Πολυκυστικές ωοθήκες: Μάθε όλα τα ύποπτα συμπτώματα

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να πλήξει τη γονιμότητά τους. Εσύ γνωρίζεις τα συμπτώματα;

12.01.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γάτος, xειρουργός γυναικολόγος- μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός διευθυντής emBIO medical center (www.eliasgatos.gr).

 

Ίσως δε θα σκεφτόσουν να πας στο γυναικολόγο επειδή τα μαλλιά σου έχουν γίνει πιο αδύναμα, για την ακμή, επειδή έχει αυξηθεί η τριχοφυΐα στο σώμα σου, πήρες βάρος ή επειδή η επιδερμίδα σου έχει γίνει ευαίσθητη, όλα αυτά όμως είναι κόκκινες σημαίες για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτό επηρεάζει έως και το 20% των γυναικών και, επειδή δε δίνει γυναικολογικά συμπτώματα, πολλές γυναίκες περνούν χρόνια πηγαίνοντας σε λάθος γιατρούς και λαμβάνοντας λάθος διαγνώσεις. Εάν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ακανόνιστες περιόδους και πόνο στην περιοχή της πυέλου, οι ωοθήκες σου παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από το συνηθισμένο. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δε μεγαλώνει αρκετά και κάποια από αυτά μπορούν να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστεις» εξηγεί ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, διευθυντής της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO.

«Οι κύστεις που παραμένουν παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία εμποδίζοντάς την» σχολιάζει ο δρ Ηλίας Γάτος. Κάποιες φορές μια κύστη είναι απλώς μια κύστη. Το πιο συνηθισμένο είδος κύστης αναπτύσσεται όταν ένα ωοθυλάκιο δε σπάει για να απελευθερώσει το ωάριο, αλλά, αντί γι’ αυτό, γεμίζει με υγρό.

Στην πλειοψηφία τους αυτές οι κύστεις είναι μικρές και ανώδυνες και μπορεί να μη συνειδητοποιείς καν πως βρίσκονται εκεί μέχρι να τις νιώσει ο γιατρός σε μια πυελική εξέταση (εσύ δε θα μπορείς να τις αισθανθείς διά της αφής μόνη σου στα αρχικά στάδια).

Σε κάποιες γυναίκες οι κύστεις προκαλούν κοιλιακό πόνο, αίσθημα φουσκώματος χαμηλά στην κοιλιά και ακανόνιστες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σου πιθανότατα θα ζητήσει να γίνει ένας κολπικός υπέρηχος για να μάθει περισσότερα.
Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα: οι περισσότερες κύστεις φεύγουν από μόνες τους και σπάνια είναι πρόδρομοιτου καρκίνου.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Μην ξεχνάς την ετήσια εξέταση. Καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών δε δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι αργά, η πυελική εξέταση είναι πολύ σημαντική για να εντοπιστούν έγκαιρα κύστεις και πιθανοί όγκοι.
  • Μην καπνίζεις.Τα χημικά στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν το γενετικό υλικό των ωαρίων και τα κάνουν να πεθαίνουν πιο γρήγορα. Μόλις συμβεί αυτό, δεν μπορούν να αναγεννηθούν ή να αντικατασταθούν. Το αποτέλεσμα: Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συλλάβεις και η εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει 1 έως 4 χρόνια νωρίτερα.
  • Θυμήσου: Καθώς αρχίζουν να εξασθενούν, οι ωοθήκες σου μπορεί να περάσουν μια φάση έντονης λειτουργίας.
  • Η μείωση βάρους μπορεί να βοηθήσει να γίνει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση
    πιο ομαλά.

Περισσότερα από Υγεία

τσάι ρόφημα μάτσα λεμόνι πράσινο
Αυτά είναι τα βότανα για κάθε ανάγκη, ώρα και πρόβλημα! Απόλαυσέ τα ως ζεστά αφεψήματα ή κρύα ροφήματα

Ποια είναι τα βότανα για κάθε ενόχληση και κάθε στιγμή της ημέρας; Διάλεξε ένα από τα πολλά αφεψήματα που σου προτείνουμε και ανακάλυψε τις μοναδικές τους ιδιότητες.

σπίτι καθαρό σπίτι υγιεινό σπίτι οικολογικό σπίτι
Άφησες το ψυγείο ανοιχτό, δεν καθάρισες το air condition; Τι πρόβλημα υγείας σου δημιουργούν τα «λάθη» που κάνουμε όλοι στο σπίτι;

Ιδού τα επτά λάθη που μπορεί να κάνεις στο νοικοκυριό και να σου δημιουργούν πρόβλημα υγείας!

Πώς θα βρεις καθαρή τουαλέτα (και πώς δεν θα ντραπείς να τη χρησιμοποιήσεις) στη δουλειά, το σπίτι του φίλου σου ή το αεροπλάνο!

Πώς θα βρεις καθαρή τουαλέτα στο γραφείο ή στο σπίτι του καινούργιου σου φίλου και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις… διακριτικά; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Τι εξασφαλίζει το νερό στον οργανισμό, τι συμβαίνει όταν έχεις αφυδάτωση και τελικά πόσο πρέπει να πίνεις κάθε μέρα;

5 μικρές αλλαγές τώρα για καλή υγεία και καλύτερη ζωή στα 20, στα 30 και αργότερα!

Υπάρχουν 5 αλλαγές που μπορείς να εφαμόσεις στη ζωή σου και να έχεις καλή υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής στα 20, τα 30 και μετά.

Τι να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τα μπάνια (και) σε πισίνες
Τι να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τα μπάνια (και) σε πισίνες

Τι έδειξε η τελευταία έρευνα για την ασφάλεια και οι αναλύσεις του νερού σε χιλιάδες πισίνες δημόσιας χρήσης.

#shapegreece