Μπορείς να μείνεις έγκυος από προσπερματικά υγρά;

Μπορείς να μείνεις έγκυος από προσπερματικά υγρά;

24-05-2013
Η ερώτηση αυτή αποτελεί μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις, που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους, ενώ υπάρχει τεράστια παραφιλολογία γύρω από το θέμα. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Ο Dr. Ναούμ σας ενημερώνει…


Όπως γνωρίζουμε, οι “επικίνδυνες” ημέρες για μία ανεπιθύμητη σύλληψη, είναι εκείνες της ωορρηξίας. Λανθασμένα όμως οι γυναίκες πιστεύουν, ότι μόνο εκείνες τις ημέρες μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, με αποτέλεσμα να έχουν πιο ελεύθερες επαφές με τον σύντροφό τους. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε ημέρα υπάρχει ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος, απλώς οι πιθανότητες αλλάζουν. Τις ημέρες της ωορρηξίας οι πιθανότητες είναι πιο αυξημένες, ενώ τις υπόλοιπες είναι μικρότερες. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι ανύπαρκτες! 

"Να προσέχω και τα προσπερματικά υγρά;"

Τα προσπερματικά υγρά δεν είναι τίποτε άλλο, από μια φυσιολογική έκκριση, η οποία πραγματοποιείται ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της στύσης. Τα προσπερματικά υγρά, υγραίνουν την περιοχή του πέους καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, για να μπορεί να γίνεται η εισχώρηση στον κόλπο της γυναίκας με ευκολία. Η πιθανότητα να επιτευχθεί εγκυμοσύνη από τα προσπερματικά υγρά, είναι εξαιρετικά σπάνια, όμως δεν είναι απίθανη. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η εγκυμοσύνη έχει προέλθει από προσπερματικά υγρά, γεγονός στο οποίο συντελεί φυσικά και η ποιότητα του σπέρματος, η ηλικία του συντρόφου κ.α. 

 

Πολλές φορές επίσης, έχουμε παρατηρήσει και περιπτώσεις, όπου ο άνδρας θεωρώντας ότι ελέγχει την εκσπερμάτισή του, χάνει μια ποσότητα σπέρματος χωρίς να το αντιληφθεί, ικανή να αφήσει μια γυναίκα έγκυο.

Άρα, αν και η πιθανότητα σύλληψης σε ημέρες εκτός ωορρηξίας και μάλιστα από προσπερματικά υγρά, είναι αρκετά μικρή, δεν παύει να υπάρχει. Εάν λοιπόν η εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι που επιθυμείτε σε αυτή τη φάση της ζωής σας, καλό είναι να ενημερωθείτε για τα αντισυλληπτικά χάπια ή να χρησιμοποιείτε σε κάθε επαφή προφυλακτικό. 

Ευχαριστούμε τον Dr Νικόλαο Ναούμ, Μ.D., μαιευτήρα χειρουργό-γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Κοσμητική Γυναικολογία και Αιδοιοπλαστική, επιστημονικό διευθυντή του Ιατρείου ANANEOSI (Πατησίων 66 & Χέυδεν 6, Αθήνα, τηλ. 210 8835100, 210 8835200, www.nikosnaoum.gr, www.ananeosi.gr).

 
 
 
Σχετικά Άρθρα
Γιατί δεν μένεις έγκυος τελικά;
Καθυστέρηση; Αιτίες που φαντάζεσαι & άλλες που όχι
Τι πρέπει να κάνεις πριν μείνεις έγκυος
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σου ρολόι.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη δύσκολη και ιδιαίτερη αυτή κατάσταση που η περίοδος παίζει με τα νεύρα σου, με ή χωρίς αιτία.
Ακολούθησε έναν τρίμηνο οδηγό για αλλάξεις τις συνήθειες σου και να βελτιώσεις την υγεία σου πριν μείνεις έγκυος. Αν έχεις ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες με τον σύντροφό σου, δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου.