"O κύκλος μου έχει ξαφνικά μεγαλώσει πάρα πολύ": Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Τι σημαίνει όταν ο κύκλος περιόδου έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα να έχεις περίοδο σε πιο αραιά διαστήματα;

έμμηνος κύκλος iStock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG - CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα "φυσιολογικά" για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε,όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου. "Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες" εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.

"O κύκλος μου έχει ξαφνικά μεγαλώσει πάρα πολύ"

Όταν η περίοδός σου ξεφεύγει από το συνηθισμένο της πρόγραμμα για περισσότερους από 2-3 μήνες στη σειρά, δώσε σημασία.

Μια πιθανή εξήγηση: Περιεμμηνόπαυση, το διάστημα που διαρκεί έως και 10 χρόνια προτού οριστικοποιηθεί η εμμηνόπαυση. "Σ’ αυτή τη μεταβατική φάση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στα 30 ή τα 40, παραμένεις γόνιμη, οι ωοθήκες σου όμως αρχίζουν να μη λειτουργούν σωστά. Μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται τα ορμονικά μηνύματα που στέλνει η υπόφυσή σου υποδεικνύοντας πως είναι ώρα να απελευθερώσουν ένα ωάριο" επισημαίνει ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Αποτέλεσμα: Η περίοδός σου μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα, ή μπορεί να χάσεις εντελώς έναν κύκλο. Η περιεμμηνόπαυση δεν είναι μια ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία, τα συμπτώματά της όμως (όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου και εξάψεις) μπορεί να καταπραϋνθούν με αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία θα εξισορροπήσουν τις ορμόνες σου.

Εάν ο κύκλος σου γίνει ξαφνικά ακανόνιστος, ίσως να οφείλεται σε υπερδραστήριο ή υπολειτουργικό θυρεοειδή – τον αδένα στο λαιμό που συμβάλλει στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ωορρηξίας. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής εκκρίνει πολλή θυρεοειδική ορμόνη) όσο και ο υποθυρεοειδισμός (όταν εκκρίνει λίγη) γίνονται πιο συνηθισμένοι όσο μεγαλώνουμε.

Η διάγνωσή τους γίνεται με αιματολογική εξέταση και τα φάρμακα μπορεί να επαναφέρουν ισορροπία στις ορμόνες και την περίοδο.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i