Πονάς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;

Πονάς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;

29-03-2012
Δες πως προκαλείται ο πόνος τις ημέρες της ωορρηξίας, πως θα τον αντιμετωπίσεις, και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Ο πόνος της ωορρηξίας είναι αισθητός λίγο πριν, κατά τη διάρκεια, και λίγο μετά την ωορρηξία, όταν δηλαδή το ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες.

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για την αιτία αυτού του πόνου:
  • Ακριβώς πριν από την ωορρηξία, η ανάπτυξη των ωοθυλακίων μπορεί να τεντώσει την επιφάνεια της ωοθήκης, προκαλώντας πόνο.
  • Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα υγρά και το αίμα που απελευθερώνονται από τη ρήξη του ωοθυλακίου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της κοιλιακής περιοχής.
  • Ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να είναι αισθητός στη μία πλευρά της κοιλιακή χώρας τον ένα μήνα, και στην άλλη τον επόμενο, ή να είναι αισθητός στην ίδια πλευρά για αρκετούς μήνες.
Να θυμάσαι: Ο πόνος αυτός δεν είναι επικίνδυνος και δεν αντιπροσωπεύει την παρουσία κάποιας ασθένειας. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που νιώθουν αυτό τον πόνο, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση όταν θέλουν να αποφύγουν ή σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος λίγο πριν, κατά τη διάρκεια, ή λίγο μετά την ωορρηξία. Ωστόσο, οι μέθοδοι αντισύλληψης που βασίζονται στην πρόβλεψη της ωορρηξίας είναι εντελώς αναξιόπιστες.

Συμπτώματα
Πόνος χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς, που μπορεί να είναι:
-   Μόνο στη μία πλευρά
-   Επαναλαμβανόμενος ή παρόμοιος με κάποιον στο παρελθόν
-   Μικρής ή μεγάλης διάρκειας, από λίγα λεπτά έως 48 ώρες
-   Συνήθως οξύς
-   Στη μία πλευρά τον έναν μήνα και στην άλλη τον επόμενο
-   Εμφανίζεται στα μέσα του κύκλου

Θεραπεία
Δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Τα αναλγητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον πόνο. Ωστόσο, αν ο πόνος επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
 
 
Σχετικά Άρθρα
13 εντολές μόνο για γυναίκες (από τον γυναικολόγο)
Άστατη περίοδος: 5 συμπτώματα & η ερμηνεία τους
Θες να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης; ο ειδικός σε βοηθά
Η καλή γυναικολογική υγεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί όμως να γίνει, αρκεί να ακολουθείς πάντα κάποιους βασικούς κανόνες. Μάθε ποιοι είναι και, αν χρειάζεται, σημείωσε τους στο ημερολόγιο σου.
Οι δύσκολες ημέρες εξελίσσονται σε ακόμη πιο δυσάρεστες, όταν η συχνότητα, η διάρκεια και τα συμπτώματα της περιόδου παρουσιάζουν διαταραχές. Δες τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές.
Έχεις καθυστέρηση, πιθανόν κάποιες ζαλάδες ή νιώθεις το στήθος σου πρησμένο; Ίσως ένα τεστ εγκυμοσύνης σου δώσει την απάντηση, αρκεί να ακολουθήσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.