Ερωτήσεις στο γυναικολόγο: Πόνος κατά την ερωτική επαφή, γυναικεία ακράτεια και άλλες απορίες

Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις στο γυναικολόγο που ίσως ντρέπεσαι ή ξεχνάς να κάνεις όταν τον επισκέπτεσαι - και οι απαντήσεις τους.

γυναίκα χαμόγελο υγεία ευτυχία χειμώνας JANIFEST

Συνεργάστηκε ο Νίκος Μουρελάτος, μαιευτήρας-γυναικολόγος

Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις στο γυναικολόγο που ίσως ντρέπεσαι ή ξεχνάς να κάνεις όταν τον επισκέπτεσαι - και οι απαντήσεις τους.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις στο γυναικολόγο που κάνουμε -ή θα θέλαμε να κάνουμε- οι περισσότερες γυναίκες; Ο ειδικός μας βοηθά να πάρουμε μια πρώτη εικόνα, αν όμως σε απασχολούν κι εσένα τα παρακάτω θέματα, θα πρέπει να τα συζητήσεις με το γιατρό που σε παρακολουθεί και γνωρίζει τον οργανισμό σου.

Γιατί πονάω κατά την ερωτική επαφή

Η πλειοψηφία των γυναικών αποφεύγει να μιλήσει για τον πόνο κατά την ερωτική επαφή. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις το γυναικολόγο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις κατά την ερωτική επαφή. Γιατί; Παρόλο που οι περισσότερες πιθανές αιτίες του θεραπεύονται, δεν μπορούν να διαγνωστούν από τον ειδικό, αν δεν αναφέρεις το πρόβλημα. Η δυσπαρευνία –ο πόνος κατά την ερωτική επαφή- δε θεωρείται κάτι φυσιολογικό και οφείλεται σε ψυχολογικά ή σε παθολογικά αίτια.

Κάποιες γυναίκες έχουν άρνηση στο σεξ και αυτό πιθανόν να προκαλέσει κολεόσπασμο, δηλαδή, να σφίγγει πολύ ο κόλπος και να κλείνει σχεδόν ερμητικά. Επίσης, η δυσπαρευνία μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά, αν αυτή την περίοδο δε διατηρείς καλές σχέσεις με το σύντροφό σου, έχεις κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Επιπλέον, συνήθη αίτια, όπως οι κολπίτιδες ή οι τραχηλίτιδες, μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική πράξη σε οδυνηρή διαδικασία, όπως επίσης και μία πυελική φλεγμονή – η σαλπιγγίτιδα.

Τα αίτια όμως μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά, όπως η ενδομητρίωση. Η τελευταία συνιστά μια επώδυνη διαταραχή, όπου ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται στην εξωτερική επιφάνειά της, ή επάνω στους συνδέσμους της, ή και σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη. Ένα μεγάλο ινομύωμα -καλοήθης όγκος της μήτρας- μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία δυσπαρευνίας. Στα σπανιότερα αίτια καταγράφονται οι ανατομικές ανωμαλίες στη διάπλαση της μήτρας ή του κόλπου και η παρουσία κύστεων στον κόλπο (προβλήματα που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση).

Σκέφτομαι να μείνω έγκυος. Τι πρέπει να κάνω προηγουμένως;

Η σωστή προετοιμασία για την εγκυμοσύνη μπορεί να μην αποτελεί εγγύηση πως θα περάσεις εννέα εύκολους μήνες πριν από τον τοκετό, ούτε το ότι θα φέρεις στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι. Αυξάνει ωστόσο τις πιθανότητες εσύ και το μωρό σου για ένα μεγάλο διάστημα να αποφύγετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις. Για το καλό και των δυο σας, λοιπόν, ενδείκνυται ένας σωστός  προγραμματισμός, στον οποίο ιδανικά πρέπει να συμμετέχει και ο γυναικολόγος σου. Εκείνος θα σου συστήνει τα απαραίτητα μέτρα προετοιμασίας, τις προφυλάξεις, τις εξειδικευμένες εξετάσεις, καθώς και το αν πρέπει να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ή να λάβεις κάποια συμπληρώματα διατροφής.

Για παράδειγμα, αν τα επίπεδα του φυλλικού οξέος στον οργανισμό σου είναι πολύ χαμηλά, πρέπει να αυξηθούν με τη βοήθεια ειδικού διαιτολογίου και, ενδεχομένως, ειδικών συμπληρωμάτων, μερικούς μήνες πριν μείνεις έγκυος, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να αναπτυχθούν ανωμαλίες στο έμβρυο. Εάν μοιραστείς με το γιατρό τα σχέδιά σου, εκείνος μπορεί επίσης να επέμβει έγκαιρα, ώστε να ξεπεράσεις γρήγορα κάποιο, όχι πολύ σοβαρό, πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τέλος, θα σε συμβουλέψει για το αν θα πρέπει να χάσεις βάρος: μην ξεχνάς πως τα επιπλέον κιλά της μέλλουσας μαμάς μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση διαβήτη της εγκυμοσύνης ή σε πρόωρο τοκετό.

Έχω ελαφράς μορφής ακράτεια. Υπάρχει λύση;

Έχεις παρατηρήσει πως με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την ανέλκυση κάποιου βάρους κατά τη σωματική άσκηση ή με κάθε κίνηση, που απαιτεί προσπάθεια, έχεις μια μικρή απώλεια ούρων; Μην πανικοβάλλεσαι: δεν είσαι η μόνη. Και στις ημέρες μας η ακράτεια αποτελεί ταμπού για τις περισσότερες γυναίκες. Έτσι, δε μοιράζονται το πρόβλημα ούτε με τους ειδικούς ούτε και με τους συντρόφους του, αν και πρόκειται για ένα πρόβλημα αρκετά συνηθισμένο.

Από την άλλη, καταγράφεται ως γεγονός πως η ακράτεια συνιστά πρόβλημα κυρίως «γένους θηλυκού» και οφείλεται στη γυναικεία ανατομία, στον τοκετό, σε ορμονικές διαταραχές ή, όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Πάντως -και αυτό πρέπει να σε ενθαρρύνει- η κάθε περίπτωση ακράτειας, ανεξαρτήτως αιτίας της, μπορεί να θεραπευτεί απλά και αποτελεσματικά είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση.

Φοβάμαι τα αντισυλληπτικά. Τι να κάνω;

Ο φόβος μπορεί να ήταν δικαιολογημένος στο παρελθόν, οπότε και η χρήση αντισυλληπτικών συνοδευόταν από πιθανές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους και τριχοφυία. Ωστόσο, σήμερα οι παρενέργειες από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών νέας γενιάς θεωρούνται ελάχιστες και ιδιαίτερα ήπιας έντασης.

Τα τελευταίας γενιάς αντισυλληπτικά περιέχουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα οιστρογόνων, ενώ παράλληλα τα νέα προγεστερινοειδή ασκούν μικρή επίδραση στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Ανάμεσα στις σπάνιες παρενέργειές τους αναφέρονται η ναυτία και οι εμετοί, η αιμορραγία στη μέση του κύκλου, η αμηνόρροια, η κατάθλιψη, η αύξηση της όρεξης και η μεταβολή του σωματικού βάρους. Πάντως ο λόγος για να συζητήσεις με το γυναικολόγο σου την πιθανότητα χρήσης αντισυλληπτικών δεν είναι τόσο οι πιθανές τους παρενέργειες, αλλά η βοήθεια που θα σου προσφέρει για να βρείτε εκείνο το σκεύασμα που ταιριάζει καλύτερα στη δική σου περίπτωση, ανάλογα με την ηλικία σου, την κατάσταση της υγείας σου και τις ευαισθησίες του οργανισμού σου.

Έχω μόνιμα κολπικά εκκρίματα. Μπορεί να είναι κάποια μόλυνση;

Η έκκριση κολπικών υγρών θεωρείται μέχρι ενός βαθμού φυσιολογική για κάθε γυναίκα. Αυτά μπορεί να είναι πιο παχύρρευστα, διάφανα ή κιτρινωπά. Μια πολύ καλή συνήθεια θα ήταν να παρατηρείς πώς διαφοροποιούνται οι κολπικές εκκρίσεις (αλλαγές στην όψη ή στη μυρωδιά τους) κατά τη διάρκεια του κύκλου σου. Έτσι, θα αντιληφθείς πιο εύκολα κάτι μη φυσιολογικό και θα υποψιαστείς έγκαιρα ότι συντρέχει κάποιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης θεραπείας. Ενημέρωσε το γιατρό για τα εκκρίματα που είχες σε ορισμένες από τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες, ακόμη κι αν η ροή τους έχει διακοπεί. Εκείνος θα κρίνει αν πρέπει να κάνεις επιπλέον εξετάσεις ή να ακολουθήσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τα παχύρρευστα κολπικά εκκρίματα άσπρου χρώματος πιθανόν να σηματοδοτεί την εκδήλωση μιας μόλυνσης με μύκητες του αιδοίου και του κόλπου εξαιτίας του Candida, ενός μύκητα που υπάρχει κανονικά στο σώμα μας αλλά σε μικρή ποσότητα. Όταν διαταραχθεί η ισορροπία, λόγω αλλαγής της κανονικής οξύτητας του κόλπου ή ορμονικών μεταβολών, τότε ο μύκητας πολλαπλασιάζεται και προκαλεί μόλυνση.

Επίσης, τα δύσοσμα κολπικά εκκρίματα μαζί με συμπτώματα όπως ο πυρετός μπορεί να  αποτελούν ενδείξεις μιας φλεγμονώδους νόσου της πυέλου. Η εμφάνιση πράσινων εκκριμάτων με έντονη δυσάρεστη μυρωδιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μόλυνση από τριχομονάδες. Γενικά, οι γυναίκες 15-25 ετών, που διατηρούν τακτικές ερωτικές επαφές, θα ήταν καλό να προχωρήσουν σε μια ειδική εξέταση (καλλιέργεια) των κολπικών εκκριμάτων για χλαμύδια, στρεπτόκοκκο και άλλους μικροοργανισμούς, που μπορεί να υπάρχουν χωρίς να εκδηλώνονται έντονα συμπτώματα, και να προκαλέσουν στο μέλλον πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η υπογονιμότητα.

Δεν έχω σταθερό κύκλο. Τι σημαίνει αυτό;

Πολλές γυναίκες δεν έχουν απόλυτα σταθερό κύκλο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι για τη γυναικολογική τους υγεία. Συνήθως οι γυναικολόγοι λένε πως μερικές μέρες διαφορά στη διάρκεια του κύκλου δεν αποτελούν πρόβλημα. Τέτοιου είδους διακυμάνσεις κρίνονται φυσιολογικές και μπορεί να οφείλονται στο στρες, σε ήπιες λοιμώξεις και σε άλλες μη σοβαρές καταστάσεις. Ασταθής χαρακτηρίζεται ο κύκλος στην περίπτωση που η γυναίκα έχει περίοδο κάθε 35-40 ημέρες ή και αραιότερα (αραιομηνόρροια) ή όταν έχει περίοδο κάθε 20-23 ημέρες ή και συχνότερα (συχνομηνόρροια).

Η αστάθεια του κύκλου αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό της εφηβείας και της κλιμακτηρίου. Στην εφηβεία οφείλεται στη διαδικασία ωρίμανσης του ορμονικού και γενετικού συστήματος, ενώ αντίθετα στην κλιμακτήριο εμφανίζεται εξαιτίας της σταδιακής υπολειτουργίας αυτών των συστημάτων. Ο ασταθής κύκλος -ειδικά η αραιομηνόρροια- μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα γονιμότητας, μιας και συνδέεται συχνά με ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών κ.ά.

Διάβασε επίσης: Να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια αν έχεις άστατη περίοδο ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; Και αν ναι, τι άλλο πρέπει να κάνεις;

Διάβασε επίσης: Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: ΟΛΕΣ οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις με απάντηση από το γυναικολόγο μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i