροστά στην οθόνη

Εννέα ώρες: τόσο χρόνο περνά το μέσο άτομο καμπουριάζοντας μπροστά σε μια οθόνη κάθε μέρα. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Temple υποστηρίζεται ότι η πρόσφατη εμμονή με τα νέα τεχνολογικά gadgets (smartphone και tablet) προκαλεί περισσότερους πόνους στους ώμους, τον αυχένα και στη ράχη. «Είναι σημαντικό να κάνεις διαλείμματα, να εκτελείς ασκήσεις για τον αυχένα και να βάζεις το tablet σε σημείο που να μη σε αναγκάζει να σκύβεις» συμβουλεύει ο ειδικός. Κάνε αυτή την απλή άσκηση ανακούφισης του αυχένα: κράτα το κεφάλι σου για 10 δευτερόλεπτα σε καθεμία από τις παρακάτω θέσεις: μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά. Επανάλαβε πέντε φορές την ημέρα. Είναι επίσης επικίνδυνο να κάθεσαι όλη μέρα. «Ασκεί περισσότερη πίεση στους δίσκους και τους σπονδύλους από το να στέκεσαι όρθια ή να περπατάς» τονίζει ο ειδικός. Ανακουφίσου από την ένταση ανανεώνοντας το γραφείο σου. Ξεκίνα με ένα μαξιλάρι υποστήριξης της οσφυϊκής χώρας. Έπειτα προσάρμοσε τη θέση σου ώστε η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών, τα χέρια και τα γόνατα να είναι λυγισμένα σε ορθή γωνία και τα πέλματά σου να ακουμπούν στο πάτωμα. Τέλος, κάνε συχνά διαλείμματα.

Δε γυμνάζεις το μέσο κορμό σου

Δε γυμνάζεις το μέσο κορμό σου

Στο μέσο κορμός οι μύες της πλάτης, των πλαϊνών, της πυέλου και των γλουτών συνεργάζονται, μαζί με τους κοιλιακούς, για να μπορείς να σκύβεις, να περιστρέφεσαι και να στέκεσαι όρθια. Μην περιορίζεσαι στα ροκανίσματα, που εστιάζουν μόνο στους κοιλιακούς μυς. Κάνε ασκήσεις για το μέσο κορμό –προβολές, καθίσματα κ.ά.– δυναμώνουν ταυτόχρονα αρκετές μυϊκές ομάδες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Κοιμάσαι μπρούμυτα

Κοιμάσαι μπρούμυτα

Η πρηνηδόν θέση στον ύπνο ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και στους μυς. Προσπάθησε να κοιμάσαι στο πλάι καθώς έτσι η σπονδυλική στήλη παραμένει επιμήκης και ουδέτερη. Αν κοιμάσαι μπρούμυτα, βάλε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς για να μειώσεις την πίεση στους δίσκους, τους συνδέσμους και τους μυς.

Καπνίζεις

Καπνίζεις

«Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής των προβλημάτων στην πλάτη» τονίζει ο ειδικός. Η αιτία και οι επιδράσεις αυτού είναι πολλές. Η νικοτίνη περιορίζει τη ροή αίματος στους σπονδύλους και τους δίσκους, οπότε γερνούν και φθείρονται πιο γρήγορα. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το ασβέστιο, προκαλώντας προβλήματα στα οστά. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: Να το κόψεις.

Αποφεύγεις τη διαχείριση των προβλημάτων

Αποφεύγεις τη διαχείριση των προβλημάτων

Έχεις ακούσει για τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωπο με πόνο στην πλάτη είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μειωμένες δεξιότητες διαχείρισης που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως το να αποφεύγεις να διαχειριστείς τα προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει έκκριση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, κάνοντας τους μυς της πλάτης και των ώμων να σφίγγονται και να παρουσιάζουν σπασμούς. Αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη διάθεση, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, η yoga και οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής.

Είσαι «σκλάβα» της μόδας

Είσαι «σκλάβα» της μόδας

Εννοείται ότι οι γόβες-στιλέτο πρέπει να αποφεύγονται, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα flat παππούτσια. «Τα σανδάλια και οι σαγιονάρες συνήθως παρέχουν ελάχιστη έως μηδαμινή υποστήριξη στην καμάρα του πέλματος. Η συνεχής τριβή μπορεί να προκαλέσει αργότερα προβλήματα στην πλάτη, στα γόνατα και τα πέλματα» επισημαίνει ο ειδικός. Επίσης αιτία πόνων στην πλάτη, μπορεί να είναι και μια λάθος και βαριά τσάντα, την οποία κουβαλάς στον ένα ώμο. Προτίμησε παππούτσια που προσφέρουν καλή υποστήριξη στην καμάρα και τη φτέρνα. Στο περπάτημα φόρα αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς και βάλε τα πιο κομψά παπούτσια σου στο γραφείο. Επίσης, δοκίμασε μια τσάνα tone με πλατύ λουρί με ενίσχυση, κράτησέ τη χιαστί και μείωσε το βάρος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτικής, η τσάντα σου πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από το 10% του σωματικού σου βάρους.

«Καλομαθαίνεις» την πλάτη σου

«Καλομαθαίνεις» την πλάτη σου

Μένοντας ξαπλωμένη ελαχιστοποιείς την πίεση στην οσφυϊκή χώρα. Ωστόσο αν μένεις έτσι πάνω από δύο ημέρες, ο πόνος ίσως παραταθεί ή επιδεινωθεί. Σε νέα μελέτη Σουηδών επιστημόνων βρέθηκε ότι όσοι υπέφεραν από πόνο στην πλάτη ή τη μέση και παρέμεναν δραστήριοι ανέκαμψαν πιο γρήγορα από αυτούς που ακινητοποιήθηκαν. «Το ήπιο περπάτημα και η κολύμβηση, ενισχύουν τη ροή αίματος στους μυς της πλάτης, ανακουφίζοντας από τον πόνο και την αίσθηση ακαμψίας» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i